Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Επιχείλιος έρπης: γιατί δημιουργείται και πώς αντιμετωπίζεται;

Ο επιχείλιος έρπης (herpes labialis) είναι μία ιογενής λοίμωξη από τον ιό του απλού έρπητα (HSV). Ο επιχείλιος έρπης, πρώτα προσβάλει τα επιθηλιακά κύτταρα του στόματος πριν μεταφερθεί μέσα στο νευρικό ιστό και στο πρόσωπο, όπου παραμένει τελικά. Ο ιός μέχρι να δραστηριοποιηθεί παραμένει αδρανής μέσα στα νεύρα των χειλέων και του δέρματος του προσώπου.
Από τι προκαλείται;
Ο επιχείλιος έρπης δραστηριοποιείται από διάφορους παράγοντες όπως:
-η υπεριώδης ακτινοβολία
-το στρες και η κόπωση
-το κρυολόγημα ή γρίππη
-η εμμηνορυσία
-η εγκυμοσύνη
-ακραίες καιρικές συνθήκες
-η αίσθηση γενικής κατάπτωσης του οργανισμού κ.λπ.
Μόλις ο ιός δραστηριοποιηθεί, εμφανίζεται κλινικά με επώδυνες φλύκταινες κυρίως στην περιοχή της μύτης και των χειλέων. Σ' αυτή την φάση είναι επικίνδυνη η μετάδοσή του σε άλλα σημεία του σώματος, συμπεριλαμβανομένων και των ματιών και τότε ακριβώς απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή.
Μετάδοση του ιού
Η μετάδοση του ιού γίνεται είτε μέσω άμεσης επαφής με την πληγή ή με τα εκκρίματα της είτε μέσω έμμεσης επαφής. Η μετάδοση είναι δυνατή καθ' όλη τη διάρκεια της κρίσης από τα πρώτα συμπτώματα έως την επούλωση των πληγών.
Πώς θα περιορίσετε τη μετάδοση του ιού;
-Μην μοιράζεστε την πετσέτα σας, τα ποτήρια σας, τα μαχαιροπήρουνα ή οποιαδήποτε άλλο προσωπικό σας αντικείμενο.
-Αποφεύγετε να αγκαλιάσετε ευαίσθητες ομάδες ατόμων όπως βρέφη, εγκύους, ηλικιωμένα άτομα.
-Μην ακουμπάτε την περιοχή του επιχείλιου έρπητα.
-Μη σπάτε τις φυσαλίδες και μην ξύνετε τις δερματικές βλάβες που σχηματίζονται κατά την διάρκεια της επούλωσης του επιχείλιου έρπητα γιατί μπορεί να μολύνετε τα δάκτυλά σας με τον ιό αλλά και την περιοχή του επιχείλιου έρπητα με άλλα μικρόβια.
-Μην ακουμπάτε τα μάτια σας όταν υπάρχει λοίμωξη από απλό έρπη και προσέχετε ιδιαίτερα όταν τοποθετείτε ή βγάζετε make-up.
Θεραπεία
Ο επιχείλιος έρπης δεν χρειάζεται ειδική θεραπεία καθώς υποχωρεί από μόνος του όταν ολοκληρώσει τον κύκλο του, που διαρκεί περίπου δέκα μέρες. Σημαντική ανακούφιση μπορεί να προσφέρουν κάποιες ειδικές κρέμες που περιέχουν aciclovir, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού.
Του Κωνσταντίνου Θεοδώρου, Χειρουργού Οδοντίατρου, Απόφοιτου του Πανεπιστημίου Αθηνών με ειδίκευση στην αισθητική και επανορθωτική οδοντιατρική και επιστημονικού συνεργάτη του www.iator.gr

Πέντε απλά βήματα για να απολαμβάνουμε περισσότερο τον καφέ μας

Ο καφές δεν είναι αστεία υπόθεση: μετά το πετρέλαιο, είναι το δεύτερο προϊόν με το μεγαλύτερο εμπορικό ενδιαφέρον στις διεθνείς αγορές. Για πολλούς από εμάς είναι αδιανόητο να ξεκινήσουμε την ημέρα μας χωρίς καφέ. Πώς μπορούμε όμως, να εξασφαλίσουμε μια σταθερά υπέροχη γεύση τα πρωινά;
Πρώτα από όλα πρέπει να καταλάβουμε ότι ο καφές είναι μια αρκετά πολύπλοκη υπόθεση. Κάθε πράσινος σπόρος έχει περίπου 500 αρωματικά και γευστικά συστατικά, τα οποία αλλάζουν και αυξάνονται με το καβούρδισμα. Ανάλογα βέβαια, με τη θερμοκρασία και τη διάρκεια, δημιουργούνται νέα αρώματα και γεύσεις, μεταμορφώνοντας τον σπόρο.
Εκτός από την επεξεργασία του σπόρου αυτού καθ' εαυτού, μεγάλη διαφορά στο γευστικό αποτέλεσμα που θα βιώσουμε έχει και ο τρόπος παρασκευής ενός καφέ. Αλλιώς θα φτιάξουμε και θα χαρούμε έναν εσπρέσο και αλλιώς έναν στιγμιαίο καφέ. Εκτός αυτού όμως, για να έχουμε σαφή εικόνα για έναν καφέ, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλες τις αισθήσεις μας.
Όραση

Η όραση επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις αντιλήψεις μας, περισσότερο από όσο αντιλαμβάνεται κανείς. Η παρουσίαση του καφέ είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού ένα καθαρό φλιτζάνι μπορεί να εξυψώσει και το χειρότερο «νεροζούμι» και αντίστροφα, ένα βρώμικο φλιτζάνι μπορεί να καταστρέψει και τον πιο εκλεκτό καφέ.
Ένα από τα πρώτα πράγματα που παρατηρούμε είναι η απόχρωση του καφέ χρώματος του υγρού στην κούπα. Η απόχρωση πρέπει να ανταποκρίνεται και στην παρασκευή του εκάστοτε καφέ: ένας καλός, δυνατός καφές πρέπει να έχει πιο ελαφρύ, σχεδόν κοκκινωπό, χρώμα από έναν εσπρέσο. Εάν είναι σκούρος, ζητείστε να σας φτιάξουν άλλο. Μπορεί να έχουν βάλει περισσότερο καφέ από όσο θα έπρεπε ή να παραέψησαν τους κόκκους του.
Ο γαλλικός και ο εσπρέσο έχουν το πιο σκούρο χρώμα από όλα τα είδη. Ο γαλλικός αποκτά το χρώμα του από τον σχετικά πρωτόγονο φιλτράρισμά του. Αντίθετα, ο εσπρέσο έχει σκούρο «σώμα» και ελαφρύ, σχεδόν καραμελί, «καπέλο». Εάν το «καπέλο» έχει πολύ ελαφρύ χρώμα, τότε πιθανόν να μην έχει αλεστεί σωστά ο καφές ή το νερό να μην είχε αρκετά υψηλή θερμοκρασία.
Ακοή

Φανταστείτε την αγαπημένη σας καφετέρια, με τη μουσική και το θόρυβο να είναι τόσο χαμηλά, ώστε να μπορείτε να ακούσετε το άλεσμα του καφέ. Μπορεί πρακτικά η ακοή να μην έχει καμία σχέση με το γευστικό αποτέλεσμα του καφέ, σαφώς όμως, επηρεάζει την αντίληψη και τη διάθεσή μας. Όσο πιο ήρεμο και ευχάριστο είναι το περιβάλλον, τόσο πιο ευχάριστη θα είναι και η εμπειρία μας.
Αφή
Η αφή είναι μια από τις πιο άμεσες αισθήσεις μας, επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό την ιδέα μας για τον κόσμο γύρω μας. Αντίστοιχα, μπορεί να επηρεάσει και την άποψή μας για τον καφέ.

Αναφορικά με το «σώμα», δηλαδή την υφή και το πόσο πηκτό είναι, το αντιλαμβανόμαστε από την κίνηση του υγρού στο στόμα μας. Σημαντική παράμετρος είναι τα λιπίδια και το κατακάθι. Η προετοιμασία ενός εσπρέσο χρησιμοποιεί υψηλή πίεση, η οποία παράγει περισσότερα λιπίδια και περισσότερο παχύρευστη υφή. Αντίθετα το γαλλικό φίλτρο συγκρατεί τα λιπίδια, δίνοντας την εντύπωση ότι πίνουμε έναν πιο ελαφρύ καφέ.
Η υψηλή θερμοκρασία έχει εξίσου μεγάλη επίδραση στην γεύση ενός καφέ. Θερμοκρασία πάνω από 76 βαθμούς Κελσίου αναισθητοποιούν τη γεύση στην γλώσσα μας. Για έναν καλοφτιαγμένο εσπρέσο, το νερό πρέπει να είναι στους 90 βαθμούς Κελσίου, ενώ στη συνέχεια πρέπει να περιμένουμε να κρυώσει στους 70 βαθμούς, που είναι η ιδανική θερμοκρασία για κατανάλωση.
Οσμή

Η μυρωδιά του καφέ είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα στοιχεία του και παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην τελική μας εικόνα. Ο φρεσκοκαβουρδισμένος καφές έχει ένα δυνατό άρωμα, το οποίο όμως, δεν είναι τόσο έντονο σε ένα φλιτζάνι καφέ. Στον εσπρέσο μάλιστα, η «κρέμα» λειτουργεί σαν καπέλο και δεν επιτρέπει σε πολλά αρώματα του καφέ να δραπετεύσουν! Τα αρώματα γίνονται πιο κατανοητά όταν πίνουμε τον καφέ. Τα ενεργά στοιχεία ανακατεύονται καλύτερα και πιο γρήγορα και ο οργανισμός μας «καταγράφει» άμεσα τις αλλαγές αυτές.
Η μύτη μας μπορεί να μην είναι τόσο ευαίσθητη όσο ενός σκύλου, καταφέρνει όμως, να ξεχωρίσει αρκετά αρώματα από τα φυσικά στοιχεία του καφέ. Μερικές από τις πιο συνηθισμένες «γεύσεις» που μπορούμε να ανιχνεύσουμε σε έναν καφέ είναι γιασεμί, κόκκινα φρούτα, ξηρούς καρπούς, πορτοκάλι, σοκολάτα, λουλούδια, καραμέλα και βανίλια. Αν πάλι μυρίσετε στάχτη, χώμα, ξύλο ή άλλες χημικές γεύσεις, στείλτε το φλιτζάνι σας πίσω.
Γεύση
Η γεύση είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για να αξιολογήσουμε έναν καφέ. Οι αισθητήρες γεύσης που βρίσκονται στην γλώσσα μας μπορούν να διακρίνουν γλυκές, αλμυρές, πικρές και όξινες γεύσεις. Ο συνδυασμός και η ισορροπία των διαφορετικών γεύσεων είναι μοναδικός σε κάθε καφέ.

Ο καθένας μας έχει τις δικές του προτιμήσεις, αλλά οι περισσότεροι φαίνεται να προτιμούν τον καφέ που ισορροπεί ανάμεσα στο όξινο και το πικρό, με μια μικρή δόση γλυκύτητας. Μπορούμε λοιπόν, να φτιάξουμε το δικό μας μίγμα καφέ, παίζοντας με τις ισορροπίες. Οι πιο σκούροι κόκκοι έχουν πικρή γεύση, ενώ οι πιο ανοιχτόχρωμοι έχουν περισσότερο όξινη γεύση.
Μετά από αυτά μπορείτε να απολαμβάνετε την κούπα με τον καφέ σας και με τις πέντε αισθήσεις σας, μετατρέποντας το διάλειμμα για καφέ, σε μια πραγματική ιεροτελεστία!

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ 18 Νοεμβρίου 2011

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Πόσο μας ωφελεί το (πράσινο) τσάι;

Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2011 ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Τα τελευταία χρόνια, οι επιστημονικές έρευνες που έχουν γίνει για το τσάι αποδεικνύουν συνεχώς ότι πρόκειται για ένα ελιξίριο ζωής, αφού κάνει καλό στην καρδιά, μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο, προλαβαίνει το διαβήτη και την άνοια και γενικότερα συνδέεται πολλαπλά οφέλη.
Αν και ορισμένες φορές, οι ιδιότητές του μπορεί να συνοδεύονται από υπερβολή (για παράδειγμα δεν μπορεί να θεραπεύσει την κατάθλιψη, ούτε να αυξήσει τη γονιμότητα), παρ' όλ' αυτά είναι ένα πολλά υποσχόμενο ρόφημα που μπορεί να αποτοξινώσει τον οργανισμό μας και να τον προστατεύσει από πολλές παθήσεις.
Τα είδη του
Όταν μιλάμε για τσάι, μπορεί να αναφερόμαστε στα 5 είδη του: το μαύρο, το πράσινο, το άσπρο, το oolong και το κόκκινο . Αυτό που διαφοροποιεί το ένα από το άλλο είναι ουσιαστικά ο τρόπος με τον οποίο προετοιμάζονται τα φύλλα του και το πόσο ώριμα είναι, παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν τόσο τη γεύση του, όσο και τη θρεπτική του αξία.
Το μαύρο τσάι, για παράδειγμα, παράγεται από φύλλα που έχουν αποξηραθεί κι έπειτα οξειδωθεί, όσον αφορά το πράσινο τσάι, όμως, δεν επέρχεται οξείδωση στα φύλλα του - ή πραγματοποιείται, αλλά σε πολύ μικρό ποσοστό. Το oolong υπόκειται σε μερική οξείδωση, ενώ το άσπρο ούτε αποξηραίνεται, ούτε οξειδώνεται.
Και οι τέσσερις τύποι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, φυτικές ουσίες με αντιοξειδωτική δράση που προστατεύουν τα κύτταρα από διάφορες βλάβες που ενδέχεται να προκαλέσουν καρκίνο ή άλλες παθήσεις. Οι πολυφαινόλες είναι, μάλιστα, αυτές που έχουν κάνει το τσάι τόσο διάσημο, λόγω των ιδιοτήτων του.
Τα. φώτα της δημοσιότητας, όμως, έχουν πέσει κυρίως στο πράσινο τσάι, το οποίο συγκεντρώνει την υψηλότερη ποσότητα αντιοξειδωτικών - συγκεκριμένα ένα τύπο δραστικών ενώσεων της οικογένειας των φλαβονοειδών, τις κατεχίνες, οι οποίες αποτελούν τα πιο δραστικά αντιοξειδωτικά.

Πράσινο τσάι: το πιο ευεργετικό
Αυτός ο τύπος τσαγιού παράγεται αποκλειστικά από τα φύλλα του φυτού Camelia sinensis, τα οποία υπόκεινται σε ελάχιστη οξείδωση κατά την επεξεργασία. Οι Κινέζοι, μάλιστα, γνωρίζουν τα οφέλη του πράσινου τσαγιού από τα αρχαία χρόνια και το χρησιμοποιούν σε διάφορες θεραπείες εδώ και. 4000 χρόνια, ενώ πρόσφατες έρευνες έχουν αποδείξει ότι μπορεί να επηρεάσει θετικά τον οργανισμό μας με διάφορους τρόπους, καθώς είναι μια από τις πιο πλούσιες πηγές αντιοξειδωτικών και μετάλλων. Πού ακριβώς, όμως, μπορεί να μας ωφελήσει;
-Δρα κατά του καρκίνου
Το πράσινο τσάι αποτελεί ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό ρόφημα, το οποίο παρουσιάζει αντικαρκινικές ιδιότητες, καθώς οι πολυφαινόλες του προστατεύουν τα κύτταρα του σώματος και βοηθούν στην απομάκρυνση των κυττάρων που παρουσιάζουν αρνητικά στοιχεία. Βοηθάει κατά πολύ στην παρεμπόδιση εμφάνισης καρκίνου του γαστρεντερικού, ενώ δρα αποτρεπτικά και στον καρκίνο των πνευμόνων και του στήθους.
- Βοηθά στην απώλεια βάρους
Πρόσφατη μελέτη Ελβετών επιστημόνων κατέληξε στο ότι η κατανάλωση του πράσινου τσαγιού μπορεί να αυξήσει το μεταβολικό ρυθμό του σώματος μέχρι και 4%. Παρ' όλο που είναι απαραίτητη περαιτέρω έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί ότι όντως ισχύει κάτι τέτοιο, οι διατροφολόγοι ανά τον κόσμο αναφέρουν ότι το πράσινο τσάι μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, λόγω του ότι από μόνο του δεν έχει θερμίδες, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί μια καλή πηγή υγρού απαραίτητου για τον οργανισμό.
-Μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων
Τα αντιοξειδωτικά στο πράσινο τσάι μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης θρόμβων στο αίμα, υψηλής αρτηριακής πίεσης, αυξημένου σακχάρου και αύξησης της κακής LDL χοληστερόλης, προστατεύοντας έτσι από πολλές απόψεις την υγεία της καρδιάς μας. Η επιγαλλοκατεχίνη (EGCG) που περιέχει, θεωρείται ότι καθυστερεί την ανάπτυξη αθηρωματικής πλάκας, ενώ γενικότερα το πράσινο τσάι βελτιώνει την αναλογία καλής και κακής χοληστερόλης και τα τριγλυκερίδια.

-Ελαττώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2
Τα πολυσακχαρίδια και οι πολυφαινόλες του πράσινου τσαγιού μπορούν να ρίξουν την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αποτρέποντας την εμφάνιση διαβήτη.
-Βελτιώνει τα δερματικά προβλήματα
Το πράσινο τσάι είναι μια από τις φυσικές λύσεις αντιγήρανσης που βελτιώνουν την επιδερμίδα, λόγω -και πάλι- της αντιοξειδωτικής του δράσης. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αποτελεί μια καλή φυσική λύση όσον αφορά την ακμή, την ψωρίαση, τα εξανθήματα, ενώ μπορεί να μειώσει και την εμφάνιση ρυτίδων σε ένα ποσοστό.
-Προστατεύει την οδοντική υγεία
Αποτελεί πηγή φθορίου, κάνοντας έτσι καλό στην υγεία των δοντιών και καταστέλλει τη διαδικασία δημιουργίας πλάκας, καταστρέφοντας τα βακτήρια που τη δημιουργούν. Παράλληλα με αυτή του τη δράση, καταστρέφει και τα βακτήρια που δημιουργούν άσχημη αναπνοή.
-Τονώνει το ανοσοποιητικό
Τα φλαβονοειδή και οι πολυφαινόλες που υπάρχουν στο πράσινο τσάι πιστεύεται ότι βελτιώνουν το ανοσοποιητικό μας σε αξιοσημείωτα επίπεδα, μειώνουν τις εξάρσεις αλλεργιών, ενώ οι αντιβακτηριδιακές και αντιιικές του ιδιότητες μας προστατεύουν από τη γρίπη, το κρύωμα και τις ιώσεις.

-Καταπραΰνει το στρες
Οι κατεχίνες, το πιο δραστικό συστατικό του πράσινου τσαγιού, έχουν και αγχολυτικές ιδιότητες, ενώ το αμινοξύ θειανίνη βοηθάει στην παραγωγή και απελευθέρωση της ντοπαμίνης (ενός νευροδιαβιβαστή που μεταφέρει μηνύματα από τη μια περιοχή του εγκεφάλου στην άλλη), έτσι ώστε ντοπαμίνη και θειανίνη μαζί να χαρίσουν στον οργανισμό ένα αίσθημα ευζωίας.
Πώς να το καταναλώσετε;
-Αν και πρόκειται για κάτι φυσικό, θα πρέπει να προσέξετε να μην το παρακάνετε, γιατί ενδέχεται να μειώσετε τα οφέλη του, αλλά και να υποστείτε παρενέργειες (κιτρίνισμα δοντιών, ένταση λόγω της καφεΐνης που περιέχει κ.λπ). Τρία φλιτζάνια την ημέρα αρκούν.
-Προτιμήστε να το καταναλώνετε τη στιγμή που το φτιάχνετε, έτσι ώστε να λαμβάνετε τα οφέλη του στο μέγιστο. Το έτοιμο τσάι του εμπορίου σίγουρα έχει και πάλι κάποια οφέλη, αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό.
-Εμβαπτίστε το φακελάκι σε ζεστό νερό για περίπου 5-6 λεπτά, έτσι ώστε να απελευθερωθούν όλα τα πολύτιμα συστατικά του.