Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Ετα Τζέιμς. Η «νονά» της Εϊμι και της Αντέλ

Της Μαρίας Μαρκουλή
ΤΑ ΝΕΑ:    ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Etta-James

Ήταν για όλες η καταλυτική επιρροή. Από την Τίνα Τέρνερ ώς τη Γουάινχαουζ που βούτηξε βαθιά στα πιο παθιασμένα τραγούδια της. Για όλες τις φωνές ήταν η Φωνή και η ερμηνεία που δεν άφηνε τίποτε στην άκρη

Παντού, στα ατόφια μπλουζ, στην εκλεπτυσμένη τζαζ, στα καυτά ρυθμ εν μπλουζ, ακούγοντάς την σε κάνει να ανατριχιάζεις και να πιστεύεις ότι κάθε της λέξη είναι αληθινή και ότι ο στίχος είναι δική της εξομολόγηση. Αληθινή σε κάθε υπέρβαση που έκανε και με έναν τρόπο που ποτέ δεν ξεπεράστηκε, γιατί η Ετα Τζέιμς ποτέ δεν ακολούθησε στυλιστικές γραμμές και δεν «ντύθηκε» σταρ ακόμη και στις πιο μεγάλες επιτυχίες της.

Ολη της η ζωή, στα πάνω, στα κάτω και στα όρια. Αντεξε ώς τα 73 της χρόνια (έφυγε από επιπλοκές λευχαιμίας την περασμένη εβδομάδα) και λίγοι πίστευαν ότι θα τα κατάφερνε ώς εκεί. Πάλεψε με τις εξαρτήσεις από ναρκωτικά και αλκοόλ, με δύσκολες σχέσεις, έπεσε πολλές φορές και σηκώθηκε μόνη της. Στο κορυφαίο της «Ι'd Rather Go Blind» δεν σε αφήνει στιγμή να μην την πιστέψεις - πως προτιμά να χάσει το φως της παρά την αγάπη της. Το «At Last» μοιάζει με αγκαλιά ως τον ουρανό και μέσα στην τζαζ θαλπωρή του γυμνώνει την ψυχή της.

Για την πιο διάσημη φωνή της εποχής σήμερα, τη Βρετανίδα Αντέλ, η Ετα Τζέιμς ήταν η έμπνευση για όλα όσα απίστευτα και καταπληκτικά ήρθαν στη ζωή της. «Είναι η μοναδική την οποία πιστεύω πραγματικά, μπορώ να νιώσω τον πόνο της», λέει η Αντέλ.

Η Μπιγιονσέ έπαιξε την Ετα Τζέιμς στο σινεμά, στην ιστορία της θρυλικής δισκογραφικής Chess στην ταινία «Cadillac Records». Και για την Μπιγιονσέ υπήρξε πρόσωπο-κλειδί. «Με το συναίσθημα που ερμήνευε ένα τραγούδι έλεγε την προσωπική της ιστορία χωρίς φίλτρο. Ηταν ατρόμητη», έγραψε η Μπιγιονσέ στο σάιτ της. Κεφάλαια ολόκληρα έχουν γραφτεί για την εκφραστικότητα της φωνής της καθώς, βαθιά και σκοτεινή, γινόταν οικεία ή απειλητική, υποταγμένη και αβυσσαλέα, τρικυμιώδης, ένας ψίθυρος, εύθραυστος και γρανιτένιος μαζί. Πίσω από τις γενναίες ερμηνείες της η Ετα Τζέιμς «έκρυβε» την ταραγμένη ζωή της. Η επιτυχία είχε έρθει νωρίς και ενώ ήταν έφηβη ακόμη, αλλά αυτό δεν έκανε τα πράγματα εύκολα.

Αν το Σύμπαν παίζει παιχνίδια, κάτι έκανε και εδώ: η Ετα Τζέιμς πέθανε μόλις δύο 24ωρα αφότου είχε φύγει από τη ζωή στα 90 του ο άνθρωπος που την ανακάλυψε, ο ελληνικής καταγωγής θρυλικός «νονός του ρυθμ εν μπλουζ» Τζόνι Οτις.

Ο Οτις την είχε ακούσει να τραγουδά με τις Creolettes και ήταν εκείνος που βάφτισε το γκρουπ των κοριτσιών Peaches και πρότεινε στην ίδια να αλλάξει το δικό της όνομα από Τζεϊμσέτα σε Ετα Τζέιμς.

Σήμερα, όπου στη μουσική οι υπολογιστές μπορούν να κάνουν τα πάντα, να συνθέσουν τραγούδια με συνταγές επιτυχίας και να προμοτάρουν το πιο απίθανο μουσικό σκηνικό, το αγνό συναίσθημα είναι το ζητούμενο. Αυτό ήταν που επικοινώνησε η Εϊμι Γουάινχαουζ και αυτό «καίει» στη φωνή της Αντέλ. Μια βρώμικη σόουλ, ένα ροκ εν ρολ τσακισμένο ή μια γκόσπελ έξαψη, μια κάντρι σκονισμένη μπαλάντα γίνονται απλώς μουσική που δεν πρόκειται ποτέ να χαθεί.

Η Αντέλ ανέλυε την Ετα Τζέιμς: «Είναι πολύ δύσκολο να λες τραγούδια που είναι πραγματικά λυπημένα. Αλλά υπάρχει μια ειλικρίνεια σε αυτά και σε συνταράσσει. Παρότι δεν έγραφε η ίδια όλα της τα τραγούδια, ο τρόπος που τα ερμήνευε σου έλεγε πως είχε απόλυτη σχέση με όσα έλεγε το τραγούδι. Και είναι καλό πράγμα να είσαι ειλικρινής». Τώρα και η ίδια πορεύεται στη μουσική κάπως έτσι. Όπως η Ετα τραγουδούσε πονεμένα, λάγνα και φουρτουνιασμένα: «Επιτέλους, ήρθε η αγάπη μου / οι μοναχικές μου μέρες τέλειωσαν / η ζωή μου είναι σαν τραγούδι».

At Last

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Μπρόκολο: o πράσινος σύμμαχος της υγείας μας

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2012 

Κοντινός συγγενής του λάχανου και του κουνουπιδιού, το μπρόκολο ανήκει στην οικογένεια των Κραμβοειδών και προέρχεται από το άγριο λάχανο. Κι όσο κι αν μικροί προσπαθούσατε να το αποφύγετε ή το τρώγατε μετά από. δωροδοκίες, πλέον μπορείτε να εκτιμήσετε τις πολλαπλές ωφέλιμες ιδιότητές του, οι οποίες μάλιστα είναι σύμφωνα με τους ειδικούς και αντικαρκινικές.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι, λοιπόν, που οργανισμοί υγείας ανά τον κόσμο συστήνουν τη συχνή κατανάλωσή του, πολλές φορές μέσα στην εβδομάδα. Και οι κυριότεροι είναι οι παρακάτω.
-Δρα ενάντια στον καρκίνο: Το μπρόκολο περιέχει 2 φυτοχημικά που ονομάζονται ινδόλες και ισοθειοκυανάτες, οι οποίες αυξάνουν τη δραστηριότητα μιας ομάδας ενζύμων που καταστρέφουν τους καρκινικούς παράγοντες. Ακόμη, η βήτα-καροτίνη, η γλουκοραφανίνη, το διινδολυμεθάνιο, το σελήνιο και άλλα θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη Α, η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε, ο ψευδάργυρος, το κάλιο και κάποια αμινοξέα που περιέχονται στο μπρόκολο εμποδίζουν την ανάπτυξη καρκινογενών κυττάρων στο στήθος, τη μήτρα, τον προστάτη το παχύ έντερο, τα νεφρά, το συκώτι και τους πνεύμονες. Λόγω, μάλιστα του ότι διώχνει τα πλεονάζοντα οιστρογόνα από τον οργανισμό, το μπρόκολο είναι πολύ σημαντικό όσον αφορά τη θεραπεία και την πρόληψη του καρκίνου του μαστού και της μήτρας.
-Βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού: Ένας από τους λόγους που σας πίεζαν να φάτε μπρόκολο στα παιδικά σας χρόνια, είναι και η υψηλή περιεκτικότητά σου σε βιταμίνη C και συγκεκριμένα αμινοξέα, ενώ αποτελεί καλή πηγή φυσικού θείου. Έτσι αποκτά την πολύ σημαντική ιδιότητα να αποτοξινώνει τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες και τις τοξίνες όπως το ουρικό οξύ και κατ' επέκταση ο οργανισμός μας προστατεύεται απέναντι σε παθήσεις που οφείλονται σε τοξίνες, όπως η αρθρίτιδα, οι ρευματισμοί, το έκζεμα, η φαγούρα, η ποδάγρα κ.ο.κ.
-Θεραπεύει τις στομαχικές διαταραχές: Η δυσκοιλιότητα αποτελεί την κύρια αιτία πίσω από όλες τις στομαχικές διαταραχές και η δράση του μπρόκολου έρχεται και εδώ να δώσει τη λύση, αφού την αντιμετωπίζει αποτελεσματικά, λόγω της περιεκτικότητάς του σε φυτικές ίνες, οι οποίες διώχνουν τις τοξίνες μακριά από τον πεπτικό σωλήνα. Συν τοις άλλοις, το μαγνήσιο και οι βιταμίνες του θαυματουργού αυτού λαχανικού βοηθούν στην απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών των τροφών που καταναλώνουμε και βοηθούν στο να έχουμε φυσιολογική πέψη και να αποφεύγουμε τις καούρες.

-Βελτιώνει την υγεία της επιδερμίδας: Το πλήθος των βιταμινών που περιέχει το μπρόκολο, δεν θα ήταν ποτέ δυνατόν να μην μας ωφελήσει και εξωτερικά. Η βιταμίνη C, η βήτα-καροτίνη και άλλες βιταμίνες του συμπλέγματος Β που συναντάμε στο μπρόκολο, μπορούν σταδιακά να μας χαρίσουν λαμπερή επιδερμίδα, κάτι που ίσως έχετε διαπιστώσει όσοι το καταναλώνετε συστηματικά. Ακόμη, η βιταμίνη Ε στο μπρόκολο ανανεώνει τους ιστούς της επιδερμίδας χαρίζοντάς της έξτρα λάμψη και ο συνδυασμός της βιταμίνης Α και Κ με αμινοξέα, φυλλικό οξύ και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, μην απορήσετε αν σας. κρύψει χρόνια.
-Προλαμβάνει καρδιακά προβλήματα: Ένα από τα κύρια προβλήματα που μπορούν να βλάψουν την καρδιά μας είναι τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης. Φυσικά, αν παραγγέλνετε καθημερινά σουβλάκια και πίτσες, λίγο μπρόκολο δεν πρόκειται να σας φέρει αποτελέσματα, αλλά στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής, οι φυτικές του ίνες, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, η βήτα-καροτίνη και άλλες βιταμίνες του μπορούν να ρίξουν σταδιακά την κακή LDL χοληστερόλη, αλλά και να βοηθήσουν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, προστατεύοντας το πιο σημαντικό όργανό του σώματός μας, την καρδιά.
-Βοηθά την υγεία των ματιών: H ζεαξανθίνη, το βασικό συστατικό στο μπρόκολο, έχει αποδειχτεί πολύ ωφέλιμη για τα μάτια, ενώ η βιταμίνη Α, C, E, ο φώσφορος και η βήτα-καροτίνη που ανήκουν στα θρεπτικά συστατικά του συντελούν στην επιδιόρθωση των βλαβών που προκαλούνται από τις ακτίνες UV, συν του ότι αποτρέπουν την εμφάνιση οφθαλμολογικών προβλημάτων που προκύπτουν σε μεγαλύτερες ηλικίες, όπως ο καταρράκτης και η εκφύλιση ωχράς κηλίδας.
-Τονώνει το ανοσοποιητικό: Βιταμίνη C, βήτα καροτίνη, σελήνιο, ψευδάργυρος, φώσφορος, χαλκός. Μπορείτε να σκεφτείτε καλύτερο συνδυασμό για ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα;
-Βελτιώνει την υγεία των οστών: Τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι εγκυμονούσες ή θηλάζουσες μητέρες αποτελούν ομάδες που πρέπει οπωσδήποτε να προσθέσουν το μπρόκολο στη διατροφή τους, καθώς είναι πιθανό να έχουν έλλειψη ασβεστίου, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε φθορά των οστών, των δοντιών και αργότερα σε οστεοπόρωση. Το ωφέλιμο αυτό λαχανικό, όμως, χάρη στο ασβέστιο, το μαγνήσιο, το φώσφορο και τον ψευδάργυρο που περιέχει, μπορεί να προλάβει το κακό και να χαρίσει γερά οστά.

-Κάνει καλό στην εγκυμοσύνη: O λόγος είναι ότι οι εγκυμονούσες χρειάζονται κάποια πολύ σημαντικά θρεπτικά συστατικά (ασβέστιο, πρωτεΐνη, βιταμίνες, σίδηρο φώσφορο, αντιοξειδωτικά κ.λπ) προκειμένου να μην αποκτήσουν ούτε οι ίδιες, ούτε το έμβρυο προβλήματα και το μπρόκολο μπορεί να τους τα παρέχει, αν καταναλώνεται συστηματικά. Ακόμη, μπορεί να τις βοηθήσει στη δυσκοιλιότητα που οι περισσότερες αντιμετωπίζουν, λόγω των φυτικών ινών του.
-Ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα: O βασικός σύμμαχός του σε αυτό είναι ένα μέταλλο που περιέχει που ονομάζεται χρώμιο, το οποίο βοηθά στη ρύθμιση της ινσουλίνης και κατ' επέκταση του σακχάρου στο αίμα.
-Αποτρέπει την εμφάνιση αναιμίας: Όλοι ξέρουμε ότι η αναιμία προκύπτει από την έλλειψη σιδήρου στον οργανισμό. Αυξάνοντας, λοιπόν, την πρόσληψή του μπορεί να μας απομακρύνει από το πρόβλημα και το μπρόκολο αποτελεί μια καλή πηγή του.
Για να έχετε τα παραπάνω οφέλη, φροντίστε να το καταναλώνετε γύρω στις 3-4 φορές την εβδομάδα, δοκιμάζοντάς το σε διάφορες παραλλαγές, είτε σε σούπα, είτε στη σαλάτα σας, είτε σκέτο στον ατμό με λίγο λάδι, είτε μαζί με το κρέας και τον πουρέ σας κ.ο.κ. Το σίγουρο είναι πως μπορεί να δώσει γεύση στο πιάτο σας και ταυτόχρονα να τονώσει την υγεία σας, με εμφανή αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ


Ήταν μια ειδική έκδοση του περιοδικού Ταχυδρόμος (ειδική έκδοση της εφημερίδας "ΤΑ ΝΕΑ" Σαββατοκύριακο (25 Απριλίου 2003).
Βέβαια αυτό δεν έχει καμιά σημασία για τα χρόνια περνάνε αλλά τα μονοπάτια παραμένουν εκεί σταθερά.

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Οι 6 υγιεινές τροφές που πρέπει να σταματήσετε να αγνοείτε.

Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2012

Πιθανότατα να έχετε αυξήσει τα τελευταία χρόνια την κατανάλωση μπανάνας λόγω της περιεκτικότητάς της σε κάλιο και φυτικές ίνες, να τρώτε καρύδια για τα ωμέγα-3 τους και να τα έχετε καταφέρει με το μπρόκολο, το οποίο σας προσφέρει βιταμίνες, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο και ασβέστιο ή ακόμη και να δείχνετε προτίμηση σε πιο. εξωτικά φρούτα, όπως το μούρο ακάι.
Τι κάνετε, όμως, με τις τροφές που περιέχουν πλήθος βιταμινών, μετάλλων, ιχνοστοιχείων και φυτοχημικών που μπορούν να σας ωφελήσουν μακροπρόθεσμα απέναντι σε πλήθος ασθενειών, αλλά για κάποιο λόγο δεν τις έχετε συμπεριλάβει στο διατροφικό σας πρόγραμμα; Αν εν αγνοία σας έχετε παραβλέψει τις ιδιότητες των παρακάτω τροφών, τώρα είναι η ευκαιρία να ενημερωθείτε και να προσθέσετε άλλες 7 τροφές στη λίστα του σούπερ μάρκετ.
Ρόδι: για να μπείτε στο 2012 με το. δεξί
Ένα ρόδι την ημέρα δεν θα αφήσει καμία βλαβερή ελεύθερη ρίζα. ελεύθερη, αφού το πλήθος των αντιοξειδωτικών του τις καταπολεμά, γλιτώνοντας τους ιστούς από βλάβες κι εμάς από διάφορες χρόνιες παθήσεις, ακόμη και καρδιακές, Αλτσχάιμερ και καρκίνο. Ο χυμός του ροδιού (σε αντίθεση με τους χυμούς άλλων φρούτων) είναι εξίσου ευεργετικός με το ίδιο το φρούτο και περιέχει περίπου 150 θερμίδες στο 1 ποτήρι. Αν προτιμήσετε τους σπόρους του, οι θερμίδες που θα λάβετε από μισό μπολ φτάνουν περίπου τις 72 και τα 4 γραμμάρια φυτικών ινών.
Κατσαρό λάχανο: για δυνατό ανοσοποιητικό
Βαρεθήκατε το καθιερωμένο μαρούλι, τη ρόκα και το σπανάκι στη σαλάτα σας; Προσθέστε λίγο κατσαρό λάχανο, το οποίο εκτός του ότι θα σας χαρίσει λίγο διαφορετική γεύση και υφή, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά μειώνοντας μακροπρόθεσμα την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί μια από τις πιο πλούσιες πηγές βιταμίνης Α, η οποία βελτιώνει την υγεία των ματιών και της επιδερμίδας, δυναμώνοντας το ανοσοποιητικό σύστημα εν γένει. Σαν λαχανικό, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και ένα φλιτζάνι κατσαρό λάχανο περιέχει περίπου τόση βιταμίνη C, όση βρίσκεται και σε ένα πορτοκάλι.

Σαρδέλες: οι βασίλισσες των ωμέγα-3
Τα λιπαρά αυτά ψάρια αποτελούν μια από τις καλύτερες πηγές των ωφέλιμων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, ενώ έχουν υψηλή περιεκτικότητα και σε βιταμίνη D. Τα ωμέγα-3 που περιέχουν, μπορούν μέσω διάφορων διαδικασιών να επηρεάσουν την υφή των αγγείων και να ρυθμίσουν φλεγμονώδεις νόσους που μας ταλαιπωρούν, όπως αλλεργίες, άσθμα, αρθρίτιδα κ.ο.κ.
Βρώμη: κατά του λίπους
Το σούπερ δημητριακό που συμπληρώνει πολλά πρωινά ανά τον κόσμο, περιέχει 4 γραμμάρια φυτικών ινών ανά φλιτζάνι και σύμφωνα με πλήθος ερευνών, η αύξηση των διαλυτών φυτικών ινών στη διατροφή μας, κατά 5 με 10 γραμμάρια κάθε μέρα, μπορούν να ρίξουν την «κακή» LDL χοληστερόλη κατά 5% - ό,τι πρέπει δηλαδή για όσους έχουν πρόβλημα με τη χοληστερίνη τους. Ακόμη, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Nutrition, καταναλώνοντας πρωινό που περιέχει υδατάνθρακες που απελευθερώνονται αργά (όπως συμβαίνει με τη βρώμη) 3 ώρες πριν το γυμναστήριο, μπορεί να σας βοηθήσει να «κάψετε» περισσότερο λίπος. Ο λόγος είναι ότι οι υδατάνθρακες αυτοί δεν προκαλούν απότομη αύξηση στο σάκχαρο -όπως συμβαίνει με τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες- και κατ' επέκταση τα επίπεδα της ινσουλίνης επίσης δεν φτάνουν ψηλά. Καθώς η ινσουλίνη παίζει σημαντικό ρόλο στο να δίνει σήμα στο σώμα να αποθηκεύσει λίπος, τα χαμηλά επίπεδά της μπορούν να βοηθήσουν στην καύση του.

Κεφίρ: γιαούρτι σε. ποτήρι
Διάσημο γαλακτοκομικό στη μέση Ανατολή και τον Καύκασο, το κεφίρ είναι πλούσιο σε προβιοτικά, «καλά» δηλαδή βακτήρια που φέρνουν την ισορροπία στα βακτήρια του οργανισμού μας και βοηθούν στην τόνωση του ανοσοποιητικού μας. Ακόμη, μας παρέχει φώσφορο και πολύτιμο για την υγεία των οστών ασβέστιο και μαγνήσιο και αφομοιώνεται από τον οργανισμό πιο εύκολα από το γιαούρτι. Θα το βρείτε σε σπόρους σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα προκειμένου να το καλλιεργήσετε μόνοι σας ή σε μορφή ροφήματος, το οποίο καλό θα ήταν να το επιλέξετε σκέτο, με λιγότερες θερμίδες και ζάχαρη.
Φακές: φυτική πηγή σιδήρου
Ίσως στην παιδική ηλικία να τις αποφεύγατε με κάθε τρόπο, οι φακές, όμως, αποτελούν ένα οικονομικό και ωφέλιμο γεύμα για όλη την οικογένεια. Μισό φλιτζάνι μαγειρεμένες φακές περιέχουν περισσότερα από 9 γραμμάρια πρωτεΐνης και. 8 ολόκληρα γραμμάρια φυτικών ινών (τις διπλάσιες από το ρόδι και τη βρώμη). Ακόμη, αποτελούν καλή πηγή σιδήρου (αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που σας κυνηγούσε η μητέρα σας να τις φάτε) και εξαιρετική πηγή φυλλικού οξέος. Μήπως να τους δώσετε μια ευκαιρία;