Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Συγχώρεση λίγο πριν το... 3, 2, 1!

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ  Τετάρτη, 28 Δεκεμβρίου 2011

Οι γιορτινές μέρες, εκτός από ευκαιρία για οικογενειακές και φιλικές μαζώξεις, «επιτάσσουν» και μία κάποια άφεση αμαρτιών. Καλύτερος τρόπος, η συγχώρεση, για νέα ξεκινήματα χωρίς τύψεις και βάρη από το παρελθόν.
Ωστόσο η συγχώρεση δεν είναι πάντα επιλογή ενός, ιδιαίτερα στην περίπτωση που είστε αυτός που έχει πληγώσει και όχι πληγωθεί. Τότε, είναι περισσότερο μία «εγωιστική» κίνηση άφεσης αμαρτιών και επαφίεται στην επιλογή του άλλου παρά σε δική σας απόφαση.
Θύτης ή θύμα πάντως, τα οφέλη είναι αρκετά. Εκτός από τον ψυχολογικό παράγοντα, που εκ των πραγμάτων βελτιώνεται αφού απελευθερώνεστε από θλιβερές σκέψεις, και η σωματική υγεία έχει παρατηρηθεί ότι βελτιώνεται σημαντικά. Αρκετές έρευνες έχουν δείξει ότι η συγχώρεση βοηθά την καρδιά αλλά και την πίεση, ενώ παράλληλα ο οργανισμός παρουσιάζει σημαντικές μειώσεις στις εκρήξεις θυμού, στρες και κατάθλιψης.
Πώς όμως ξεπερνάς το παρελθόν;
«Θα το κάνω»
Η αναγνώριση της άφεσης αμαρτιών δεν έχει να κάνει με το να αποσιωπήσει κάποιος κάποια πράγματα και να τα προσπεράσει απλά. Στην ουσία αφορά στην απελευθέρωση των συναισθημάτων αυτού που συγχωρεί. Το κίνητρο είναι η αποφασιστικότητα. Με άλλα λόγια, δίνοντας άφεση αμαρτιών, θα μπορέσετε να προχωρήσετε τη ζωή σας, χωρίς να κουβαλάτε πλέον κατάλοιπα του παρελθόντος.
Ξέχνα το!
Αναγνωρίζοντας ότι η συγχώρεση θα ωφελήσει σημαντικά την πνευματική και σωματική σας υγεία, αυτόματα έχετε την ευκαιρία να «αφήσετε» το παρελθόν και να προχωρήσετε. Το να ξεχνάει κάποιος πράγματα ηθελημένα προκειμένου να συγχωρέσει κάποιον, δεν σημαίνει ότι δεν ήταν σημαντικά. Απλά επιλέγει να τα «ξεχάσει».

Όλοι κάνουμε λάθη
Δεν υπάρχει κανείς ο οποίος περνάει τη ζωή του χωρίς κάποτε να έχει πληγώσει κάποιον. Είτε ηθελημένα είτε ασυναίσθητα. Αναγνωρίζοντας ότι πιθανότατα και εσείς στο παρελθόν έχετε φερθεί με τον ίδιο τρόπο, βοηθάει να κατανοήσετε ή έστω να προσπαθήσετε να δικαιολογήσετε τη συμπεριφορά του άλλου. Όταν εντρυφήσετε στον τομέα «κατανόηση», θα παρατηρήσετε ότι η συγχώρεση δεν είναι μακριά.
Ένα γράμμα που ποτέ δεν στάλθηκε
Το να καταφέρετε να συγχωρέσετε κάποιον χρειάζεται αρκετή εσωτερική διεργασία και προσπάθεια. Βασικό χαρακτηριστικό είναι ότι «θες να βγάλεις από μέσα σου αυτό που σε πληγώνει. Μία καλή μέθοδος για να πετύχει αυτό είναι να γράψετε σε ένα χαρτί τα συναισθήματά σας, το πώς αισθάνεστε, το πόσο πληγωθήκατε, και όλα όσα θα θέλατε να πείτε στο άτομο που σας πλήγωσε. Φανταστείτε ότι τον έχετε μπροστά σας και του τα λέτε κατά πρόσωπο. Για κλείσιμο απλά γράψτε ότι αποφασίσατε να τον συγχωρέσετε και ότι του εύχεστε να είναι καλά. Είναι πολύ σημαντικό να πείτε όλα όσα κουβαλάτε σαν βαρύ φορτίο μέσα σας αλλά να κλείστε αισιόδοξα και θετικά.
Κάνε όσα δεν έκανες
Το τελευταίο βήμα για την ολοκλήρωση της συγχώρεσης αφορά αποκλειστικά εσάς. Αποδείξτε στον εαυτό σας ότι όντως το έχετε ξεπεράσει και έχετε συγχωρέσει κάνοντας πράγματα που τόσο καιρό αποφεύγατε, ακριβώς επειδή δεν θέλατε να έρθετε αντιμέτωποι με τις πληγές σας.
Όλα αυτά βέβαια έχουν ισχύ εφόσον εσείς είστε αυτός που πληγωθήκατε και όχι αυτός που ζητάει συγχώρεση. Εκεί τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Αλλά πάντα υπάρχει ελπίδα.

Η «επιδημία» του καπνίσματος απειλεί το μέλλον μας

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ  Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2011

Ενθαρρυντικά είναι τα τελευταία νέα όσον αφορά στον περιορισμό του καπνίσματος στην Ελλάδα, όμως η επικινδυνότητα της συγκεκριμένης συνήθειας είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Ο καθηγητής Gregory Connolly από το Harvard School of Public Health μιλά στη «Ν» για τις συνέπειες του καπνίσματος και προτείνει λύσεις.
Ποια είναι τα συμπεράσματα τελευταίων ερευνών για τη σύνδεση του καπνίσματος και δη του παθητικού με διάφορες ασθένειες;
«Το κάπνισμα και το παθητικό κάπνισμα αποτελεί σημαντική απειλή για τη δημόσια υγεία. Αποτελείται από μερικές χιλιάδες χημικές ουσίες, 200 τοξικές ουσίες και ένα σημαντικό αριθμό καρκινογόνων. Ο ίδιος ο παθητικός καπνός, ως μείγμα ουσιών, είναι πιστοποιημένο καρκινογόνο.
Ειδικότερα στην Ελλάδα το κάπνισμα προκαλεί πάνω από 19.000 θανάτους το χρόνο, ουσιαστικά είναι σαν να αφανίζουμε μία ολόκληρη κωμόπολη κάθε χρόνο. Οι θάνατοι αυτοί είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, μιας και το κάπνισμα και το παθητικό κάπνισμα επηρεάζει κάθε σύστημα στον ανθρώπινο οργανισμό.
Εαν συνεχιστεί η "επιδημία" του καπνίσματος στην Ελλάδα μπορούμε να υπολογίσουμε ότι από όλα τα παιδιά κάτω των 18 σήμερα περίπου 300.000 θα πεθάνουν πρόωρα από νόσο που σχετίζεται με το κάπνισμα στη μετέπειτα ενήλικη ζωή. Τα παιδιά αυτά είναι το μέλλον της Ελλάδας».
«Θεραπεία - Τιμή»
Το κάπνισμα πλέον έχει χαρακτηριστεί ως πάθηση. Υπάρχουν αγωγές θεραπείας για αυτή; Ποιες είναι οι μέχρι σήμερα διαδικασίες που προτείνονται και ποια η αποτελεσματικότητα;
«Υπάρχουν πολλές φαρμακοθεραπείες για τη διακοπή του καπνίσματος αλλά οι πιο δραστικές είναι "θεραπείες" που καλύπτουν ολόκληρο τον πληθυσμό, δηλαδή μια αύξηση της τιμής του πακέτου, η απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους και μια στοχευμένη καμπάνια μέσω των ΜΜΕ.
Πράγματι εκτιμήσεις από τους πιο ειδικούς στο χώρο σε παγκόσμια κλίμακα δείχνουν ότι μια ενδεχόμενη αύξηση της τιμής όλων των τσιγάρων κατά 2 ευρώ θα οδηγούσε 500.000 καπνιστές στην άμεση διακοπή της συνήθειάς τους. Εκτός αυτού θα επηρέαζε σημαντικότατα και τους έφηβους που πειραματίζονται με το κάπνισμα.
Τα μέτρα δημόσιας υγείας έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο, είναι πιο οικονομικά στην εφαρμογή και δρουν σε περισσότερα άτομα μαζικά σε σχέση με το εξατομικευμένο πρόγραμμα διακοπής. Η απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους και η απαγόρευση διαφήμισης λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο, μαζικά σε πληθυσμιακό επίπεδο.
Εξατομικευμένα μέτρα διακοπής είναι αποτελεσματικά και αναγκαία για τα άτομα που χρειάζονται την παραπάνω υποστήριξη και ευτυχώς στην Ελλάδα τα κέντρα διακοπής καπνίσματος δείχνουν πολύ καλά ποσοστά επιτυχίας».
Απαγόρευση - Κέρδη
Η απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους έχει συμβάλει στη μείωση των καπνιστών;
«Η απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους είναι σημαντικότατο μέτρο για τη δημόσια υγεία και επιφέρει πολλαπλά κέρδη και στην υγεία και στην οικονομία. Η απαγόρευση του καπνίσματος δεν έχει σαν σκοπό την τιμωρία ή την ταλαιπωρία των καπνιστών αλλά στόχο έχει να τους βοηθήσει να καπνίσουν λιγότερα τσιγάρα, προστατεύοντας την υγεία του καπνιστή και των γύρω του.
Μην ξεχνάμε ότι οι χώροι εστίασης και διασκέδασης (cafe, bar κ.τ.λ.) αποτελούν αυτή τη στιγμή "εκκολαπτήρια" νέων καπνιστών και νομίζω ότι είναι στην καρδιά κάθε Ελληνα να μη δει το παιδί του να μετατρέπεται σε καπνιστή. Πρέπει να βοηθήσουμε τη νέα γενιά να προστατευτεί. Εκτός από μείωση του ποσοστού και της βαρύτητας της καπνιστικής συνήθειας στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε και μείωση της έκθεσης του πληθυσμού στο παθητικό κάπνισμα».
Ο καθηγητής GREGORY CONNOLLY από το Harvard School of Public Health απαντά σε κρίσιμες ερωτήσεις

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Τα έξι SOS της καρδιάς

Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου 2011 ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

1) Νωρίς το πρωί
Ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής αυξάνεται κατά 40% περίπου τις πρώτες πρωινές ώρες σύμφωνα με έρευνα του Harvard. Γιατί συμβαίνει αυτό; Καθώς ξυπνάμε το πρωί, το σώμα μας «χαμηλώνει» τα επίπεδα της αδρεναλίνης και των άλλων στεσογόνων ορμονών και αυξάνει την αρτηριακή πίεση καθώς επίσης και την ανάγκη για περισσότερο οξυγόνο. Το αίμα γίνεται πιο αραιό και επομένως είναι δυσκολότερο να μετακινηθεί μέσα στις αρτηρίες καθώς είμαστε αρκετά αφυδατωμένοι από τον ύπνο. Και φυσικά όλο αυτό, επιβαρύνει την καρδιά.
Πώς μπορείτε να προστατευθείτε: προγραμματίστε έτσι το ωράριό σας ώστε να ξυπνάτε όσο πιο ομαλά γίνεται χωρίς να πιέζεστε-π.χ. βάλτε μισή ώρα νωρίτερα το ξυπνητήρι και δώστε στον εαυτό σας το δικαίωμα να χουζουρέψει. Αν συνηθίζετε να γυμνάζεστε το πρωί, μην πιέζετε πολύ τον εαυτό σας για να μην πιεστεί αντίστοιχα και η καρδιά.
2) Προσοχή στις Δευτέρες.
Μέχρι σήμερα ξέραμε πως οι Δευτέρες είναι μισητές καθώς αρχίζει μια ακόμη κοπιαστική εργασιακή εβδομάδα. Τώρα όμως, έχουμε έναν ακόμη λόγο να τα «βάζουμε» με τις Δευτέρες. Ο λόγος για τις έρευνες που αναφέρουν πως τα περισσότερα καρδιακά επεισόδια συμβαίνουν Δευτέρα κυρίως επειδή οι άνθρωποι αγχώνονται για τη νέα εβδομάδα που ξεκινά και τις πολλές υποχρεώσεις που τρέχουν.
Πώς μπορείτε να προστατευθείτε: ξεκουραστείτε το Σαββατοκύριακο αλλά προσπαθήστε να μην παρακοιμηθείτε. Και αυτό γιατί όταν κοιμόμαστε πολύ παραπάνω το Σαββατοκύριακο απορυθμίζεται ο οργανισμός μας και ανεβαίνει η αρτηριακή μας πίεση τη Δευτέρα το πρωί όταν αναγκαζόμαστε να ξυπνήσουμε πρωί. Προσπαθήστε να ξυπνάτε πάνω κάτω τις ίδιες ώρες τόσο στις καθημερινές όσο και στα Σαββατοκύριακα και δίνετε πάντα ένα χρονικό περιθώριο μισής και παραπάνω ώρας στον οργανισμό σας να ξυπνήσει ομαλά.
3) Μακριά από λουκούλλεια γεύματα
Καλά τα καλέσματα και οι γιορτές και μοναδική ευκαιρία να βρεθείτε με τους φίλους σας. Τι γίνεται όμως όταν παραγεμίζετε το στομάχι σας με μεγάλες ποσότητες φαγητού; Μπορεί να το αντέξει η καρδιά σας;
Πώς μπορείτε να προστατευθείτε: κανείς δεν σας υποχρεώνει να φάτε πολύ. Και επειδή κάθε παραπάνω μπουκιά επιβαρύνει την καρδιά σας, φροντίστε οι μερίδες σας να μην ξεφεύγουν κατά πολύ από αυτές που καταναλώνετε καθημερινά.
4) Το έντερο μπορεί να επηρεάσει την καρδιά;
Και όμως ναι, απαντούν οι ειδικοί καθώς αναφέρουν πως οι διαταραχές του εντέρου μπορεί να προκαλέσουν καρδιακό πρόβλημα.
Πώς μπορείτε να προστατευθείτε: φροντίστε για την καλή και ομαλή λειτουργία του εντέρου σας. Καλό είναι να τρώτε πολλές φυτικές ίνες, να πίνετε πολύ νερό, να καταναλώνετε πολλά φρούτα και γενικότερα να καταπολεμάτε τη δυσκοιλιότητα με κάθε δυνατό τρόπο καθώς κάθε είδους πίεση επιβαρύνει την καρδιά μας.
5) Η έντονη προσπάθεια ή άσκηση προκαλεί προβλήματα
Κάθε άσκηση ή δραστηριότητα που δεν είχαμε συνηθίσει μέχρι σήμερα μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην καρδιά μας. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του φτυαρίσματος του χιονιού τον χειμώνα, όπου πολλοί άνθρωποι παθαίνουν καρδιακή προσβολή καθώς καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για μια επίπονη δραστηριότητα.
Πώς μπορείτε να προστατευθείτε: η συνεχής άσκηση ωφελεί ιδιαίτερα την καρδιά. Φροντίστε να γυμνάζεστε τακτικά χωρίς όμως να υπερβάλλετε. Αποφύγετε ωστόσο κάθε έντονη και ιδιαίτερα επίπονη δραστηριότητα γιατί δεν ξέρετε πως μπορεί να αντιδράσει η καρδιά σας.
6) Στο βήμα ή στο αεροπλάνο, η καρδιά κινδυνεύει
Κάποιοι άνθρωποι τρέμουν στην ιδέα και μόνο ότι πρέπει να μιλήσουν από μικροφώνου μπροστά σε ένα μεγάλο κοινό ή αν χρειαστεί να διανύσουν κάποια απόσταση με αεροπλάνο. Η εκφώνηση μιας ομιλίας ή ενός λόγου για ένα μεγάλο ακροατήριο συχνά μας γεμίζει με ένταση και αγωνία, πράγμα που συμβαίνει για αρκετούς και στην περίπτωση των αεροπορικών ταξιδιών επιβαρύνοντας σημαντικά την καρδιά μας.
Πώς μπορείτε να προστατευθείτε: αν φοβάστε τα αεροπορικά ταξίδια μπορείτε να συμμετάσχετε σε σεμινάρια για πετοφοβικούς ξεπερνώντας μία και καλή τον φόβο σας. Εναλλακτικά, μετά από συνεννόηση με τον γιατρό σας, μπορείτε να καταναλώσετε κάποιο ελαφρύ ηρεμιστικό χάπι πριν την πτήση για να προστατέψετε την καρδιά σας-αλλά προσοχή μακριά από το αλκοόλ καθώς ο συνδυασμός σκοτώνει. Όσο για τους λόγους που μπορεί να κληθείτε να εκφωνήσετε, εκεί τα πράγματα είναι πιο δύσκολα καθώς θα πρέπει να βρείτε την απαιτούμενη ψυχραιμία για να βγάλετε εις πέρας την επαγγελματική σας υποχρέωση χωρίς παράπλευρες απώλειες. Αν πάλι νομίζετε, πως είναι κάτι που δεν μπορείτε να κάνετε, ζητήστε ευγενικά να σας απαλλάξουν από το καθήκον αυτό.