Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Βρείτε την... υγειά σας με 12 σούπερ τροφές

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ  Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2011

Οι διατροφικές μας επιλογές, εκτός από τ' ότι διαμορφώνουν το κορμί και τη σιλουέτα μας, παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο και όσον αφορά το κομμάτι της υγείας μας, βελτιώνοντάς τη ή δημιουργώντας προβλήματα μακροπρόθεσμα. Επειδή, όμως, όλοι μας θέλουμε να καταφέρουμε να γεμίσουμε τη γενέθλια τούρτα μας με κεράκια μια μέρα, η κουζίνα μας είναι ένα καλό μέρος απ' όπου μπορούμε να ξεκινήσουμε.
Σίγουρα η διατροφή δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια φαρμακευτική αγωγή που κρίνεται απαραίτητη από το γιατρό μας, αλλά προσπαθώντας να την αναβαθμίσουμε και να προσθέσουμε σε αυτά που επιλέγουμε να φάμε τροφές με προστατευτική δράση, θα μπορέσουμε να δούμε διαφορά στο μέλλον και ενδεχομένως να κρατήσουμε μακριά παθήσεις που θα μας ταλαιπωρούσαν. Ποιες, όμως, είναι οι τροφές που θα μας χαρίσουν τα παραπάνω γενέθλια κεράκια;
Τροφές κατά της αρθρίτιδας
-Κόκκινη πιπεριά: Περιέχει σε εντυπωσιακές ποσότητες καροτενοειδή, τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, αλλά και υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C (περισσότερο από 250% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης), έλλειψη της οποίας αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης αρθρίτιδας. Πώς να την προτιμήσετε: Ανακατέψτε πιπεριές με αγγούρι, ρεβίθια και φέτα και φροντίστε να καταναλώνετε 3 κόκκινες πιπεριές την εβδομάδα.

-Τζίντζερ: Η πικάντικη αυτή ρίζα, γνωστή και ως πιπερόριζα, περιέχει συστατικά που έχουν παρόμοια δράση στον οργανισμό μας με κάποια αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Επειδή, όμως, ταυτόχρονα το τζίντζερ έχει και αντιπηκτική δράση, αν παίρνετε ήδη κάποιο ανάλογο φάρμακο, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν την κατανάλωσή του. Πώς να το προτιμήσετε: Προσθέστε λίγο στη διατροφή σας καθημερινά, είτε στο τσάι, είτε στη σαλάτα σας.

Τροφές κατά της ημικρανίας
-Σπανάκι: Αποτελεί καλή πηγή μαγνησίου, όπως και ριβοφλαβίνης, τα οποία μπορούν να μειώσουν τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των επεισοδίων πονοκέφαλου. Πώς να το προτιμήσετε: Προσθέστε το στη διατροφή σας 3 φορές την εβδομάδα και γενικότερα εμπλουτίστε τη και με άλλες πηγές ριβοφλαβίνης, όπως δημητριακά ολικής άλεσης, σπαράγγια, μανιτάρια κ.λπ. Αν χρειαστεί, συζητήστε με το γιατρό σας για το ενδεχόμενο λήψης συμπληρωμάτων ριβοφλαβίνης.

-Λιναρόσπορος: Έρευνες έχουν δείξει ότι τα ωμέγα-3 που βρίσκονται σε υψηλές ποσότητες στο λιναρόσπορο, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της συχνότητας, της διάρκειας, αλλά και της έντασης των πονοκεφάλων. Πώς να τον προτιμήσετε: Προσθέστε μια κουταλιά της σούπας καθημερινά στο γιαούρτι, τη βρώμη, τα δημητριακά ή τα smoοthies σας ή συνδυάστε τον με το φαγητό, τη σαλάτα ή τον κιμά.

Τροφές κατά του διαβήτη τύπου 2
-Φασόλια: Όσοι πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 αντιμετωπίζουν πρόβλημα στη διατήρηση των επιπέδων του σακχάρου του αίματος σε σταθερά επίπεδα, λόγω του ότι δεν παράγουν ή δεν αξιοποιούν σωστά την ινσουλίνη του οργανισμού. Συνδυάζοντας υψηλής ποιότητας υδατάνθρακες, πρωτεΐνη και φυτικές ίνες που βοηθούν στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου του αίματος και στον έλεγχο της πείνας, τα φασόλια έχουν σημαντική δράση όσον αφορά το διαβήτη. Πώς να τα προτιμήσετε: Τρώτε φασόλια όσο πιο συχνά μπορείτε. Μαζί με τις φακές μπορούν να αποτελέσουν μια πολύ έξυπνη επιλογή για συνοδευτικό πιάτο, αντί για ζυμαρικά, ρύζι ή πατάτες.

-Ασπράδια αβγών: Αποτελούν την τέλεια βάση για ένα «φιλικό προς το διαβήτη» γεύμα, καθώς έχουν λίγες θερμίδες (17 θερμίδες το ένα ασπράδι) και είναι πλούσια στην υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, έτσι ώστε να βοηθούν στη διατήρηση του βάρους και των επιπέδων του σακχάρου - συν του ότι δεν περιέχουν χοληστερίνη, αφού όλη βρίσκεται στον κρόκο. Πώς να τα προτιμήσετε: Καταναλώνετε τουλάχιστον3-4 γεύματα με βάση το αβγό την εβδομάδα. Δοκιμάστε να φτιάξετε μια ομελέτα με 4 ασπράδια, λαχανικά και λίγο τυρί με χαμηλά λιπαρά.

Τροφές κατά του προεμμηνορυσιακού συνδρόμου
-Αμύγδαλα: Το μαγνήσιο που περιέχουν σε γενναιόδωρες ποσότητες αποτελεί ένα μέταλλο που προσφέρει ανακούφιση στους πονοκεφάλους, τους πόνους της μέσης ή της κοιλιάς και των υπολοίπων συμπτωμάτων που εμφανίζονται πριν την περίοδο. Έρευνες έχουν βρει, μάλιστα, ότι το μαγνήσιο μπορεί επίσης να βελτιώσει την πεσμένη διάθεση και να μειώσει την κατακράτηση υγρών μία ή δύο εβδομάδες πριν την περίοδο. Πώς να τα προτιμήσετε: Απολαύστε περίπου 30 γραμμάρια αμύγδαλα την ημέρα και εμπλουτίστε τη διατροφή σας και με άλλες τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο όπως κολοκύθα, ηλιόσπορο, σκουρόχρωμα φυλλώδη λαχανικά, φασολάκια κ.λπ.
-Ανανάς: Οι γυναίκες με χαμηλά επίπεδα μαγγανίου έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να ταλαιπωρηθούν από κράμπες, ευαισθησία στο στήθος και εναλλαγές στη διάθεση τις ημέρες πριν την περίοδο, ο ανανάς, όμως, λόγω της περιεκτικότητάς του σε μαγγάνιο μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα. Επίσης, μειώνει το φούσκωμα λόγω της κατακράτησης υγρών. Πώς να τον προτιμήσετε: Τις 7 με 10 ημέρες πριν την περίοδο, φροντίστε να καταναλώνετε 1 φλιτζάνι φρέσκου ανανά καθημερινά ή ανανά σε κονσέρβα με 100% φυσικό χυμό.

Τροφές κατά της οστεοπόρωσης
-Μπρόκολο: Οι βιταμίνες C, K, το ασβέστιο και το κάλιο είναι 4 θρεπτικά συστατικά, τα οποία παρέχει η κατανάλωση μπρόκολου. Οι παραπάνω βιταμίνες συνδέονται, σύμφωνα με έρευνες, με υψηλή οστική πυκνότητα, ενώ το κάλιο μειώνει την απώλεια οστικής μάζας. Πώς να το προτιμήσετε: Στη σαλάτα σας ή σαν συνοδευτικό του πουρέ ή του κρέατος, τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα.
-Αποβουτυρωμένο γάλα: Πρόκειται για μια προφανή επιλογή για γερά οστά, καθώς το 1 φλιτζάνι περιέχει 300mg ασβεστίου - περίπου το 1/3 της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης. Πώς να το προτιμήσετε: Με βρώμη στο πρωινό σας ή σκέτο με κακάο κάθε πρωί.
Τροφές κατά των καρδιοπαθειών
-Βρώμη: Είναι πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες εμποδίζουν την απορρόφηση της χοληστερόλης και άλλων λιπαρών μορίων στο έντερο, ενώ σύμφωνα με έρευνες, όσοι την καταναλώνουν (και την ολική άλεση γενικότερα) παρουσιάζουν κατά 21% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων. Πώς να την προτιμήσετε: Μαζί με μούρα, καρύδια κ.λπ το πρωί, τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα.
-Άγριος σολομός: Η υψηλή περιεκτικότητά του σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ρίχνει τα τριγλυκερίδια και αυξάνει τα επίπεδα της καλής HDL χοληστερόλης, βοηθώντας στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη και καρδιοπαθειών. Πώς να τον προτιμήσετε: Άγριο! Πέραν των ωμέγα-3, ο άγριος σολομός περιέχει τετραπλάσια ποσότητα βιταμίνης D και λιγότερες διοξίνες σε σχέση με το σολομό ιχθυοτροφείου. Καταναλώστε τον 1-2 φορές την εβδομάδα.

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Οι 10 τροφές που καταπολεμούν το κρυολόγημα

Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2011 06:00

Nafteboriki

Οι Έλληνες «αρπάζουμε» εκατοντάδες ιώσεις το χρόνο, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις υπάρχουν περισσότεροι από 200 ιοί που μπορούν να μας φέρουν στην ενοχλητική κατάσταση του πυρετού, της καταρροής, του πονοκεφάλου, του πονόλαιμου κ.ο.κ. Στη χειρότερη περίπτωση, δεν αποκλείεται να καταλήξουμε και στο νοσοκομείο με πνευμονία, μόλυνση στα αυτιά ή επιδείνωση του άσθματος, αν και συνήθως, όπως θα έχετε διαπιστώσει και μόνοι σας, το κρύωμα περνάει με λίγη ξεκούραση, κατάλληλη διατροφή και τα ανάλογα φάρμακα.
Πολλές φορές, όμως, τα φάρμακα για τη γρίπη δεν είναι και τόσο αποτελεσματικά. Τότε χρειάζεται να ρίξουμε το βάρος στη διατροφή μας και να την εμπλουτίσουμε με τροφές που βρίσκονται ήδη μέσα στην κουζίνα μας και μπορούν να επισπεύσουν την ανάρρωσή μας. Η παρακάτω λίστα θα σας δείξει τι μπορεί να σας βοηθήσει σε ώρες ανάγκης.
Κοτόσουπα: το γιατρικό της. μαμάς
Υπάρχει λόγος που όταν ήμασταν παιδιά, η μαμά πάντα μας έφτιαχνε κοτόσουπα όταν αρρωσταίναμε. Καταρχάς, όχι μόνο μας παρέχει με τα απαραίτητα υγρά που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να καταπολεμήσει τους ιούς, αλλά ταυτόχρονα μειώνει και τη φλεγμονή που προκαλεί ενοχλητικά συμπτώματα όπως ρινική καταρροή. Δεν είναι, βέβαια, ξεκάθαρο ποιο ακριβώς συστατικό μας παρέχει τα περισσότερα οφέλη, αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι πρόκειται για όλο το συνδυασμό του κοτόπουλου με λαχανικά που κάνουν ούτως ή άλλως καλό στην υγεία μας. Αν σας είναι δύσκολο να φτιάξετε κοτόσουπα από την αρχή, μπορείτε να δοκιμάσετε κάποια από τις έτοιμες σούπες που απλώς τις βράζετε, καθώς μελέτες έχουν δείξει ότι κι αυτές έχουν παρόμοια δράση.
Εσπεριδοειδή: παρέχουν την απαραίτητη βιταμίνη C
Η βιταμίνη C, η οποία υπάρχει σε γενναιόδωρες ποσότητες στα εσπεριδοειδή, είναι ένα αντιοξειδωτικό που μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα του κρυολογήματος κατά 23%, όπως έχουν δείξει μελέτες. Συγκεκριμένα, ανασκόπηση παλιότερων μελετών έδειξε ότι 1 με 8 γραμμάρια της βιταμίνης (1000 με 8000 mg) μπορούν να φέρουν αποτελέσματα και μπορείτε να τα λάβετε είτε από εσπεριδοειδή, είτε από μπρόκολο, παπάγια, κόκκινη πιπεριά, ντομάτα, λαχανάκια Βρυξελλών ή ακόμη και από συμπληρώματα. Σε μερικούς ανθρώπους, οι υψηλές ποσότητες βιταμίνης C μπορεί να προκαλέσουν πεπτικά προβλήματα, γι' αυτό αν παρατηρήσετε κάτι τέτοιο, μειώστε αμέσως την ποσότητα βιταμίνης C που λαμβάνετε.
Σκόρδο, κρεμμύδι και πράσο: το τρίπτυχο της επιτυχίας
Θέλετε να κάνετε την κοτόσουπά σας πιο «βαρβάτη»; Προσθέστε σκόρδο και κρεμμύδι. Όταν αυτά τα δύο συνδυάζονται μας κάνουν καλό λόγω των δεκάδων αντισηπτικών ευρέος φάσματος που περιέχουν και των συστατικών που τονώνουν το ανοσοποιητικό μας. Μελέτη που έγινε, μάλιστα, σε 142 άτομα τα οποία χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, έδειξε ότι η ομάδα που λάμβανε το εικονικό φάρμακο παρουσίασε 65 κρυολογήματα, ενώ η ομάδα που κατανάλωνε σκόρδο και κρεμμύδι, μόνο 24. Άλλη μια ευεργετική δράση του σκόρδου είναι ότι βοηθάει να «ανοίξουν» τα μπλοκαρισμένα ιγμόρεια.
Τροφές πλούσιες σε σελήνιο: δυναμώνουν το ανοσοποιητικό
Περίπου 28 γραμμάρια φιστικιών Βραζιλίας ξεπερνούν την ημερήσια συνιστώμενη δόση σεληνίου, ενός μετάλλου που βοηθά στην τόνωση του ανοσοποιητικού. Στην πραγματικότητα, ένα μέσο βραζιλιάνικο φιστίκι περιέχει περίπου 70 μικρογραμμάρια σεληνίου, γι' αυτό άλλωστε συστήνεται και από τους ειδικούς. Όταν υπάρχει επάρκεια σεληνίου στον οργανισμό μας, αυξάνεται η παραγωγή των κυτοκινών, οι οποίες βοηθούν να «ξεφορτωθούμε» τον ιό μια ώρα αρχύτερα. Το σημαντικό αυτό για τον οργανισμό μας μέταλλο μπορείτε να το λάβετε επίσης και από διάφορα θαλασσινά όπως αστακό, στρείδια, μύδια, καβούρια κ.λπ.
Μανιτάρια: μαγικά για το κρυολόγημα
Όπως και το σελήνιο, έτσι και τα μανιτάρια αυξάνουν την παραγωγή κυτοκινών που βοηθούν στην καταπολέμηση τέτοιου είδους ασθενειών , ενώ περιέχουν επίσης και πολυσακχαρίδες, μια άλλη κατηγορία που υποστηρίζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Στην παραδοσιακή Κινέζικη ιατρική, μάλιστα, χρησιμοποιούνται συνήθως συγκεκριμένες ποικιλίες μανιταριών για την καταπολέμηση του κρυώματος, όπως τα ρέισι, σιτάκε και μαιτάκε.
Μαύρο πιπέρι: το μπαχαρικό που μειώνει την καταρροή
Κι όμως! Όσο ειρωνικό κι αν ακούγεται λόγω του ότι λίγο μαύρο πιπέρι μπορεί να μας προκαλέσει φτέρνισμα, αν ανακατέψουμε λίγο μαύρο πιπέρι με πιπερόριζα (τζίντζερ) και ξίδι, μπορούμε να αυξήσουμε την απορρόφηση φαρμάκων που έχουμε πάρει προκειμένου να μας βοηθήσουν στο κρύωμα. Οι κόκκοι του μαύρου πιπεριού, μάλιστα, έχουν ιδιαιτέρως υψηλή περιεκτικότητα σε πιπερίνη, η οποία έχει αναλγητικές και αντιπυρετικές ιδιότητες.
Μέλι: γλυκό και αντιμικροβιακό

Για πολλούς το μέλι είναι πανάκεια, αφού κάνει καλό στα πάντα, από καψίματα, μέχρι γρατζουνιές και μικροτραυματισμούς, λόγω των φυσικών αντισηπτικών ιδιοτήτων του. Όσον αφορά του κρύωμα, μπορεί να απαλύνει τον πονόλαιμο, ενώ οι αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητές του βοηθούν στην καταπολέμηση των ιών, των βακτηρίων και των μυκητών. Αποφύγετε να δώσετε μέλι σε παιδιά κάτω του ενός έτους, καθώς το ανοσοποιητικό τους δεν έχει αναπτυχθεί αρκετά για να καταπολεμήσει την παιδική βοτουλίαση, η οποία μπορεί να προκληθεί από το μέλι.
Γιαούρτι: περιέχει τα «καλά» βακτήρια
Μέσα στα γιαούρτια με προβιοτικά, βρίσκεται ένα συγκεκριμένο βακτήριο ο Lactobacillus reuteri, ο οποίος μπλοκάρει τον πολλαπλασιασμό των ιών στο σώμα όταν αρρωσταίνουμε. Πρέπει, όμως, να δώσετε προσοχή στα γιαούρτια που αγοράζετε, καθώς δεν περιέχουν όλα προβιοτικά, γι' αυτό ή ψάξτε αυτά που το αναγράφουν ή ζητήστε τα.
Πιπερόριζα: κατά του βήχα και της καταρροής
Το τζίντζερ - η γνωστή σε όλους μας πιπερόριζα - μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα από το να ανακουφίσει το λαιμό που «γρατζουνάει», καθώς περιέχει χημικές ουσίες, οι οποίες στοχεύουν στους ιούς που προσβάλλουν τη ρινική κοιλότητα, αλλά και ουσίες που μας ανακουφίζουν από το βήχα. Ταυτόχρονα, αποτελεί έναν φυσικό τρόπο για τη μείωση του πόνου και του πυρετού, καθώς κι ένα ήπιο ηρεμιστικό που μας βοηθάει να ξεκουραστούμε όσο είμαστε άρρωστοι. Προσθέστε λίγο στο τσάι σας, προσέξτε, μόνο, την καυτερή του γεύση.
Κόκκινο κρασί: βοηθάει και στο κρύωμα
Η ρεσβερατρόλη και οι πολυφαινόλες του κόκκινου κρασιού δουλεύουν με τον ίδιο τρόπο που δουλεύουν και τα καλά βακτήρια του γιαουρτιού. Όταν οι ιοί εισχωρήσουν στον οργανισμό μας αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται και τα παραπάνω συστατικά αποτρέπουν την εξάπλωσή τους. Αν, όμως, δεν είστε φίλοι του αλκοόλ ή αισθάνεστε πολύ άσχημα για να πιείτε λίγο κρασί, μπορείτε εναλλακτικά να δοκιμάσετε λίγο σταφύλι ή φιστίκια, τα οποία επίσης είναι πλούσια σε ρεσβερατρόλη.

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Σπάστε... καρύδια για καλή υγεία

Από τα αρχαία χρόνια, τα καρύδια αποτελούν σύμβολο διανοητικότητας, μιας και το σχήμα τους μοιάζει με αυτό του εγκεφάλου και πέρα από ωφέλιμα για την υγεία, πολλές φορές θεωρήθηκαν τροφή και για το μυαλό. Αποτελούν τον καρπό της καρυδιάς και όταν καταφέρνουμε να σπάσουμε το σκληρό περίβλημά τους, βρίσκουμε την εδώδιμη ψίχα τους, η οποία εκτός από νόστιμη και ό,τι πρέπει για ένα υγιεινό σνακ μέσα στη μέρα, έχει και πολλαπλά οφέλη για την υγεία που ίσως μέχρι σήμερα δεν γνωρίζατε.
Τα βασικά θρεπτικά συστατικά τους
Όσο κι αν σας παραξενεύει το γεγονός ότι ένας μικρός ξηρός καρπός έχει πολλά να προσφέρει, η αλήθεια είναι ότι πράγματι τα καρύδια περιέχουν αρκετά θρεπτικά συστατικά που μπορούν να δώσουν ώθηση στην υγεία μας, όπως τα γνωστά σε όλους μας καλά λιπαρά (ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα), τα οποία αποτελούν το 70% του λίπους τους.
Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, ενώ ταυτόχρονα περιέχουν μέταλλα όπως μαγνήσιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, χαλκό, κάλιο, σίδηρο, σελήνιο, αλλά και βιταμίνες, όπως βιταμίνη Α, Ε, Κ, βιταμίνες συμπλέγματος Β, κ.ά. Τα σκουρόχρωμα καρύδια, μάλιστα, περιέχουν περισσότερη βιταμίνη Α, ενώ όσον αφορά τις θερμίδες, μπορεί να μην είναι εντελώς «αθώα» λόγω των λιπαρών τους, αλλά η μετρημένη κατανάλωσή τους θα σας εξασφαλίσει καλύτερη υγεία, χωρίς περισσότερους πόντους (5 κομμάτια ξεφλουδισμένα καρύδια αποδίδουν περίπου 100 θερμίδες).
Πώς μπορούν να μας ωφελήσουν;
-Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε καλά λιπαρά, όπως σε ολεϊκό οξύ, λινολεϊκό οξύ, άλφα λινολεϊκό οξύ (ALA), αραχιδονικό οξύ κ.ά., μπορούν να μειώσουν την κακή (LDL) χοληστερίνη και να αυξήσουν την καλή (HDL), έτσι ώστε να βελτιωθεί το λιπιδαιμικό μας προφίλ και να μειωθεί η πιθανότητα εμφράγματος και άλλων παθήσεων της καρδιάς. Ακόμη, βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και δρουν προστατευτικά ενάντια στον καρκίνο του μαστού, του προστάτη και του εντέρου, ενώ στηρίζουν την καλή ανάπτυξη του εγκεφάλου και την αποφυγή της άνοιας.
-Περίπου 25 γραμμάρια καρύδια την ημέρα μας παρέχουν το 90% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία έχουν και αντιφλεγμονώδη δράση.
-Τα καρύδια είναι πλούσια σε φυτοχημικά που έχουν αντιοξειδωτική δράση, όπως ελαγικό οξύ, μελατονίνη, βιταμίνη Ε, καροτενοειδή και πολυφαινόλες. Τα αντιοξειδωτικά αυτά βοηθούν τον οργανισμό να προστατευτεί και να εμποδίσει την ανάπτυξη καρκίνου, φλεγμονών, νευρολογικών παθήσεων, ενώ έχουν και αντιγηραντική δράση.
-Αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε ως γ-τοκοφερόλη (περίπου 21 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια καρυδιών, δηλαδή το 140% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης). Η βιταμίνη Ε είναι ένα από τα πιο ισχυρά λιποδιαλυτά αντιοξειδωτικά που απαιτούνται προκειμένου να διατηρηθεί η ακεραιότητα της κυτταρικής μεμβράνης των ιστών, ενώ ταυτόχρονα προστατεύει την επιδερμίδα από τις ελεύθερες ρίζες.
-Ο χαλκός που βρίσκεται στα καρύδια αποτελεί συνένζυμο αντιοξειδωτικών ενζύμων του οργανισμού, ενώ την ίδια ιδιότητα βρίσκουμε και στον ψευδάργυρο, ο οποίος αποτελεί συνένζυμο των ενζύμων που ελέγχουν την ανάπτυξη, την παραγωγή σπέρματος, την πέψη κ.λπ.
-Το έλαιο των καρυδιών βοηθά την επιδερμίδα μας να προστατευτεί από την ξηρότητα, ενώ χρησιμοποιείται και στη μαγειρική, αλλά και στη φαρμακευτική βιομηχανία.
-Αν έχετε προβλήματα αϋπνίας, η μελατονίνη των καρυδιών μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και τελικά να κοιμηθείτε.
-Οι ειδικοί πιστεύουν ότι λίγα καρύδια την ημέρα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο της πέτρας στη σχολή κατά 25%.
-Οι πολύτιμοι αυτοί ξηροί καρποί έχει αποδειχτεί πως έχουν προστατευτική δράση στον μεταβολισμό των οστών και τα καθιστούν πιο γερά.
-Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Γιέιλ απέδειξε ότι τα καρύδια βελτιώνουν τη ροή του αίματος σε όσους πάσχουν από διαβήτη τύπου 2. Αυτό σημαίνει ότι οι διαβητικοί μπορούν να μειώσουν την πιθανότητα εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, καταναλώνοντας μερικά καρύδια καθημερινά.
Πώς μπορείτε να τα καταναλώσετε;
Σίγουρα τα καρύδια τρώγονται ευχάριστα ακόμα και σκέτα. Αν, όμως, θέλετε να τους δώσετε λίγη περισσότερη γεύση, μπορείτε να δοκιμάσετε τις παρακάτω ιδέες:

-Προσθέστε τα μαζί με μέλι στο γιαούρτι σας ή τα δημητριακά σας.
-Δώστε περισσότερη γεύση στην πράσινη σαλάτα σας προσθέτοντάς λίγα καρύδια, τα οποία μπορείτε να τα προσθέσετε και στην πίτσα σας.
-Αν πρόκειται να φτιάξετε τούρτα ή μπισκότα ή κάποιο γλυκό σοκολάτας, τα καρύδια θα δέσουν απόλυτα με τα υπόλοιπα συστατικά, είτε μέσα στο μείγμα ή σαν γαρνιτούρα.
-Τα καραμελωμένα καρύδια πολλές φορές χρησιμοποιούνται σαν τόπινγκ σε θαλασσινά. Δοκιμάστε το - αλλά όχι συχνά γιατί περιέχουν περισσότερες θερμίδες.
-Μια καλή συνταγή που έρχεται από τη Μέση Ανατολή είναι χουρμάδες με αμύγδαλα, σταφίδες, καρύδια, σύκα κ.λπ μέσα σε μικρά κέικ ή μπισκοτάκια.
Τι να προσέχετε
-Αρκετοί άνθρωποι είναι αλλεργικοί στα καρύδια, εμφανίζοντας συμπτώματα όπως κοιλιακούς πόνους, εμετό, πρήξιμο των χειλιών και του λαιμού, δυσκολία στην αναπνοή και σφίξιμο στο στήθος. Αν έχετε εμφανίσει κάποιο από αυτά τα συμπτώματα στο παρελθόν, αποφύγετε την κατανάλωσή τους.
-Επιλέξτε καρύδια που έχουν ανοιχτόχρωμο καφέ χρώμα, ενιαίο σχήμα, είναι σχετικά βαριά και δε παρουσιάζουν κηλίδες, ρωγμές, ούτε περίεργες οσμές.
-Φυλάξτε τα σε δροσερό και ξηρό μέρος, ενώ αν τα τοποθετήσετε σε βαζάκι και τα κλείσετε αεροστεγώς, θα διατηρηθούν φρέσκα για περισσότερο διάστημα.
-Αν θέλετε να λάβετε στο μέγιστο τα οφέλη τους, αποφύγετε τα καβουρντισμένα και μην τους προσθέτετε αλάτι.

Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2011 05:30

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ_logo