Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Εντυπωσιακά κτίρια στον κόσμο

image

Αρκετά χρόνια πριν, το να προσπαθούσε κάποιος να απαριθμήσει τα πιο όμορφα κτίρια στο κόσμο, δε θα ήταν και ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση. Όμως, η εξέλιξη της αρχιτεκτονικής και η κατασκευή όλο και περισσοτέρων εντυπωσιακών κτιρίων, κάνει πλέον τη δουλειά αυτή όλο και πιο δύσκολη. Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη μας και τον υποκειμενικό παράγοντα και τα διαφορετικά αρχιτεκτονικά στυλ, είναι σχεδόν αδύνατο να καταλήξουμε σε κοινά σύμφωνες απόψεις επί του θέματος.
Ωστόσο, το click@life επιχειρεί να παρουσιάσει μερικά από τα πιο εντυπωσιακά κτίρια στον κόσμο, διαφορετικής εποχής και αρχιτεκτονικής που -για διαφορετικούς λόγους το καθένα- μας αφήνουν με. το στόμα ανοιχτό!
The Guggenheim museum, Bilbao, Ισπανία
Το κτίριο του καλιφορνέζου αρχιτέκτονα Frank Gehry, που στεγάζει το μουσείο Guggenheim ( www.guggenheim-bilbao.es ) στην πόλη Μπιλμπάο της Ισπανίας, είναι σύμβολο της αναγέννησης της βιομηχανικής πόλης και αποτελεί πραγματικό έργο τέχνης και ένα από τα πιο σημαντικά αρχιτεκτονήματα. Οι ακτίνες του ήλιου «παίζουν» πάνω στο τεράστιο μεταμοντέρνο δημιούργημα από τιτάνιο, κάνοντάς το ακόμη πιο εντυπωσιακό. Εξωτερικά είναι ένα κτίριο τεράστιο και στριφτό, που ταιριάζει στο γύρω αστικό χαρακτήρα, συνδυάζοντας το παλιό με το καινούργιο, τον πολιτιστικό χαρακτήρα με το βιομηχανικό στοιχείο της πόλης. Η επίδραση του Μουσείου στην πόλη είναι μοναδική, καθώς την έχει κάνει γνωστή σε όλο τον κόσμο και έχει φέρει εκατομμύρια επισκέπτες σε αυτήν.
Sagrada Família, Βαρκελώνη

Ο οραματιστής καταλανός αρχιτέκτονας Αντόνι Γκαουντί πέρασε περισσότερα από 40 χρόνια της ζωής του, απασχολούμενος με αυτό τον λαμπρό, πολύπλοκο και ακόμη ανολοκλήρωτο γοτθικό-Art Nouveau καθεδρικό ναό ( www.sagradafamilia.cat ). Μετά τον πρόωρο θάνατό του το 1926 (χτυπήθηκε από ένα τραμ), οι συνεργάτες του συνέχισαν να εργάζονται στο αριστούργημά του και παρά το γεγονός ότι τα πρωτότυπα σχέδια καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου πολέμου, η κατασκευή του ναού συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Η αποπεράτωσή του προβλέπεται μεταξύ 2017 και 2026. Το μοναδικό κομμάτι που κατασκευάστηκε αποκλειστικά από τον Γκαουντί, ήταν το ανατολικό μέτωπο που αναπαριστά τη Γέννηση.
The Golden Temple, Amritsar, Ινδία

Ο πιο ιερός ναός των Σιχ, βρίσκεται στη μέση αυτού που ήταν κάποτε μια δασώδης λίμνη. Εκεί διαλογίστηκε ο Βούδας όπως και ο Guru Nanak, ο ιδρυτής της πίστης των Σιχ, περίπου 2.000 χρόνια αργότερα. Το Hari Mandir Sahib, γνωστό και ως «Χρυσός Ναός», χτίστηκε και καταστράφηκε πολλές φορές πριν λάβει τη σημερινή του μορφή στα τέλη του 1700. Η ακτινοβολία αυτού του επιχρυσωμένου κτιρίου, ενός μείγματος ινδουιστικού και μουσουλμανικού αρχιτεκτονικού στυλ, ενισχύεται από την αντανάκλασή του στο νερό και τη θρησκευτική μουσική που αντηχεί από το ναό μέρα νύχτα. Ο ναός είναι ανοιχτός 20 ώρες την ημέρα, από τις 6 το πρωί μέχρι τις 2 τα ξημερώματα και φωτίζεται εντυπωσιακά τη νύχτα.
The Chrysler Building, Νέα Υόρκη

Σχεδιασμένος από τον αρχιτέκτονα William van Alen, ο γυαλιστερός, «κεντημένος» με σχέδια Art Deco, ουρανοξύστης της Chrysler, είναι από τα πιο γνωστά κτίρια της Νέας Υόρκης, το οποίο ισορροπεί τέλεια ανάμεσα στην κλασική αρχιτεκτονική του αμερικανικού ουρανοξύστη και την επιθυμία για. λάμψη. Ήταν το υψηλότερο κτίριο του κόσμου για λιγότερο από ένα χρόνο, το 1931. Η κορυφή του από ανοξείδωτο χάλυβα, ακτινοβολεί στον ουρανό της Νέας Υόρκης. Είναι ίσως το μοναδικό κτίριο στον κόσμο που είναι διακοσμημένο με σχέδια από την αυτοκινητοβιομηχανία: οι μεγάλοι αετοί στον 61η όροφο αντιγράφηκαν από ένα Chrysler του 1929.
ICMC at Brandenburg Technical University, Cottbus, Γερμανία

Ενώ πολλοί αρχιτέκτονες προτιμούν ως υλικό το καθαρό και διάφανο γυαλί, η ελβετική εταιρεία Herzog & de Meuron είχε άλλη άποψη: η τεχνολογικά εξελιγμένη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου του Βρανδεμβούργου, στολίζεται με ανάγλυφα γράμματα από αλφάβητα του κόσμου. Έχει σχήμα αμοιβάδας, με την κεντρική σκάλα της σε έντονο φούξια και πράσινο και επτά ορόφους. Το 1993 το κράτος του Βρανδεμβούργου διεξήγαγε έναν διαγωνισμό για το ποιος θα αναλάμβανε το σχεδιασμό και την δημιουργία του έργου, που θα περιελάμβανε τις υπηρεσίες πληροφοριών, επικοινωνίας και μέσων και θα ήταν ανοιχτό τόσο για τους φοιτητές, όσο και για τους υπόλοιπους κατοίκους της πόλης. Οι Jacques Herzog και Pierre de Meuron ανέλαβαν το 1998 το σχεδιασμό και την δημιουργία του Κέντρου Πληροφοριών, Επικοινωνίας και Πολυμέσων (Information, Communication and Media Center/Informations- Kommunikations- und Medienzentrum (ICMC/IKMZ)- www.tu-cottbus.de/btu/en.html και το έργο ολοκληρώθηκε το 2004. Δύο χρόνια μετά την ολοκλήρωσή του, χαρακτηρίστηκε ως η «Βιβλιοθήκη της Χρονιάς 2006».
New Norwegian Opera and Ballet, Oslo, Νορβηγία

Υπάρχει κάτι που κάνει αυτό το κτίριο να φαίνεται σα να βγαίνει από τη θάλασσα και να φαντάζει απίστευτα όμορφο. Αντί να βρίσκεται ψηλότερα από το λιμάνι, το νέο κτίριο της όπερας του Όσλο ( www.operaen.no/Default.aspx?ID=27237 ), «γλιστράει» προς τη θάλασσα και ένα μεγάλο μέρος του είναι διάφανο. Οι πρωτοπόροι αρχιτέκτονες της εταιρείας Snohetta, το ονομάζουν «χαλί». Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο του κτιρίου είναι ότι οι αρχιτέκτονες συμφώνησαν με τους skateboarders, να καλύψουν σημεία του τελευταίου ορόφου του κτιρίου με ανάγλυφο μάρμαρο για να μη μπορούν να κάνουν εκεί skateboarding, αλλά να αφήσουν και πολλές λείες επιφάνειες όπου θα μπορούσαν να κάνουν το hobby τους.
Burj Al Arab, Dubai, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Αυτό το ξενοδοχείο ( www.jumeirah.com/en/hotels-and-resorts/destinations/dubai/burj-al-arab/ ) σε σχήμα πανιού ιστιοφόρου, βρίσκεται στο δικό του ιδιωτικό νησί και σχεδιάστηκε με σκοπό να γίνει εθνικό σύμβολο. Προσφέρει πολυτελείς σουίτες με μεγάλα παράθυρα από το δάπεδο μέχρι την οροφή που προσφέρουν θέα στον αραβικό κόλπο. Φτάνει τα 320 μέτρα και αποτελεί φόρο τιμής στη ναυτική κληρονομιά της περιοχής, συνδυάζοντας την πιο πρόσφατη τεχνολογία με τη φήμη της αραβικής φιλοξενίας, ενώ ιδιαίτερη είναι και η ομορφιά στο εσωτερικό του, στο υψηλότερο αίθριο στον κόσμο. Όσοι δεν μένουν στο ξενοδοχείο, μπορούν να επισκεφτούν το κτίριο απολαμβάνοντας ένα γεύμα σε ένα από τα εστιατόριά του.

Nafteboriki

Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Το νέο τοπίο στο Ασφαλιστικό

Το νέο τοπίο στο Ασφαλιστικό

Τα όρια ηλικίας και οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης


Το 2011 ξεκινά η επί της ουσίας εφαρμογή των νέων ασφαλιστικών νόμων 3863/2010 (ιδιωτικός τομέας) και 3865/2010 (δημόσιος τομέας). Ως εκ τούτου, το νέο έτος φέρνει μια σειρά αλλαγές στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, καθώς αρχίζει η σταδιακή αύξηση ορίων ηλικίας και ετών ασφάλισης προκειμένου να εξέλθει κάποιος στη σύνταξη.
Τα όρια ηλικίας αυξάνονται σταδιακά και με στόχο να ανέλθουν στο 65ο (με 35ετία) ή στο 60ό (με 40ετία) το αργότερο
το 2015. Ωστόσο οι μητέρες με ανήλικο στο Δημόσιο
θα υποστούν τη δυσκολότερη προσαρμογή, καθώς τα όρια ηλικίας θα εξισωθούν με τα αντίστοιχα των ανδρών φθάνοντας σταδιακά το 65ο έτος της ηλικίας. Αντιθέτως οι μητέρες με ανήλικο στον ιδιωτικό τομέα (ΙΚΑ) μπορούν να εξέλθουν εφόσον έχουν 18,3 έτη ασφάλισης (5.500 ένσημα) και συμπληρωμένο το 50ό έτος της ηλικίας.
Η αύξηση των ορίων ηλικίας για τη συνταξιοδότηση και οι αλλαγές γενικότερα αναμένεται να αγγίξουν την πλειονότητα των ασφαλισμένων. Οι νέες ρυθμίσεις επηρεάζουν
είτε το όριο ηλικίας είτε τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης.

 

Περικοπές στα επικουρικά φέρνει η επόμενη μεταρρύθμιση

Στα επικουρικά ταμεία ασφάλισης επικεντρώνεται πλέον η επόμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση, καθώς οι αναλογιστικές μελέτες των μεγάλων ταμείων κύριας ασφάλισης δείχνουν ότι τα μέτρα που ελήφθησαν το προηγούμενο καλοκαίρι είναι επαρκή και διασφαλίζουν την οικονομική βιωσιμότητα των Ταμείων ως το 2060.
Ήδη το υπουργείο Εργασίας έχει στα χέρια του τις αναλογιστικές μελέτες για τα τρία μεγαλύτερα ταμεία κύριας ασφάλισης, το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ και τον ΟΓΑ, τις οποίες πρόκειται να παρουσιάσει στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.
Οι αναλογιστικές μελέτες «δείχνουν» ότι οι δαπάνες για τις παροχές του ασφαλιστικού συστήματος θα αυξάνονται ως το 2060 με ρυθμό περίπου 1% του ΑΕΠ, τη στιγμή που το μνημόνιο προβλέπει ότι το 2060 η δαπάνη για συντάξεις δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 2,5% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Η εξέλιξη αυτή θεωρείται ικανοποιητική από την ηγεσία του υπουργείου και εκτιμάται ότι τα μέτρα που ελήφθησαν είναι επαρκή, απομακρύνοντας το ενδεχόμενο νέας προσαρμογής του Ασφαλιστικού.
Αντιθέτως, οξυμένο είναι το πρόβλημα στα επικουρικά ταμεία, στα οποία αναμένεται να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές το επόμενο διάστημα στο ύψος των παροχών τους. Σε εξέλιξη βρίσκονται αναλογιστικές μελέτες στο σύνολο των επικουρικών ταμείων, προκειμένου να απεικονιστούν η οικονομική τους κατάσταση και η δυνατότητα συνέχισης καταβολής των παροχών τους και στο μέλλον.
Οι αναλογιστικές μελέτες αναμένεται να ολοκληρωθούν το χρονικό διάστημα από τον ερχόμενο Απρίλιο ως τον Σεπτέμβριο και το υπουργείο έχει ξεκαθαρίσει πως τα Ταμεία που θα αποδειχθεί ότι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα θα «προσαρμόσουν» τις επικουρικές συντάξεις «στα όρια των δυνατοτήτων τους ».
Μετά την ολοκλήρωση των αναλογιστικών μελετών στα επικουρικά ταμεία και πιθανότατα εντός του 2012, θα σχεδιαστούν οι αλλαγές που είναι απαραίτητες στις παροχές των Ταμείων έτσι ώστε να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη χορήγηση των συντάξεων, βασιζόμενα σε ίδιες οικονομικές δυνάμεις, δηλαδή χωρίς την επιχορήγηση του κρατικού προϋπολογισμού. Οι περικοπές των συντάξεων αυτών τοποθετούνται από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας στο χρονικό διάστημα μετά το 2015 και ως το 2020. Οι αναπροσαρμογές αυτές θα ξεκινήσουν σταδιακά από το 2015 και θα ολοκληρωθούν σε βάθος χρόνου ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος κάθε Ταμείου, σημειώνει το υπουργείο Εργασίας. Διευκρινίζει μάλιστα ότι στα Ταμεία που δεν αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα, δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στις παρεχόμενες συντάξεις.


«Πότε θα πάρω σύνταξη από το ΙΚΑ;»

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι μισθωτοί για το νέο καθεστώς ασφάλισης και τις παροχές

Τα νέα όρια συνταξιοδότησης, η δυνατότητα αναγνώρισης πλασματικών ετών ασφάλισης, η συνταξιοδότηση των μητέρων ανηλίκων, η παράλληλη απασχόληση και ο υπολογισμός της σύνταξης του ΙΚΑ είναι μερικά από τα θέματα που αποσαφηνίζονται σε ερωτήσεις- απαντήσεις του υπουργείου Εργασίας για το νέο καθεστώς ασφάλισης του ΙΚΑ.

 

1. Μπορώ να συνταξιοδοτηθώ ως το τέλος του 2010. Αν παραμείνω, υπάρχει περίπτωση να λάβω μικρότερη σύνταξη από αυτήν που θα πάρω το 2010;
Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Για κάθε χρόνο παραμονής στην εργασία σας έχετε προσαύξηση της σύνταξής σας. Επομένως συμφέρει η παραμονή για καλύτερη σύνταξη. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα που έχει συμπληρωθεί 35ετία η προσαύξηση της σύνταξης μετά το 35ο έτος είναι μεγαλύτερη από αυτήν που υπήρχε με το παλιό καθεστώς.

 

2. Έχω διαδοχική ασφάλιση και μπορώ να συνταξιοδοτηθώ ως τις 31.12.2010. Με συμφέρει να παραμείνω και να συνταξιοδοτηθώ μετά την 1.1.2011με τον νέο τρόπο υπολογισμού;
Με τον νέο τρόπο υπολογισμού η σύνταξη που υπολογίζεται για όσους έχουν διαδοχική ασφάλιση είναι μεγαλύτερη ή ίση με τη σύνταξη που χορηγείται με το σημερινό καθεστώς.
Ειδικότερα για όσους έχουν ασφάλιση σε ταμείο μισθωτών (ΙΚΑΕΤΑΜ, ΝΑΤ κτλ.) και συνταξιοδοτούνται από άλλο ταμείο μισθωτών ή ταμείο ελεύθερων επαγγελματιών ή το Δημόσιο η σύνταξη με τον νέο τρόπο υπολογισμού είναι καλύτερη και συμφέρει η παραμονή στην εργασία για συνταξιοδότηση από 1.1.2011 και μετά.

3. Πώς αναγνωρίζονται οι χρόνοι ασφάλισης (πλασματικοί ή μη) για να θεμελιώσω συνταξιοδοτικό δικαίωμα;
Για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα ως τις 31.12.2010 αναγνωρίζονται όλοι οι χρόνοι ασφάλισης που προβλέπει το παλιό καθεστώς (στρατιωτική θητεία, χρόνος ανατροφής παιδιών, εκπαιδευτική άδεια κτλ.). Η αναγνώριση αυτή γίνεται όταν πρόκειται για εξαγορά με βάση τα ισχύοντα σήμερα.
Αντίθετα, για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1.1.2011 και μετά η αναγνώριση γίνεται με βάση τα όσα προβλέπονται στον νέο νόμο. Αυτό σημαίνει ότι ισχύουν τα νέα ποσά για την αναγνώριση όπως π.χ. για τη στρατιωτική θητεία, την ανεργία κτλ.
Παράλληλα οι εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας μπορούν να αναγνωρίσουν για το 2011 τέσσερα χρόνια, για το 2012 πέντε χρόνια, για το 2013 έξι χρόνια και από 1.1.2014 και μετά επτά χρόνια από τα προβλεπόμενα στον νέο νόμο, ανάλογα με τον χρόνο κατά τον οποίο θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

4. Πότε υπολογίζεται ο χρόνος στρατιωτικής θητείας για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος;
Για τους ασφαλισμένους στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης ο χρόνος στρατιωτικής θητείας συνυπολογίζεται για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος εφόσον έχει συμπληρωθεί το 58ο έτος της ηλικίας. Εξαίρεση από τον κανόνα αυτόν αποτελούν οι εργαζόμενοι που συνταξιοδοτούνται με το καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων (ΒΑΕ) με 10.500 ημέρες ασφάλισης, από τις οποίες 7.500 ημέρες στα ΒΑΕ. Για την κατηγορία αυτή αναγνωρίζεται για θεμελίωση του δικαιώματος και όχι μόνο για προσαύξηση της σύνταξης ο χρόνος στρατιωτικής θητείας χωρίς να απαιτείται η συμπλήρωση του 58ου έτους της ηλικίας.
Για τους δημοσίους υπαλλήλους ο χρόνος στρατιωτικής θητείας αναγνωρίζεται για θεμελίωση του δικαιώματος και προσαύξηση της σύνταξης ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.

 

5. Είμαι μητέρα ανήλικου παιδιού και έχω συμπληρώσει τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης, δεν έχω όμως την ηλικία για να πάρω σύνταξη. Όταν θα έχω το όριο ηλικίας, το παιδί μου θα έχει ενηλικιωθεί. Θα μπορέσω να πάρω σύνταξη;
Εφόσον κατά τη συμπλήρωση του χρόνου ασφάλισης το παιδί ήταν ανήλικο, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τη συνταξιοδότησή σας. Το δικαίωμά σας είναι θεμελιωμένο και μπορείτε όταν συμπληρώσετε το όριο ηλικίας να πάρετε τη σύνταξή σας.

6. Η αυτασφάλιση υπολογίζεται για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος;
Η αυτασφάλιση ή προαιρετική λεγόμενη ασφάλιση υπολογίζεται πλέον με τον νέο νόμο σε όλες τις περιπτώσεις για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος αλλά και, όπως είναι αυτονόητο, για την προσαύξηση της σύνταξης.

7. Μπορώ να είμαι ασφαλισμένος σε δύο Ταμεία παράλληλα και, αν ναι, μπορώ να πάρω σύνταξη και από τα δύο Ταμεία;
Για τους εργαζομένους που έχουν ασφαλιστεί πριν από το 1993 σε οποιονδήποτε φορέα κοινωνικής ασφάλισης ή το Δημόσιο είναι υποχρεωτική η ασφάλιση και σε δεύτερο Ταμείο εφόσον έχουν διπλή επαγγελματική δραστηριότητα για την οποία προβλέπεται ασφάλιση και διαφορετικά Ταμεία. Ο ασφαλισμένος σε δύο ή και περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία δικαιούνται σύνταξη από κάθε Ταμείο εφόσον συμπληρώσει τον ελάχιστο χρόνο ασφάλισης σε καθένα από αυτά (15 έτη το λιγότερο) και φυσικά το όριο ηλικίας που προβλέπεται.

8. Ο πλασματικός χρόνος για τα παιδιά αναγνωρίζεται και από τον πατέρα ή μόνο από τη μητέρα;
Ο πλασματικός χρόνος που είναι ως πέντε χρόνια (ένα για το πρώτο παιδί, δύο για το δεύτερο και δύο για το τρίτο) αναγνωρίζεται και από τον πατέρα εφόσον υπάρξει δήλωση από τη μητέρα ότι δεν θα κάνει χρήση του συγκεκριμένου δικαιώματος.

 

9. Έχω συμπληρώσει 10.000 ημέρες ασφάλισης και μαζί με τον χρόνο στρατιωτικής θητείας συμπληρώνω το 2010 περισσότερες από 10.500 ημέρες ασφάλισης. Σήμερα είμαι 56 ετών. Πότε μπορώ να πάρω σύνταξη;
Δεν αλλάζει τίποτε για σας με τον νέο ασφαλιστικό νόμο. Μπορείτε να πάρετε σύνταξη με τη συμπλήρωση του 58ου έτους της ηλικίας σας αφού ως το τέλος του 2010 συμπληρώνετε 10.500 ημέρες ασφάλισης μαζί με τον χρόνο στρατιωτικής θητείας που μπορείτε να αναγνωρίσετε οποτεδήποτε.

10. Είμαι ασφαλισμένη στο ΙΚΑ και έχω συμπληρώσει 10.000 ημέρες ασφάλισης. Σήμερα είμαι 55 ετών και μπορώ να πάρω μειωμένη σύνταξη. Τι με συμφέρει να κάνω; Τι αλλάζει για μένα με τον νέο ασφαλιστικό νόμο;
Τίποτε δεν αλλάζει για σας με τον νέο νόμο. Μπορείτε να πάρετε και σήμερα μειωμένη σύνταξη. Σας συμφέρει όμως να συμπληρώσετε το 57ο έτος της ηλικίας σας για να πάρετε πλήρη σύνταξη.

11. Είμαι μητέρα ανήλικου παιδιού και έχω συμπληρώσει 5.500 ημέρες ασφάλισης στο ΙΚΑ. Σήμερα είμαι 46 ετών. Πότε μπορώ να συνταξιοδοτηθώ;
Επειδή έχετε συμπληρώσει 5.500 ημέρες ασφάλισης και παιδί ανήλικο, θεμελιώνετε συνταξιοδοτικό δικαίωμα για να πάρετε μειωμένη σύνταξη σε ηλικία 50 ετών και πλήρη σύνταξη σε ηλικία 55 ετών.

12. Είμαι μητέρα ανήλικου παιδιού αλλά δεν έχω συμπληρώσει 5.500 ημέρες ασφάλισης. Αυτές τις ημέρες ασφάλισης τις συμπληρώνω μαζί με τους πλασματικούς χρόνους που θα αναγνωρίσω το 2012, οπότε θα συνεχίσω να έχω παιδί ανήλικο. Πότε μπορώ να πάρω σύνταξη;
Εφόσον το 2012 συμπληρώνετε τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης, θεμελιώνεται δικαίωμα για να πάρετε σύνταξη όταν θα συμπληρώσετε το 55ο έτος της ηλικίας για μειωμένη σύνταξη ή το 60ό έτος της ηλικίας για πλήρη σύνταξη.

Ο ΝΕΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ
Οι συντάξεις για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα ως τις 31.12.2014 στο ΙΚΑ δεν έχουν ουσιαστικά καμία αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού. Η πρόβλεψη για 2% για κάθε έτος ασφάλισης από 1.1.2013 και μετά ισχύει ούτως ή άλλως στο ΙΚΑ αφού για τα 35 έτη ασφάλισης προβλέπεται ποσοστό αναπλήρωσης 70% επί του συντάξιμου μισθού.

Για όσους όμως θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1.1.2015 και μετά εφαρμόζεται ο νέος τρόπος υπολογισμού για τον οποίο πρέπει να αναφερθούμε αναλυτικά.
Για τον εργαζόμενο που θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2015 και συνταξιοδοτείται το έτος αυτό η σύνταξή του θα αποτελείται από το άθροισμα δύο επί μέρους ποσών. Το πρώτο ποσό είναι εκείνο που αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλισης που έχει συμπληρωθεί ως τις 31.12.2010 και το δεύτερο ποσό εκείνο που αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλισης που συμπληρώθηκε από 1.1.2011 και μετά.


Πώς υπολογίζεται η σύνταξη για κάθε περίοδο;


α. Το ποσό της σύνταξης για τον χρόνο ασφάλισης που έχει συμπληρωθεί ως τις 31.12.2010 υπολογίζεται με τον παλιό τρόπο, δηλαδή με τις συντάξιμες αποδοχές των πέντε καλύτερων ετών της τελευταίας δεκαετίας. Οταν λέμε δεκαετία εννοούμε αυτή που λήγει ως το τέλος του προηγούμενου της υποβολής της αίτησης έτους.


β. Το ποσό της σύνταξης για τον χρόνο ασφάλισης που συμπληρώνεται από 1.1.2011 και μετά υπολογίζεται με τις συντάξιμες αποδοχές όλης της περιόδου ως και τον προηγούμενο μήνα από εκείνον της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης.


ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

Εργαζόμενος ασφαλισμένος του ΙΚΑ συμπληρώνει το 2015 το 65ο έτος της ηλικίας. Υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης την 1.7.2015 και έχει συμπληρώσει 9.001 ημέρες ασφάλισης. Οι μέσες συντάξιμες αποδοχές των πέντε καλύτερων ετών ως τις 31.12.2014 είναι 1.600 ευρώ και οι μέσες συντάξιμες αποδοχές για το διάστημα μετά την 1.1.2011 επίσης 1.600 ευρώ (περίπτωση μιας φυσιολογικής μισθολογικής εξέλιξης).


α. Το ποσό της σύνταξης για το σύνολο των ετών ασφάλισης με το παλιό καθεστώς είναι 926 ευρώ.

β. Το ποσό της σύνταξης για το σύνολο του χρόνου ασφάλισης με το νέο καθεστώς είναι 945 ευρώ.

Οπότε με βάση τα παραπάνω ποσά και επειδή οι ημέρες ασφάλισης είναι 7.651 ως τις 31.12.2010 και 1.350 από 1.1.2011 και μετά θα έχουμε αντίστοιχα:

α. Το ποσό της σύνταξης για τον χρόνο ασφάλισης ως τις 31.12.2010 θα είναι 926Χ7.651/9.001 = 787 ευρώ.

β. Το ποσό της σύνταξης για τον χρόνο ασφάλισης από 1.1.2011 και μετά θα είναι 945Χ1.351/9.001 = 142 ευρώ.
Επομένως συνολική σύνταξη: 787+142 = 929 ευρώ.


ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ

Ποια είναι τα νέα όρια ηλικίας

Ποιες προϋποθέσεις ισχύουν για όλες τις κατηγορίες ασφαλισμένων

Νέοι κανόνες για τη θεμελίωση του δικαιώματος συνταξιοδότησης ισχύουν για το ΙΚΑ με τον ασφαλιστικό νόμο. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, «θεμελιώνω συνταξιοδοτικό δικαίωμα» σημαίνει ότι κατοχυρώνω δικαίωμα για σύνταξη, αφού συμπληρώσω τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης που προβλέπονται από το Ταμείο μου ή και το όριο ηλικίας, όπου αυτό απαιτείται. Εφόσον θεμελιώσω δικαίωμα, μπορώ να συνταξιοδοτηθώ με το όριο ηλικίας και τα έτη ασφάλισης που ισχύουν κατά τον χρόνο θεμελίωσης. Αναλυτικά, οι κατηγορίες ασφαλισμένων του ΙΚΑ και οι προϋποθέσεις θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος είναι οι εξής:

clip_image002[4]

 

 

clip_image004[4]

 

Το ασφαλιστικό καθεστώς για τα Ειδικά Ταμεία

Τι αλλάζει στον τρόπο θεμελίωσης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος και στην αναγνώριση χρόνου ασφάλισης- Ποιες κατηγορίες εργαζομένων επηρεάζει ο νέος νόμος

Τον λαβύρινθο του νέου ασφαλιστικού συστήματος αποκωδικοποιεί το υπουργείο Εργασίας, με εγκύκλιο που περιέχει διευκρινίσεις για τα ειδικά ταμεία ασφάλισης τα οποία έχουν ενταχθεί στο ΙΚΑ. Πρόκειται για τα ταμεία ΤΑΠ-ΟΤΕ, ΟΑΠ-ΔΕΗ και τα ταμεία κύριας ασφάλισης των τραπεζών. Με τις οδηγίες ξεκαθαρίζεται το καθεστώς ανά κατηγορία ασφαλισμένων και δίδονται περαιτέρω διευκρινίσεις για τον τρόπο θεμελίωσης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος, όπως και για το δικαίωμα αναγνώρισης χρόνου ασφάλισης, ενώ παρατίθενται και συγκεκριμένα παραδείγματα.

clip_image006[4]

Για να υπάρχει θεμελιωμένο δικαίωμα πλήρους σύνταξης ως τις 31.12.2010 των εργαζομένων που ήταν ασφαλισμένοι στα ειδικά ταμεία ασφάλισης τα οποία έχουν ενταχθεί στο ΙΚΑ, θα πρέπει ως αυτή την ημερομηνία να πληρούνται αθροιστικά τόσο ο χρόνος ασφάλισης όσο και η ηλικία.

Α. Ασφαλισμένοι που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα ως τις 31.12.2010

 

Η συντριπτική πλειονότητα των ασφαλισμένων αυτής της κατηγορίας δεν θίγεται.

 

Οι διατάξεις του άρθρου 10 του Ν. 3863/2010 (με εξαίρεση τις παρ. 15 και 17 του άρθρου 10) δεν θί­γουν τις προϋποθέσεις συνταξιο­δότησης των ασφαλισμένων της κατηγορίας αυτής, όπως ισχύουν με τις γενικές διατάξεις νόμων.

Επιπλέον, συνταξιοδοτικά δι­καιώματα που έχουν θεμελιωθεί ή θεμελιώνονται ως τις 31.12.2010 από ασφαλισμένους των πρώην Ει­δικών Ταμείων που έχουν ενταχθεί στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ δεν θίγονται από την παραμονή στην υπηρεσία με­τά την ανωτέρω ημερομηνία και συνταξιοδοτικές μεταβολές που επιφέρει ο νόμος αυτός δεν επη­ρεάζουν τις προϋποθέσεις συντα­ξιοδότησης ούτε τον τρόπο υπο­λογισμού της σύνταξής τους.

Σύμφωνα δε με την παρ. 2 του άρθρου 9 του Ν. 1976/91 «όπου προβλέπεται θεμελίωση δικαιώ­ματος με ασφάλιση μεγαλύτερη των 25 ετών, το δικαίωμα θεμε­λιώνεται με τη συμπλήρωση της 25ετίας».

Όπως είναι φανερό, η συντρι­πτική πλειονότητα των ασφαλι­σμένων αυτής της κατηγορίας στα (πρώην) Ειδικά Ταμεία έχει συ­μπληρώσει ή συμπληρώνει ως τις 31.12.2010 τα απαιτούμενα για θε­μελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος 25 έτη ασφάλισης και, επο­μένως·, δεν θίγεται από τον νέο νόμο ούτε ως προς τις προϋποθέ­σεις συνταξιοδότησης ούτε ως προς τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης (με εξαίρεση την παρ. 15 και την παρ. 17ς του άρθρου 10).

 

Παραδείγματα:

1. Άνδρας ασφαλισμένος στο ΤΑΠ-ΟΤΕ το 1980, με 30 έτη ασφά­λισης και ηλικία 55 ετών στις 31.12.2010, έχει ήδη θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και θα μπορεί να λάβει την πλήρη σύνταξή του είτε με τη συμπλήρωση 35 ετών ασφάλισης (ΑΟΗ) είτε - εφό­σον σταματήσει σήμερα την εργα­σία του - όταν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας του. Έχει επί­σης τη δυνατότητα να λάβει σύ­νταξη μειωμένη στο 60ό έτος της ηλικίας του.

2. Ασφαλισμένη στο ΤΣΠ-ΑΤΕ το 1982, με 28 έτη ασφάλισης και ηλι­κία 58 ετών στις 31.12.2010, έχει ήδη θεμελιώσει πλήρες συνταξιο­δοτικό δικαίωμα και θα μπορεί να λάβει τη σύνταξή της είτε με τη συ­μπλήρωση 35 ετών ασφάλισης (ΑΟΗ) είτε - εφόσον σταματήσει σήμερα την εργασία της - όταν συ­μπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας της (πλήρης σύνταξη). Έχει επίσης τη δυνατότητα να λάβει άμεσα σύ­νταξη μειωμένη, αφού είναι ήδη 58 ετών (η μείωση στην περίπτωση αυ­τή είναι 1/200 για κάθε μήνα που λείπει ως τη συμπλήρωση του προ­βλεπόμενου για πλήρη συνταξιοδότηση ορίου ηλικίας (στην περί­πτωση αυτή είναι το 60ό έτος).

3. Ασφαλισμένη στο ΤΣΠ-ΑΤΕ το 1982, έχουσα 25 έτη ασφάλισης, ηλικίας 54 ετών στις 31.12.2010, έχει θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δι­καίωμα και θα μπορεί να λάβει τη σύνταξή της είτε με τη συμπλή­ρωση 35 ετών ασφάλισης (ΑΟΗ) είτε όταν συμπληρώσει το 56ο έτος της ηλικίας της (μειωμένη σύ­νταξη).

 

Αναγνωριζόμενοι χρόνοι

Σύμφωνα με τον Ν. 3863/2010, η ισχύς των διατάξεων της παρ. 18 του άρθρου 10 αρχίζει την 1.1.2011 και αφορά τους ασφαλισμένους που συγκεντρώνουν αθροιστικά τις εξής προϋποθέσεις:

α) θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα κατ' αποκλειστικότητα από 1.1.2011 και εφεξής, και

β) Έχουν πραγματοποιήσει του­λάχιστον 3.600 ημέρες ή 12 έτη ασφάλισης. 

Επομένως οι διατάξεις της παρ. 18 του άρθρου 10 δεν περιλαμβά­νουν τους ασφαλισμένους των Ει­δικών Ταμείων πριν από την 1.1.1983, οι οποίοι ως τις 31.12.2010 θεμελιώνουν συ­νταξιοδοτικό δικαίωμα με τις ισχύουσες για αυτή την κατη­γορία ασφαλισμένων διατά­ξεις.

Αντιθέτως, ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 40 και της παρ. 12 του άρθρου 47 του Ν. 2084/92.

 

Β. Ασφαλισμένοι πριν από την 1.1.1983 που δεν θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα ως τις 31.12.2010

 

Στην κατηγορία αυτή υπάγονται οριακές περιπτώσεις ασφαλισμέ­νων πριν από την 1.1.1993 που για διάφορους λόγους (π.χ. διακοπή εργασίας - μη συνεχής ασφαλιστι­κός βίος) δεν θεμελιώνουν δικαί­ωμα συνταξιοδότησης ως τις 31.12.2010 με τις προϊσχύουσες του Ν. 3863/2010 (π.χ. 25ετία).

 

Αναγνωριζόμενοι χρόνοι

Σύμφωνα με τον Ν. 3863/2010, η ισχύς των διατάξεων της παρ. 18 του άρθρου 10 αρχίζει την 1.1.2011 και αφορά τους ασφαλισμένους που συγκεντρώνουν αθροιστικά τις εξής προϋποθέσεις: α) Θεμελιώνουν συνταξιοδοτι­κό δικαίωμα κατ' αποκλειστικό­τητα από 1.1.2011 και εφεξής, και β) Έχουν πραγματοποιήσει τουλά­χιστον 3.600 ημέρες ή 12 έτη ασφάλισης.

 

Παραδείγματα:

1. Άνδρας ασφαλισμένος από την 1.1.1982 στο ΤΑΠ-ΟΤΕ, ο οποίος ως τις 31.12.2010 δεν θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα με καμία από τις προϋποθέσεις συνταξιο­δότησης των ανδρών ασφαλισμέ­νων ως τις 31.12.1982, έχοντας συ­νολικό χρόνο ασφάλισης 20 έτη θα θεμελιώσει δικαίωμα πλήρους συ­νταξιοδότησης είτε με 35 έτη ασφάλισης ΑΟΗ (η διάταξη αυτή, ως ελέχθη ανωτέρω, δεν θίγεται με τον νέο νόμο) είτε με τη συμπλή­ρωση του 65ου έτους της ηλικίας του.

2. Ασφαλισμένη στο ΤΑΠ-ΟΤΕ πριν από την 1.1.1983, έχουσα 22 έτη ασφάλισης, ηλικίας 55 ετών στις 31.12.2010, που δεν έχει θε­μελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίω­μα ως τότε, θα θεμελιώσει δικαίω­μα πλήρους συνταξιοδότησης κατά το έτος συμπλήρωσης του 65ου έτους της ηλικίας της (αφού συμπληρώνει το 60ό έτος της ηλι­κίας της το έτος 2015) και μειωμέ­νης σύνταξης με τη συμπλήρωση των 25 ετών ασφάλισης (είτε το έτος 2013, κατά το οποίο θα είναι ήδη 58 ετών, είτε το έτος 2011, κα­τόπιν αναγνώρισης τριών πλα­σματικών ετών).

Οι ανωτέρω ασφαλισμένοι δύ­νανται να αναγνωρίσουν χρόνο ασφάλισης της παρ. 18 του Ν. 3863/2010 είτε για θεμελίωση εί­τε για προσαύξηση και, πάντως, όπως προβλέπεται η αναγνώριση αυτή στην παρ. 18.

 

 

 

ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΩΣ 31.12.1992

Αναγνώριση μόνο για μία σύνταξη.

 

1. Ασφαλισμένοι σε δύο ασφα­λιστικούς φορείς με παράλληλη ή διαδοχική ασφάλιση οι οποίοι έχουν ήδη καταστεί συνταξιού­χοι ή έχουν συμπληρώσει τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για πλήρη συνταξιοδότηση σε έναν ασφαλιστικό φορέα δεν δικαι­ούνται να κάνουν χρήση του δι­καιώματος αναγνώρισης των πλασματικών χρόνων της παρ.18 του άρθρου 10 ώστε να θεμε­λιώσουν δικαίωμα για λήψη δεύ­τερης σύνταξης.

2. Για τις γυναίκες ασφαλισμένες οι οποίες έχουν συμπληρώσει 25 έτη ασφάλισης και το 55ο έτος της ηλικίας τους ως 31.12.2010 και επομένως έχουν θεμελιώσει δικαίωμα για λήψη μειωμένης σύνταξης το όριο ηλικίας πλή­ρους συνταξιοδότησης παραμέ­νει το 60ό. Κατά συνέπεια, ο υπολογισμός του ποσοστού μείωσης της σύνταξης σε περίπτωση επι­λογής της μειωμένης συνταξιο­δότησης θα γίνεται με βάση τους μήνες που υπολείπονται από τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας της ασφαλισμένης.

 

ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΑΠΟ 1.1.1983 ΩΣ 31.12.1992

Αύξηση των ετών ασφάλισης και των ορίων ηλικίας


clip_image008[4]

 

Α. Οι ασφαλισμένοι των Ειδικών Ταμείων που υπήχθησαν από 1.1.1983 ως 31.12.1992 στην ασφάλιση οποιουδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης με τη συμπλήρωση 35 ετών ασφάλισης και του 58ου έτους της ηλικίας τους.
Με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 10 του Ν. 3863/2010 αυξάνεται από 1.1.2011 ο ανωτέρω απαιτούμενος για συνταξιοδότηση χρόνος ασφάλισης των ασφαλισμένων των (πρώην) Ειδικών Ταμείων που υπήχθησαν στην ασφάλιση οποιουδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης από 1.1.1983 ως 31.12.1992 κατά 1 έτος και ως τη συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης.

Επιπλέον, αυξάνεται σταδιακά από 1.1.2012 και το όριο ηλικίας ως τη συμπλήρωση του 60ού έτους.
Από τον συνδυασμό των διατάξεων προκύπτει ότι η θεμελίωση δικαιώματος
αυτής της κατηγορίας ασφαλισμένων ως τις 31.12.2010 υπάρχει εφόσον πληρούνται και το όριο ηλικίας (58ο) και ο χρόνος ασφάλισης (35 έτη).
Στην περίπτωση αυτή δεν μπορεί να υπάρξει δυνατότητα συνταξιοδότησής τους με αναστολή καταβολής της σύνταξης, αφού η συνταξιοδότηση με χρόνο ασφάλισης 35 ετών δεν προβλεπόταν από τις καταστατικές διατάξεις των Ειδικών Ταμείων αλλά ορίστηκε με τις διατάξεις του άρθρου 2, παρ. 3 του Ν. 3029/02, πολύ αργότερα δηλαδή από τη θέσπιση της αναστολής με τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 9 του Ν. 1976/91.
Στην περίπτωση που δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις αυτές ως τις 31.12.2010, τότε οι ασφαλισμένοι της κατηγορίας αυτής υπάγονται στη διάταξη της παρ. 3 του άρθρου 10 του Ν. 3863/2010, δηλαδή στη σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας και του χρόνου ασφάλισης. Στην περίπτωση αυτή ισχύει και η δυνατότητα αναγνώρισης των χρόνων της παρ. 18 του άρθρου 10.

Παραδείγματα:

α. Ασφαλισμένος στην ΤτΕ από 1.1.1984, ηλικίας στις 31.12.2010 53 ετών, θα δικαιωθεί σύνταξης με τη συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης. Ο συγκεκριμένος στην ηλικία των 60 ετών θα έχει συμπληρώσει 33 έτη (26 ως το 2010 και 7 ως τη συμπλήρωση των 60 ετών) πραγματικής ασφάλισης και θα δικαιούται να αναγνωρίσει ως 7 έτη ασφάλισης σύμφωνα με την παρ. 18 του άρθρου 10 (προσοχή: εφόσον έχει ήδη εξαγοράσει κάποιον χρόνο από αυτούς που προβλέπονται στην παρ. 18, ο συνολικός χρόνος των 7 ετών μειώνεται αναλόγως).

β.
Ασφαλισμένος στην ΤτΕ από 1.1.1984, ηλικίας στις 31.12.2010 53 ετών, ο οποίος έχει αναγνωρίσει και 750 ημέρες ως χρόνο στρατιωτικής υπηρεσίας, θα δικαιωθεί σύνταξης με τη συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης. Ο συγκεκριμένος στην ηλικία των 60 ετών θα έχει συμπληρώσει 33 έτη πραγματικής ασφάλισης και θα έχει αναγνωρίσει 750 ημέρες στρατιωτικής υπηρεσίας (ήτοι 750:25 = 30 μήνες, δηλ. 2,5 έτη), άρα θα έχει 35,5 έτη συνολικής πραγματικής ασφάλισης. Από τους αναγνωριζόμενους χρόνους της παρ. 18 του άρθρου 10 δεν θα δικαιούται 7 έτη αναγνώρισης, αλλά 7-2,5 (αναγνωρισθείσα στρατιωτική υπηρεσία) = 4,5 έτη.

Εννοείται ότι και στα δύο ανωτέρω παραδείγματα η αναγνώριση των πλασματικών χρόνων της παρ. 18 είναι προαιρετική.

Β.
Για τους ασφαλισμένους των Ειδικών Ταμείων που συμπληρώνουν το 65ο έτος της ηλικίας τους οι άνδρες και το 60ό οι γυναίκες, ο ελάχιστος χρόνος ασφάλισης για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος ορίζεται σε 15 έτη ασφάλισης.

Όπως προκύπτει από την ανωτέρω διάταξη, για να υπάρχει θεμελιωμένο δικαίωμα πλήρους σύνταξης ως τις 31.12.2010, ο/η ασφαλισμένος/η θα πρέπει ως αυτή την ημερομηνία να πληροί αθροιστικά
τόσο τον χρόνο ασφάλισης όσο και την ηλικία. Στην περίπτωση αυτή δεν μπορεί να υπάρξει δυνατότητα συνταξιοδότησής του με αναστολή καταβολής της σύνταξης, αφού η συνταξιοδότηση με χρόνο ασφάλισης 15 ετών δεν προβλεπόταν από τις καταστατικές διατάξεις των Ειδικών Ταμείων αλλά ορίστηκε με τις διατάξεις του άρθρου 47, παρ. 6 του Ν. 2084/92, πολύ αργότερα δηλαδή από τη θέσπιση της αναστολής με τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 9 του Ν. 1976/91.
Ειδικά για τις γυναίκες ασφαλισμένες αυτής της κατηγορίας, με την παρ. 15 του Ν. 3863/2010 προβλέπεται σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας από το 60ό στο 65ο. Σύμφωνα μάλιστα με το τελευταίο εδάφιο της ίδιας ως άνω παραγράφου, κατά το μεταβατικό διάστημα σταδιακής αύξησης του ορίου ηλικίας της παραγράφου αυτής, ήτοι κατά τα έτη 2011-2014, οι ασφαλισμένες δικαιούνται σύνταξη στο όριο ηλικίας όπως διαμορφώνεται κατά το έτος συμπλήρωσης του προβλεπόμενου, κατά την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, ορίου ηλικίας για πλήρη, ήτοι κατά τα έτη 2011-2014.

 

Παραδείγματα:
α.
Ασφαλισμένη στο ΤΑΠ-ΟΤΕ από την 1.1.1992, ηλικίας 52 ετών την 31.12.2010, θα δικαιωθεί πλήρους σύνταξης με τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας, αφού το 60ό έτος της ηλικίας της το συμπληρώνει το 2018, όταν δηλαδή σύμφωνα με τις προβλέψεις της παρ. 15 του άρθρου 10 του Ν. 3863/2010 έχει ολοκληρωθεί η μεταβατική περίοδος και απαιτείται πια η συμπλήρωση του 65ου έτους.
Βεβαίως, η ασφαλισμένη αυτή, αφού θεμελιώνει δικαίωμα πλήρους σύνταξης το 2018, έχει δικαίωμα αναγνώρισης το έτος αυτό μέχρι 7 ετών για προσαύξηση της πλήρους σύνταξής της.
Εναλλακτικά, η ίδια ασφαλισμένη, εφόσον αναγνωρίσει πλασματικό χρόνο ασφάλισης, μπορεί να θεμελιώσει δικαίωμα μειωμένης σύνταξης μεταξύ 55ου και 60ού έτους της ηλικίας, ώστε να συμπληρώσει τα απαιτούμενα από άλλη διάταξη 25 έτη ασφάλισης.
β.
Ασφαλισμένη στην ΤτΕ από 1.1.1985, ηλικίας 59 ετών στις 31.12.2010, έχουσα 15 έτη ασφάλισης, θα θεμελιώσει δικαίωμα πλήρους συνταξιοδότησης με τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας της (το 2011), επομένως θα μπορεί να λάβει την πλήρη σύνταξή της το έτος 2012, δηλαδή με τη συμπλήρωση του 61ου έτους της ηλικίας της.

Γ. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 2 του Ν. 3029/2002, οι ασφαλισμένοι από 1.1.1983 ως 31.12.1992 των (πρώην) Ειδικών Ταμείων (ΤΑΠ-ΟΤΕ, ΟΑΠ-ΔΕΗ, ΤΣΠΗΣΑΠ, ΤΣΠ-ΕΤΕ, ΤΣΠ-ΑΤΕ, ΤΣΠ-ΤΕ, ΤΑΠ-ΙΛΤ, ΤΑΠ-ΕΤΒΑ, ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΑΠΑΕ-Η «ΕΘΝΙΚΗ») θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης με τη συμπλήρωση 37 ετών υποχρεωτικής ασφάλισης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.

Με τη νέα διάταξη της παρ. 10 του άρθρου 10 του Ν. 3863/2010, η ανωτέρω διάταξη έχει εφαρμογή ως τις 31.12.2010 και, επομένως,
θεωρείται καταργημένη από την 1.1.2011.


Δ.
Σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 47 και 48 του Ν. 2084/92 για τους ασφαλισμένους (άνδρες) από 1.1.1983 ως 31.12.1992 καθορίστηκε ότι η θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω γήρατος είναι το 65ο έτος με 25 έτη ασφάλισης (μειωμένη στο 60ό έτος), ενώ για τις γυναίκες το 60ό έτος με 25 έτη ασφάλισης (μειωμένη στο 55ο έτος).
Με τις διατάξεις της παρ. 15 του άρθρου 10 του Ν. 3863/2010 το όριο ηλικίας των 60 ετών ή μικρότερο αυτού που προβλέπεται από γενικές ή καταστατικές διατάξεις για την πλήρη συνταξιοδότηση λόγω γήρατος ασφαλισμένων των φορέων κύριας ασφάλισης αρμοδιότητας υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης αυξάνεται κατά 1 έτος κάθε χρόνο από 1.1.2011 και ως τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας με την επιφύλαξη- μεταξύ άλλων- ειδικών διατάξεων για εργαζομένους σε ΒΑΕ. Επιπλέον, όπου προβλέπεται χορήγηση
μειωμένης σύνταξης
σε γυναίκες ασφαλισμένες σε όριο ηλικίας μικρότερο του 60ού, το όριο αυτό αυξάνεται κατά 1 έτος από 1.1.2011 και για κάθε επόμενο έτος ως τη συμπλήρωση του 60ού.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ
1.
Ασφαλισμένη στο ΤΣΠ-ΕΤΕ από την 1.1.1983, με 27 έτη ασφάλισης, ηλικίας 59 ετών το 2010, έχει ήδη θεμελιώσει δικαίωμα μειωμένης σύνταξης και θα θεμελιώσει δικαίωμα πλήρους σύνταξης όταν συμπληρώσει το 60ό έτος, δηλαδή το 2011 (άρα μπορεί να λάβει πλήρη σύνταξη στο 60ό έτος της ηλικίας της).
2.
Ασφαλισμένη στο ΤΑΠ-ΟΤΕ από την 1.1.1985, ηλικίας 55 ετών το 2010, έχει ήδη θεμελιώσει δικαίωμα μειωμένης σύνταξης και θα θεμελιώσει δικαίωμα πλήρους σύνταξης όταν συμπληρώσει το 60ό έτος, δηλαδή το 2015 (άρα μπορεί να λάβει πλήρη σύνταξη στο 60ό έτος της ηλικίας της).

3.
Ασφαλισμένη στο ΤΣΠ-ΑΤΕ από την 1.1.1985, ηλικίας 52 ετών το 2010, δεν έχει θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Θα θεμελιώσει δικαίωμα μειωμένης σύνταξης με τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας, δηλαδή το 2013 (άρα μπορεί να πάρει μειωμένη σύνταξη με τη συμπλήρωση του 58ου έτους της ηλικίας της- η μείωση σε αυτή την περίπτωση, αν δηλαδή επιλέξει τη λήψη μειωμένης σύνταξης θα ανέλθει σε 1/200 για κάθε μήνα που υπολείπεται ως τη συμπλήρωση του προβλεπόμενου το έτος 2013 πλήρους ορίου ηλικίας, δηλαδή του 63ου). Πλήρη σύνταξη θα θεμελιώσει όταν συμπληρώσει το όριο ηλικίας που προβλέπεται κατά το έτος συμπλήρωσης του 60ού έτους της ηλικίας (το 2018 συμπληρώνει το 60ό έτος της ηλικίας της, άρα θα θεμελιώσει δικαίωμα πλήρους σύνταξης στο 65ο έτος, εφόσον βέβαια δεν έχει λάβει προηγουμένως μειωμένη σύνταξη).

 

clip_image010[4]

 

 

ΕΙΔΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ

clip_image012[4]

Μητέρες με ανήλικα παιδιά

Πότε θεμελιώνεται δικαίωμα συνταξιοδότησης

Με δεδομένο ότι το ισχύον ως 31.12.2010 όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των ανωτέρω ασφαλισμένων είναι το 50ό για πλήρη σύνταξη, όλες οι ασφαλισμένες στα ανωτέρω Ταμεία οι οποίες σε κάποια χρονική στιγμή- που μπορεί να ανατρέξει πριν από την ημερομηνία έναρξης του Ν. 3863/2010- και πάντως ως τις 31.12.2010 έχουν συμπληρώσει 25 έτη ασφάλισης και κατά τη συμπλήρωση των 25 ετών έχουν/είχαν ανήλικο παιδί έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης λόγω γήρατος στο 50ό έτος της ηλικίας τους.
Για τις ασφαλισμένες μητέρες ανήλικου παιδιού που συμπληρώνουν τα 25 έτη ασφάλισης από 1.1.2011 και εφεξής προβλέπεται ότι ακολουθούν το όριο ηλικίας όπως διαμορφώνεται σύμφωνα με τον Πίνακα 1.

 

Παράδειγμα:
α. Μητέρα ανήλικου παιδιού που το 2012 συμπληρώνει 25 έτη υπηρεσίας στον ΟΤΕ (ασφάλιση ΤΑΠ-ΟΤΕ) και ταυτόχρονα έχει ανήλικο παιδί θεμελιώνει δικαίωμα συνταξιοδότησης το 2012 και δικαιούται πλήρη σύνταξη με τη συμπλήρωση του 52ου έτους της ηλικίας ή μειωμένη στο 50ό έτος της ηλικίας της.

β. Μητέρα που το 2008 είχε ανήλικο παιδί και ταυτόχρονα είχε συμπληρώσει 25 έτη ασφάλισης έχει ήδη θεμελιώσει δικαίωμα πλήρους συνταξιοδότησης στο 50ό έτος της ηλικίας της.
Οι διατάξεις της παραγράφου αυτής εφαρμόζονται και στους χήρους πατέρες ανήλικων παιδιών.

Για τους χήρους πατέρες ανάπηρων παιδιών έχουν εφαρμογή οι αντίστοιχες διατάξεις που ισχύουν για τις μητέρες ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία παιδιών.

ii.
Επισημαίνεται επιπροσθέτως ότι τόσο με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 2 του Ν. 1759/1988, που επαναλήφθηκαν με τις διατάξεις της παρ. 3, περ. δ΄, του άρθρου 27 του Ν. 1902/1990 όσο και με τη διάταξη του προτελευταίου εδαφίου της προαναφερθείσας διάταξης του Ν. 3655/2008 προβλέπεται ρητά ότι οι διατάξεις που ισχύουν για τις ασφαλισμένες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μητέρες ανηλίκων τέκνων εφαρμόζονται και στις αντίστοιχες ασφαλισμένες των λοιπών φορέων κοινωνικής ασφάλισης αρμοδιότητας του υπουργείου μας, όπου από τις κείμενες διατάξεις της νομοθεσίας τους προβλέπεται η συνταξιοδότηση γυναικών με ανήλικα παιδιά.
Κατά συνέπεια, η διάταξη της νομοθεσίας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ βάσει της οποίας μητέρες ανηλίκων ασφαλισμένες ως 31.12.1992 που έχουν πραγματοποιήσει 5.500 ημέρες ασφάλισης δικαιούνται με τη συμπλήρωση του 55ου έτους ηλικίας τους πλήρη σύνταξη και με τη συμπλήρωση του 50ού μειωμένη κατά 1/200 για κάθε μήνα που υπολείπεται από το απαιτούμενο πλήρες όριο εφαρμόζεται και στην περίπτωση των ασφαλισμένων μητέρων των (πρώην) ειδικών ταμείων, όπου από τις κείμενες διατάξεις της νομοθεσίας τους προβλέπεται η συνταξιοδότηση γυναικών με ανήλικα παιδιά.
Τα προαναφερόμενα όρια ηλικίας (55ο και 50ό) με τις διατάξεις της περ. β΄ της παρ. 17 του άρθρου 10 του Ν. 3863/2010 ανακαθορίζονται από 1.1.2011 ώσπου να ανέλθουν το 2013 στο 65ο για πλήρη και στο 60ό για μειωμένη.
Άλλωστε, σύμφωνα με τις οδηγίες που εκδόθηκαν μετά τον Ν. 3863/2010, διευκρινίστηκε ότι δικαίωμα συνταξιοδότησης με βάση τα σημερινά όρια ηλικίας, 55ο για πλήρη και 50ό για μειωμένη, θεμελιώνουν οι μητέρες οι οποίες σε κάποια χρονική στιγμή- που μπορεί να ανατρέξει και πριν από την έναρξη ισχύος του Ν. 3863/2010- συμπλήρωσαν ή θα συμπληρώσουν ως τις 31.12.2010 τις 5.500 ημέρες ασφάλισης, υπό την προϋπόθεση ότι κατά τη συμπλήρωση του χρόνου ασφάλισης έχουν και ανήλικο παιδί. Η εν λόγω κατηγορία κατοχυρώνει το δικαίωμα συνταξιοδότησης με τα ανωτέρω όρια ηλικίας οποτεδήποτε και αν ασκηθεί η αίτηση συνταξιοδότησης, χωρίς να εξετάζεται αν κατά τη συμπλήρωση των ορίων αυτών θα συντρέχει ή όχι η ανηλικότητα του παιδιού.
Σημειώνεται ότι με τις ίδιες ως άνω προϋποθέσεις συνταξιοδοτούνται και οι χήροι πατέρες ανηλίκων.

 

Παράδειγμα:
Μητέρα ανήλικου παιδιού ασφαλισμένη στο ΤΑΠ-ΔΕΗ που το 2010 συμπληρώνει 21 έτη υπηρεσίας και ταυτόχρονα έχει ανήλικο παιδί έχει θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης (σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 2 του Ν. 1759/88, της παρ. 3δ του άρθρου 27 του Ν. 1902/90 και το προτελευταίο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 144 του Ν. 3655/2008).


Ασφαλισμένοι από 1.1.1993 και εφεξής

Με τις διατάξεις των περιπτώσεων αυτών ορίζεται ότι το όριο ηλικίας που προβλέπεται για τη συνταξιοδότηση μητέρων με ανήλικα τέκνα ασφαλισμένων σε οποιονδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης από 1.1.1993 και εφεξής ανακαθορίζεται ως εμφαίνεται στον Πίνακα 2.

 

Γενική παρατήρηση:

·         Οι προβλέψεις για τις μητέρες ανηλίκων εφαρμόζονται και στους χήρους πατέρες ανήλικων παιδιών.

·         Για τους χήρους πατέρες αναπήρων παιδιών εφαρμόζονται οι προβλέψεις που ισχύουν για τις μητέρες αναπήρων για κάθε βιοποριστική εργασία παιδιών.

 

Για την κατηγορία αυτή (μητέρες ανηλίκων παιδιών, ασφαλισμένες μετά την 1.1.93) δεν υφίσταται από τον Ν. 3863/2010 πρόβλεψη για θεμελίωση/κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.
Επομένως η δυνατότητα λήψης σύνταξης στο 50ό έτος της ηλικίας (για μειωμένη σύνταξη) ή στο 55ο έτος της ηλικίας (προκειμένου για πλήρη σύνταξη) με την πραγματοποίηση 20 ετών ασφάλισης και εφόσον έχουν ανήλικο παιδί χωρεί εφόσον συμπληρώνουν πέραν των χρονικών προϋποθέσεων και της ύπαρξης ανήλικου τέκνου και το 50ό ή το 55ο έτος ως τις 31.12.2012 (από 1.1.2013 και εφεξής ως όριο ηλικίας για θεμελίωση πλήρους σύνταξης ορίζεται το 65ο και για μειωμένη το 60ό).


Οι 7 αλλαγές στις συντάξεις του Δημοσίου

Εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών δημοσίων υπαλλήλων φέρνει το νέο ασφαλιστικό καθεστώς


clip_image014[4]

 

Η βίαιη εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών δημοσίων υπαλλήλων αποτελεί τη βασικότερη αλλαγή που επέρχεται στο ασφαλιστικό καθεστώς του δημοσίου τομέα. Αναλυτικά:

1. Επέρχεται εξίσωση εντός τριών ετών (2011-2013) των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών- γυναικών στο Δημόσιο. Οι μητέρες ανηλίκων οι οποίες στα 25 χρόνια υπηρεσίας θεμελιώνουν δικαίωμα και στα 50 παίρνουν σύνταξη θίγονται περισσότερο, αφού η ηλικία συνταξιοδότησης το 2011 αυξάνεται στα 52, το 2012 στα 55 και το 2013 στα 65. Παρέχεται η δυνατότητα στις μητέρες αναγνώρισης πλασματικού χρόνου ασφάλισης ως 5 έτη ως εξής: για τα τρία πρώτα παιδιά ένα έτος για το πρώτο παιδί και δύο έτη για καθένα από τα επόμενα.

2. Εξομοιώνονται ως προς τα έτη υπηρεσίας θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος (25 έτη) άνδρες και γυναίκες υπάλληλοι που έχουν προσληφθεί ως 31.12.1982. Η άμεση αυτή εξίσωση δεν επιφέρει συνταξιοδοτικά αποτελέσματα, δεδομένου ότι οι γυναίκες της κατηγορίας αυτής έχουν ήδη θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Επίσης, με τις ίδιες διατάξεις αυξάνονται σταδιακά από 20 σε 25 τα έτη υπηρεσίας θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες που έχουν τρία παιδιά και άνω και καταργείται στην περίπτωση αυτή η πρόσθετη προϋπόθεση που ίσχυε για τους άνδρες, δηλαδή να έχουν την επιμέλεια των παιδιών με δικαστική απόφαση ή να είναι χήροι.

3. Θεσπίζεται ενιαίο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης (55ο έτος) για τους άνδρες και τις γυναίκες υπαλλήλους που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα ως 31.12.1997.

4. Θεσπίζονται από 1.1.2011 τα ακόλουθα όρια ηλικίας για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από 1ης Ιανουαρίου 1998 και μετά ή προσλήφθηκαν για πρώτη φορά στο Δημόσιο από 1ης Ιανουαρίου 1983 ως 31 Δεκεμβρίου 1992:

 

·         Για όσους έχουν ανήλικο παιδί και συμπληρώνουν την 25ετία το έτος 2011, το 52ο έτος της ηλικίας, για όσους συμπληρώνουν την 25ετία το έτος 2012 το όριο ηλικίας αυξάνεται στο 55ο και για όσους συμπληρώνουν την 25ετία από το έτος 2013 και μετά το όριο ηλικίας αυξάνεται στο 65ο έτος.

·         Το 50ό έτος της ηλικίας για άνδρες και γυναίκες που έχουν ανίκανα παιδιά ή ανίκανο σύζυγο.

·         Το 61ο έτος για όσους υπαλλήλους δεν ανήκουν στις ανωτέρω κατηγορίες, έχουν 15 χρόνια ασφάλισης και θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης το έτος 2011, το οποίο αυξάνεται στο 63ο έτος για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης το έτος 2012 και στο 65ο έτος για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από το έτος 2013 και μετά.

 

5. Εξομοιώνεται το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών υπαλλήλων του Δημοσίου που μπορούν να αποχωρήσουν από την υπηρεσία πριν από τη συμπλήρωση του ισχύοντος ορίου ηλικίας και να λάβουν μειωμένη σύνταξη και ορίζεται στο 56ο έτος το 2011, στο 58ο το 2012 και στο 60ό έτος το 2013.

 

6. Για άνδρες και γυναίκες υπαλλήλους που έχουν προσληφθεί από 1.1.1983 και μετά ο προβλεπόμενος σήμερα χρόνος υπηρεσίας των 35 ετών που απαιτείται προκειμένου να αποχωρήσουν με τη συμπλήρωση του 58ου έτους της ηλικίας καθώς και ο προβλεπόμενος χρόνος των 37 ετών που απαιτείται προκειμένου να αποχωρήσουν από την υπηρεσία ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας αυξάνονται σταδιακά ως το έτος 2015 στα 40 έτη υπηρεσίας, το δε όριο ηλικίας των 58 ετών παραμένει για το έτος 2011 στο 58ο. Το έτος 2012 αυξάνεται στο 59ο κ.ο.κ. Τα νέα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ισχύουν και για αυτούς που συμπληρώνουν τα 37 έτη από το έτος 2011 και μετά.

7. Εξισώνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών υπαλλήλων του Δημοσίου που προασφαλίστηκαν μετά την 1.1.1993, με τις ανάλογες επεμβάσεις στις διατάξεις του Ν. 2084/1992. Στην περίπτωση αυτή η εξίσωση γίνεται άμεσα από 1.1.2013 και μετά, δεδομένου ότι οι υπαγόμενοι στην κατηγορία αυτή δεν θα έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης ως το έτος 2013.

 

Αυξήσεις για τη διαδοχική ασφάλιση

 

Μεσοσταθμική αύξηση 9% θα έχουν οι εργαζόμενοι που θα συνταξιοδοτηθούν μετά την 1.1.2011 και έχουν ασφαλι­στεί σε περισσότερα του ενός Ταμεία κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου. Ο ασφαλιστικός νόμος προβλέπει νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων αυτής της κατηγορίας βελτιώνοντας το παλαιότερο καθε­στώς, το οποίο ουσιαστικά «τιμωρεί» όσους ασφαλίζονται σε δύο ή και περισσότερα Ταμεία παρέχοντας συ­ντάξεις ως και 30% χαμηλότερες σε σχέση με όσους διανύουν όλον τον ερ­γασιακό τους βίο σε ένα Ταμείο. Στο νομοσχέδιο ορίζεται ότι οι εργαζόμε­νοι οι οποίοι ασφαλίστηκαν διαδοχι­κά σε περισσότερους από έναν ασφα­λιστικούς οργανισμούς δικαιούνται σύνταξη από τον τελευταίο οργανι­σμό στον οποίο ήταν ασφαλισμένοι κατά την τελευταία χρονική περίοδο της απασχόλησής τους εφόσον πραγ­ματοποίησαν στην ασφάλισή του:

·         Πέντε ολόκληρα έτη ή 1.500 ημέ­ρες ασφάλισης, εκ των οποίων όμως 20 μήνες ή 500 ημέρες την τελευταία πενταετία πριν από τη διακοπή της απασχόλησης ή την υποβολή αίτη­σης για την κρίση του συνταξιοδοτι­κού δικαιώματος σύνταξης λόγω γή­ρατος.

·         Σαράντα μήνες ή 1.000 ημέρες, εκ των οποίων όμως 12 μήνες ή 300 ημέρες αντίστοιχα κατά την τελευ­ταία πενταετία πριν από τη διακοπή της απασχόλησης ή την υποβολή της αίτησης για την κρίση του δικαιώ­ματος σύνταξης λόγω αναπηρίας ή θανάτου.

 

Η σύνταξη του δικαιούχου υπο­λογίζεται με βάση τις προϋποθέσεις που ισχύουν στο Ταμείο που ανα­λαμβάνει την απονομή της σύνταξης. Οι συντάξιμες αποδοχές του δικαι­ούχου υπολογίζονται με έναν συντε­λεστή που προσαυξάνεται από 1,020 ως 2,438 αναλογικά από το 1ο ως το 45ο έτος ασφάλισης.

 

ΤΡΕΙΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ

 

Τρεις σημαντικές ρυθμί­σεις για τους συνταξιού­χους που εργάζονται, για τις αναπηρικές συντάξεις αλλά και για την παράλληλη ασφάλιση περιλαμβάνει ο νέος νόμος.

 

απασχοληση συνταξιουχων:

Επεκτείνονται οι περιορισμοί που ισχύουν στην απασχόλη­ση συνταξιούχων του ιδιωτι­κού τομέα και στους συνταξι­ούχους του δημόσιου τομέα. Ως εκ τούτου αναστέλλεται η καταβολή της σύνταξης ή των συντάξεων εφόσον ο συνταξιούχος που εργάζεται δεν έχει συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας του. Μετά το 55ο έτος το ποσό της ακαθάριστης κύ­ριας σύνταξης ή του αθροίσμα­τος των ακαθάριστων κύριων συντάξεων, που υπερβαίνει τα τριάντα ημερομίσθια του ανει­δίκευτου εργάτη, περικόπτεται κατά 70%. Για κάθε ανήλικο παιδί ή παιδί που σπουδάζει ο αριθμός των ημερομισθίων του ανειδίκευτου εργάτη αυ­ξάνεται κατά έξι ημερομίσθια. Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου υποχρεούνται προτού αναλά­βουν εργασία να το δηλώσουν στην Υπηρεσία Συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κρά­τους. Τυχόν παράλειψη ση­μαίνει ότι θα επιστρέψει τα πο­σά των συντάξεων που έλαβε παρανόμως με την επιβολή προστίμου και προσαυξήσεων.

παραλληλη αςφαλιςη:

Οι ερ­γαζόμενοι που πρωτοασφαλί­στηκαν μετά την 1.1.1993 δια­τηρούν το δικαίωμα να ασφαλίζονται υποχρεωτικά σε ένα Ταμείο, ακόμη και όταν ασκούν παράλληλα δύο επαγ­γέλματα. Καταργούνται οι εξαιρέσεις που υπήρχαν για ασφαλισμένους πριν από το 1993 που ασφαλίζονταν ως σήμερα σε ένα Ταμείο ενώ εί­χαν παράλληλα και άλλες επαγγελματικές δραστηριό­τητες για τις οποίες θα έπρε­πε να ασφαλιστούν στα αντί­στοιχα Ταμεία. Για τους εργαζομένους αυτούς παρέ­χεται βέβαια το δικαίωμα να λαμβάνουν και δεύτερη σύ­νταξη.

αναπηρικές ςυνταξεισ

Με τον νέο νόμο δημιουργείται στο ΙΚΑ κέντρο πιστοποίησης αναπη­ρίας και καθιερώνονται ενιαία ποσοστά αναπηρίας για κάθε πάθηση ή βλάβη. Η σύνταξη αναπηρίας μονιμοποιείται με­τά το 55ο έτος της ηλικίας εφό­σον έχουν προηγηθεί επτά χρόνια συνταξιοδότησης και τρεις εξετάσεις από την υγει­ονομική επιτροπή. Οριστική καθίσταται η σύνταξη αναπη­ρίας στο 60ό έτος της ηλικίας.

 

 

Βασική και αναλογική σύνταξη από το 2015

Θα υπολογίζεται στο σύνολο του εργασιακού βίου

clip_image015[4]

Ο νέος νόμος αλλάζει ριζικά τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων. Η αλλαγή ξεκινά από το 2015, αλλά όσοι συνταξιοδοτηθούν από το έτος αυτό και εντεύθεν θα εφαρμόσουν το νέο σύστημα και για τα έτη από το 2011 και μετά. Το τελικό ποσό της σύνταξης θα διαμορφώνεται από τη βασική σύνταξη και από την αναλογική σύνταξη. Αναλυτικά:

1. Από πότε ξεκινά η εφαρμογή της βασικής σύνταξης;
Ξεκινά από το 2015. Ωστόσο το νομοσχέδιο προσδιορίζει το ύψος της στα 360 ευρώ, δηλαδή όσο είναι σήμερα η προνοιακή σύνταξη του ΟΓΑ.

2. Πότε θα χορηγείται;
Κατά τον χρόνο συνταξιοδότησης του ασφαλισμένου. Ωστόσο μετά το 2015 θα υπάρξει ένα μεταβατικό διάστημα για όσους συνταξιοδοτηθούν τα επόμενα έτη. Συγκεκριμένα, για τα έτη ασφάλισης από το 2011 και μετά θα δίδεται αναλογία της σύνταξης ίση με το πηλίκον των ετών που διήνυσε μετά την ημερομηνία αυτή, διά του συνόλου των ετών ασφάλισής του.

3. Για πόσους μήνες;
Η βασική και η αναλογική σύνταξη θα δίδονται για 12 μήνες τον χρόνο, δηλαδή δεν θα χορηγείται 13η και 14η σύνταξη.

4. Πότε ξεκινά η εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού της σύνταξης;
Από το 2015. Από το έτος αυτό θα δίδεται από κοινού με τη βασική και η αναλογική σύνταξη. Το πρώτο διάστημα θα εφαρμοστεί ένα μεικτό σύστημα. Τα έτη ασφάλισης από το 2011 ως το 2015 θα υπολογίζονται με το νέο σύστημα για όποιον συνταξιοδοτείται από το 2015 και μετά, ενώ τα έτη προ του 2011 με τον σημερινό τρόπο.

5. Πώς θα γίνεται ο νέος υπολογισμός της σύνταξης;
Για τον υπολογισμό της θα λαμβάνεται υπόψη το σύνολο του εργασιακού βίου. Το ποσοστό αναπλήρωσης για κάθε έτος ασφάλισης θα διαμορφώνεται με έναν συντελεστή που ξεκινά από το 0,8% κατά το πρώτο έτος ασφάλισης και κλιμακώνεται, στο 40ό και ως το 50ό έτος, στο 1,5%. Σημειώνεται ότι σήμερα το αντίστοιχο ποσοστό φθάνει το 2%.

6. Πόσο είναι το ποσοστό αναπλήρωσης με βάση το νομοσχέδιο;
Το ποσοστό αναπλήρωσης μαζί με τη βασική σύνταξη φθάνει στο 64%.

 

7. Συνεπώς οι νέες συντάξεις θα είναι μειωμένες σε σχέση με τις υφιστάμενες;
Η μείωση κατά το υπουργείο είναι μεσοσταθμικά γύρω στο 7%, ωστόσο οι συνδικαλιστικές οργανώσεις κάνουν λόγο για μειώσεις που φθάνουν και το 30%. Το υπουργείο επιμένει ότι η αναπλήρωση θα είναι 64% των συντάξιμων αποδοχών.

8. Οι συντάξιμες αποδοχές πώς υπολογίζονται σε ολόκληρο τον εργασιακό βίο;
Οι μηνιαίες συντάξιμες αποδοχές υπολογίζονται με τον εξής τρόπο: Είναι ίσες με το πηλίκον των μηνιαίων αποδοχών όλου του εργασιακού βίου, διά του αριθμού όλων των μηνών απασχόλησης. Στη διαμόρφωση των αποδοχών λαμβάνονται υπόψη 12 μήνες τον χρόνο. Δηλαδή για τις συντάξιμες αποδοχές δεν συμπεριλαμβάνονται τα δώρα εορτών και το επίδομα αδείας.

9. Ωστόσο οι αποδοχές των παρελθόντων ετών απέχουν από τα σημερινά δεδομένα.
Αυτές οι αποδοχές θα προσαυξάνονται με βάση τη μεταβολή του δείκτη τιμών καταναλωτή, ενώ θα προστίθεται και ένας «συντελεστής ωρίμανσης». Με τον τρόπο αυτόν θα επιχειρείται η «επικαιροποίηση» των αμοιβών των «παλαιών» ετών ασφάλισης.

10. Η κατώτατη σύνταξη πόσο θα είναι;
Το άθροισμα των ποσών της βασικής και της αναλογικής σύνταξης λόγω γήρατος, για χρόνο ασφάλισης τουλάχιστον δεκαπέντε ετών, δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού που αντιστοιχεί σε δεκαπέντε ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη κατά το έτος 2015.

11. Και ποιες άλλες συντάξεις προσδιορίζονται στο ίδιο ύψος;
Οι συντάξεις λόγω αναπηρίας, με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, και οι συντάξεις λόγω εργατικού ατυχήματος.

12. Η σύνταξη λόγω θανάτου;
Αυτή προσδιορίζεται στο 80% του αθροίσματος της βασικής και της αναλογικής σύνταξης


Πόσο κοστίζουν τα πλασματικά χρόνια

Ποιοι και με ποιες προϋποθέσεις δικαιούνται να αναγνωρίσουν επιπλέον ασφάλιση


Έως επτά έτη πλασματικό χρόνο ασφάλισης θα μπορούν να αναγνωρίζουν οι ασφαλισμένοι σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου νόμου από το 2015. Από το τρέχον έτος οι ασφαλισμένοι δίνανται να αναγνωρίσουν τέσσερα έτη και σταδιακά να φθάσουν στα επτά το 2015. Μεταξύ αυτών που αναγνωρίζονται είναι τα έτη σπουδών, ο χρόνος ανεργίας κτλ.

1. Ποιοι έχουν δικαίωμα να αναγνωρίσουν τους νέους «πλασματικούς» χρόνους;
Οι νέοι «πλασματικοί» χρόνοι αναγνωρίζονται μόνο από εκείνους που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1.1.2011 και μετά. Αντίθετα, όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα ως 31.12.2010 αναγνωρίζουν τους χρόνους που ίσχυαν με τους προηγούμενους νόμους (π.χ. στρατιωτική θητεία, χρόνος ανατροφής παιδιών κτλ.).

 

2. Πόσα χρόνια μπορεί να αναγνωρίσει ο εργαζόμενος από τους νέους χρόνους που προβλέπονται στον νέο ασφαλιστικό νόμο;
Ένας εργαζόμενος που θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2011 μπορεί να αναγνωρίσει ως 4 χρόνια. Όποιος θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2012 μπορεί να αναγνωρίσει ως 5 χρόνια, το 2013 ως 6 χρόνια και από το 2014 και μετά ως 7 χρόνια.

3. Τα «πλασματικά» χρόνια αναγνωρίζονται μόνο σε Ταμεία κύριας ασφάλισης ή και στα επικουρικά;
Τα «πλασματικά» αναγνωρίζονται και στα επικουρικά Ταμεία με τις ίδιες προϋποθέσεις που αναγνωρίζονται στα Ταμεία κύριας ασφάλισης. Οι εισφορές βέβαια για την αναγνώριση χρόνου στα επικουρικά Ταμεία είναι πολύ μικρότερες (στις περισσότερες περιπτώσεις 6% επί των συντάξιμων αποδοχών).

4. Για ποιους χρόνους που αναγνωρίζονται δεν καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές;
Χωρίς την καταβολή εισφορών αναγνωρίζεται ο χρόνος της επιδοτούμενης ανεργίας και ως 300 ημέρες, ο χρόνος επιδοτούμενης ασθένειας και ως 300 ημέρες, ο χρόνος κύησης και λοχείας για τις μητέρες και ως 119 ημέρες και ο χρόνος συνταξιοδότησης με αναπηρική σύνταξη. Αντίθετα, για όλους τους άλλους χρόνους που αναγνωρίζονται καταβάλλονται εισφορές.

5. Τι θα πληρώσω για να αναγνωρίσω τον χρόνο στρατιωτικής θητείας;
Σε όλα τα Ταμεία ο χρόνος στρατιωτικής θητείας αναγνωρίζεται με την καταβολή εισφοράς που αντιστοιχεί στο άθροισμα των εισφορών εργαζομένου και εργοδότη, επί των συντάξιμων αποδοχών που έχει ο εργαζόμενος κατά τον μήνα υποβολής της αίτησης. Για τους μισθωτούς η εισφορά στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι το 20% επί των αποδοχών, ενώ για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες η εισφορά για κάθε μήνα που αναγνωρίζεται είναι ίση με την εισφορά που καταβάλλει ο ασφαλισμένος στον κλάδο σύνταξης.

 

6. Σε ποιες περιπτώσεις έχω έκπτωση για την αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας;
Έκπτωση 30% παρέχεται σε όσους ασφαλισμένους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1.1.2011 ως 31.12.2014.
Έκπτωση 50% παρέχεται σε όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1.1.2015 και μετά.

7. Τι θα πληρώσω για να αναγνωρίσω τα χρόνια σπουδών;
Ο χρόνος σπουδών σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές, ο χρόνος μαθητείας και ο χρόνος φοίτησης σε μέσες επαγγελματικές σχολές αναγνωρίζονται με την καταβολή εισφορών που αντιστοιχεί στο 20% του 25πλάσιου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη για κάθε μήνα που αναγνωρίζεται.

8. Τι θα πληρώσω για να αναγνωρίσω τον χρόνο ανατροφής παιδιών;
Ο χρόνος ανατροφής παιδιών αναγνωρίζεται με την καταβολή εισφορών που αντιστοιχεί στο 20% του 25πλάσιου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη για κάθε μήνα που αναγνωρίζεται.

9. Τι θα πληρώσω για να αναγνωρίσω εκπαιδευτική άδεια ή χρόνο απεργίας;
Για τους χρόνους εκπαιδευτικής άδειας ή απεργίας ο εργαζόμενος καταβάλλει για κάθε μήνα που θα αναγνωρίσει ποσό που αντιστοιχεί στο 20% του συντάξιμου μισθού που έχει κατά τον μήνα υποβολής της αίτησης.

10. Τι θα πληρώσω για να αναγνωρίσω τον χρόνο ανεργίας;
Για τον χρόνο της επιδοτούμενης ανεργίας δεν καταβάλλονται εισφορές. Ο χρόνος αυτός αναγνωρίζεται χωρίς εξαγορά για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Για οποιονδήποτε άλλο χρόνο ανεργίας ή κενού ασφάλισης που υπάρχει μετά την πρώτη ασφάλιση σε οποιονδήποτε φορέα ο εργαζόμενος πληρώνει εισφορά για κάθε μήνα που θα αναγνωρίσει ίση με το 20% του 25πλάσιου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, όπως αυτό ισχύει κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

11. Πώς μπορώ να πληρώσω στο Ταμείο μου για την αναγνώριση των «πλασματικών» χρόνων;
Η πληρωμή στα Ταμεία γίνεται εφάπαξ εντός τριμήνου από την ειδοποίηση του Ταμείου, οπότε υπάρχει έκπτωση 15% στο ποσό. Παρέχεται όμως η δυνατότητα το συνολικό ποσό να εξοφληθεί σε τόσες μηνιαίες δόσεις όσοι είναι οι μήνες που αναγνωρίζονται.

12. Μπορώ με την αναγνώριση των «πλασματικών» χρόνων να πάρω σύνταξη σε μικρότερη ηλικία;
Στην πραγματικότητα και σε πολλές περιπτώσεις με την αναγνώριση των πλασματικών χρόνων παρέχεται η δυνατότητα στον εργαζόμενο να θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα νωρίτερα

 

13. Σε ποιες περιπτώσεις τα «πλασματικά» χρόνια συνυπολογίζονται για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος και σε ποιες για την προσαύξηση της σύνταξης;
Σε όλες τις περιπτώσεις τα χρόνια που αναγνωρίζονται συνυπολογίζονται για θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Ειδικά όμως για προσαύξηση της σύνταξης συνυπολογίζονται τα χρόνια για τα οποία προβλέπεται η πληρωμή εισφοράς (αναγνώριση με εξαγορά).


Αναγνωριζόμενοι χρόνοι ασφάλισης


1. Χρόνος στρατιωτικής υπηρεσίας
Εξαγοράζεται με επιβάρυνση 20% (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) επί του μισθού που ισχύει κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης εξαγοράς. Στις περιπτώσεις που θεμελιώνεται συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1.1.2011 ως 31.12.2014 το ποσό εξαγοράς μειώνεται κατά 30% και για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1.1.2015 και εφεξής το ποσό εξαγοράς μειώνεται κατά 50%.

2. Χρόνος γονικής άδειας ανατροφής παιδιών
Αναγνωρίζεται βάσει του άρθρου 6 του Ν. 1483/1984-ΦΕΚ 153 Α και εξαγοράζεται με επιβάρυνση 20% (ΙΚΑΕΤΑΜ) του μισθού του χρόνου υποβολής της αίτησης εξαγοράς.

3.Χρόνος επιδότησης λόγω ασθενείας (ως 300 ημέρες)
Συνυπολογίζεται (χωρίς εξαγορά) μόνο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω γήρατος, όχι όμως για τον προσδιορισμό του δικαιούμενου ποσού σύνταξης.

4. Χρόνος επιδότησης τακτικής ανεργίας (ως 300 ημέρες)
Συνυπολογίζεται (χωρίς εξαγορά) μόνο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω γήρατος- όχι όμως για τον προσδιορισμό του δικαιούμενου ποσού σύνταξης.

5. Χρόνος εκπαιδευτικής άδειας άνευ αποδοχών (ως δύο έτη)
Συνυπολογίζεται τόσο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος όσο και για την προσαύξηση του ποσού της σύνταξης και εξαγοράζεται με επιβάρυνση 20% (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) επί του μισθού του χρόνου υποβολής της αίτησης.

6.Χρόνος σπουδών για την απόκτηση ενός μόνο πτυχίου ανώτερης ή ανώτατης σχολής της ημεδαπής και της αλλοδαπής, καθώς και ο χρόνος σπουδών, μετά τη συμπλήρωση του 17ου έτους της ηλικίας, σε μέσες επαγγελματικές σχολές, ο οποίος είναι ίσος με τα κατά τον χρόνο αποφοίτησης επίσημα ακέραια χρόνια σπουδών της οικείας σχολής.
Συνυπολογίζεται τόσο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος όσο και για την προσαύξηση του ποσού της σύνταξης και εξαγοράζεται με επιβάρυνση 20% για τους φορείς κύριας ασφάλισης και 6% για τους φορείς επικουρικής ασφάλισης επί του 25πλασίου του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη που ισχύει κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης.

 

7. Χρόνος ανεργίας μετά την υπαγωγή στην ασφάλιση οποιουδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης και στο Δημόσιο
Συνυπολογίζεται τόσο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος όσο και για την προσαύξηση του ποσού της σύνταξης και εξαγοράζεται με επιβάρυνση 20% για τους φορείς κύριας ασφάλισης και 6% για τους φορείς επικουρικής ασφάλισης επί του 25πλασίου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη που ισχύει κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης.

8. Χρόνος κύησης και λοχείας (που προβλέπεται από την ΕΓΣΣΕ)
Συνυπολογίζεται (χωρίς εξαγορά) μόνο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, όχι όμως για τον προσδιορισμό του δικαιούμενου ποσού σύνταξης.

9. Χρόνος απεργίας
Συνυπολογίζεται τόσο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος όσο και για την προσαύξηση του ποσού της σύνταξης και εξαγοράζεται με επιβάρυνση 20% (ΙΚΑΕΤΑΜ) επί των μισθών του χρόνου υποβολής της αίτησης.

10. Πλασματικός χρόνος του άρθρου 141 του Ν. 3655/2008 ανεξαρτήτως του χρόνου γέννησης των παιδιών.
Συνυπολογίζεται και για τη συμπλήρωση του χρόνου συνταξιοδότησης και για την προσαύξηση του ποσού της σύνταξης- είναι 1 χρόνος για το πρώτο παιδί και από 2 χρόνια για το δεύτερο και τρίτο και καλύπτει και τις γεννήσεις που έγιναν πριν από την 1.1.2000.

11. Χρόνος μαθητείας (ως 1 έτος)
Συνυπολογίζεται τόσο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος όσο και για την προσαύξηση του ποσού της σύνταξης και εξαγοράζεται με επιβάρυνση 20% για τους φορείς κύριας ασφάλισης και 6% για τους φορείς επικουρικής ασφάλισης επί του 25πλασίου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη που ισχύει κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης.

12. Χρόνος αποδεδειγμένης άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας πριν από την εγγραφή στα μητρώα του ΟΑΕΕ και ως 5 έτη εφόσον δεν είχαν πληρωθεί οι ασφαλιστικές εισφορές.

13. Χρόνος κατά τον οποίο ο ασφαλισμένος έλαβε σύνταξη αναπηρίας.
Συνυπολογίζεται για τη συμπλήρωση των ελάχιστων προϋποθέσεων που απαιτούνται για τη συνταξιοδότηση λόγω γήρατος.


ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

1.Είμαι ασφαλισμένος στο ΙΚΑ και συμπληρώνω ως το τέλος του 2010 10.000 ημέρες ασφάλισης. Έχω υπηρετήσει 2 έτη στρατιωτική θητεία. Πότε θεμελιώνω συνταξιοδοτικό δικαίωμα και πότε μπορώ να αναγνωρίσω τον χρόνο στρατιωτικής θητείας; Αν πληρώσω τον Στρατό το 2011, θα έχω έκπτωση;
Θεμελιώνετε συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2010,εφόσον αναγνωρίσετε 500 τουλάχιστον ημέρες από τη στρατιωτική σας θητεία. Για να πάρετε σύνταξη θα πρέπει να συμπληρώσετε το 58ο έτος της ηλικίας σας. Η αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας μπορεί να γίνει και σήμερα, αλλά και ως τις 31.12.2013. Δεν θα έχετε έκπτωση για την αναγνώριση του Στρατού, γιατί ανήκετε στην κατηγορία εκείνων που θεμελιώνουν δικαίωμα ως το τέλος του 2010.

2.Είμαι ασφαλισμένος στο ΙΚΑ και έχω συμπληρώσει 9.000 ημέρες ασφάλισης το 2010. Είμαι 56 ετών. Πότε θεμελιώνω συνταξιοδοτικό δικαίωμα; Τι πρέπει να κάνω για να πάρω το συντομότερο δυνατόν σύνταξη;
Το 2011, εφόσον συνεχίσετε την εργασία σας, θα έχετε 9.300 ημέρες ασφάλισης. Μπορείτε να αναγνωρίσετε 1.200 ημέρες ασφάλισης (από ανεργία, από Στρατό, από σπουδές κτλ.) έτσι ώστε να συμπληρώσετε 10.500 ημέρες ασφάλισης και να θεμελιώσετε συνταξιοδοτικό δικαίωμα για χορήγηση σύνταξης στο 58ο έτος της ηλικίας σας. Για να καταβληθεί η σύνταξη απαιτούνται βέβαια 10.800 ημέρες ασφάλισης τις οποίες θα συμπληρώσετε το 2012, οπότε και μπορείτε να συνταξιοδοτηθείτε.


Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011 Το Βήμα