Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Οι 8 μύθοι για τον ήλιο που μέχρι τώρα σας «έκαιγαν»

Ναυτεμπορική

Η προστασία από τον ήλιο, ξέρουμε όλοι πλέον καλά, ότι είναι απολύτως απαραίτητη και σύμφωνα με το αμερικάνικο Skin Cancer Foundation, πέντε ή περισσότερα εγκαύματα κατά τη διάρκεια της ζωής μας -όχι ενός καλοκαιριού- διπλασιάζουν τον κίνδυνο μελανώματος, ενός από τους πιο σοβαρούς καρκίνους του δέρματος.
Πολλές φορές, όμως, νομίζουμε ότι προστατευόμαστε από τον ήλιο, ενώ στην πραγματικότητα είμαστε και πάλι εντελώς εκτεθειμένοι και επιρρεπείς, λόγω άγνοιας. Δείτε ποιοι είναι οι μύθοι όσον αφορά την προστασία μας από τον ήλιο και πάρτε τα μέτρα σας, έτσι ώστε φέτος να είστε ασφαλής και μακριά από άσχημα ενδεχόμενα.
Μύθος 1: Το σταδιακό μαύρισμα μας προστατεύει από τα εγκαύματα
Σίγουρα το να βγείτε στο δυνατό ήλιο με κάτασπρο δέρμα αποτελεί μια πολύ κακή επιλογή, αλλά η αλήθεια είναι ότι και το μαύρισμα προσφέρει πολύ λίγα σαν προστασία απέναντι στο έγκαυμα στους ανθρώπους με ούτως ή άλλως ανοιχτόχρωμο δέρμα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους ειδικούς, το μαύρισμα (είτε αυτό προέρχεται από φυσικούς τρόπους είτε από τεχνητούς τρόπους) προσφέρει προστασία με δείκτη γύρω στο 2 με 3 στους ανθρώπους που έχουν ανοιχτόχρωμο προς μέτριο τόνο επιδερμίδας, δηλαδή η προστασία του μαυρίσματος ισοδυναμεί με ένα αντηλιακό με δείκτη προστασίας. 2.
Μύθος 2: Δεν χρειαζόμαστε αντηλιακό νωρίς το πρωί
Μπορεί οι ώρες υψηλού κινδύνου να είναι από τις 10 μέχρι τις 4 κι εσείς να φροντίζετε να κάνετε τη γυμναστική σας ή τις εξωτερικές δουλειές σας νωρίς το πρωί, αυτό, όμως, δεν σας κρατά απόλυτα προφυλαγμένους από τον ήλιο. Ο λόγος είναι ότι παρ' όλο που οι ακτίνες UVB είναι πιο έντονες από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο αυτές τις ώρες, οι ακτίνες UVA υπάρχουν όποτε υπάρχει και φως έξω, ακόμη και νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα ή τις συννεφιασμένες μέρες. Οι UVA εισχωρούν βαθιά στην επιδερμίδα και συντελούν στη δημιουργία καρκίνου του δέρματος, γι' αυτό μην αμελείτε ποτέ το καπέλο και το αντηλιακό σας.
Μύθος 3: Αν φοράμε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας, τότε δεν χρειάζεται να ανησυχούμε
Οι δείκτες προστασίας στα αντηλιακά κάθε χρόνο φαίνεται να ανεβαίνουν και σίγουρα αισθάνεστε πολύ σίγουροι για την αγορά σας, όταν φεύγετε από το φαρμακείο με τον πιο ψηλό δείκτη που βρίσκετε. Δυστυχώς, όμως, η διαφορά στην προστασία που παρέχουν τα αντηλιακά με ψηλότερο δείκτη προστασίας είναι μικρή. Για παράδειγμα, το αντηλιακό με SPF 15 μπλοκάρει το 93% των ακτίνων UVB του ήλιου, ενώ το αντηλιακό με 30 SPF μπλοκάρει το 97% και με SPF 50 το 98%, σύμφωνα με το Skin Cancer Foundation. Αυτό που πρέπει να κοιτάτε προσεκτικά είναι όχι τόσο ο πολύ ψηλός δείκτης προστασίας, αλλά το να είναι αντηλιακό «ευρέος φάσματος», έτσι ώστε να προστατεύει και από τις UVA, αλλά και από τις UVB ακτίνες. Όσον αφορά το δείκτη προστασίας, προτιμήστε αυτά με 15-30, ανάλογα με το πόση ώρα κάθεστε στον ήλιο, πόσο ιδρώνετε κ.λπ.

Μύθος 4: Το «water resistant» σημαίνει αδιάβροχο
Το καλοκαίρι, λογικό είναι να επιλέγουμε τα αντηλιακά με την ένδειξη «water resistant», μιας και κάνουμε μπάνια στη θάλασσα και βρεχόμαστε. Πιθανόν, όμως, να έχετε παρατηρήσει ότι μετά από μια μέρα στη θάλασσα, γυρίζετε σπίτι πάλι κόκκινοι και αφυδατωμένοι, έχοντας βάλει 1-2 φορές μόνο αντηλιακό, πιστεύοντας ότι είναι αδιάβροχο και αντέχει στο νερό. Σας έχουμε νέα: το αντηλιακό δεν είναι αδιάβροχο! Το «water resistant» σημαίνει ότι αν βραχείτε αυτό δεν θα φύγει αμέσως και ότι θα παραμείνει στο δέρμα σας περισσότερη ώρα από το απλό αντηλιακό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα μείνει στην επιδερμίδα σας όλη την ημέρα. Κάθε φορά που βουτάτε στο νερό και σκουπίζεστε χάνει μέρος της προστασίας του, γι' αυτό φροντίστε να το ανανεώνετε συχνά.
Μύθος 5: Το καπέλο προστατεύει το κεφάλι και το πρόσωπό μας
Η αλήθεια είναι ότι το αντηλιακό στο πρόσωπο, ειδικά όταν ιδρώνουμε, δημιουργεί άσχημη αίσθηση και το καπέλο αποτελεί μια καλή λύση. Αυτό που συμβαίνει, όμως, είναι ότι το καπέλο μπλοκάρει τις ακτίνες που έρχονται κατευθείαν από ψηλά, όχι όμως κι αυτές που αντανακλούν από το έδαφος -και μη νομίζετε ότι από αυτές δεν κινδυνεύετε. Η αντανάκλαση στο νερό, την άμμο, αλλά και το χιόνι είναι αρκετή ώστε να προκαλέσει ζημιά, γι' αυτό εκτός από το καπέλο, φορέστε το αντηλιακό, αλλά και γυαλιά ηλίου για μεγαλύτερη προστασία.
Μύθος 6: Τα ανοιχτόχρωμα ρούχα «μπλοκάρουν» τον ήλιο
Τα σκούρα χρώματα όντως απορροφούν τη ζέστη και μας κάνουν να αισθανόμαστε περισσότερη δυσφορία, στην πραγματικότητα, όμως, προσφέρουν περισσότερη προστασία από τις βλαβερές ακτίνες σε σχέση με τα ανοιχτόχρωμα, σύμφωνα με το Skin Cancer Foundation, ενώ σημασία έχει και το ύφασμα. Οι ακτίνες δεν μπορούν να περάσουν τα «σφιχτής» ύφανσης ρούχα, με αποτέλεσμα ένα ελαφρύ ανοιχτόχρωμο μπλουζάκι, το οποίο μπορεί να είναι και βρεγμένο, δεν μας προσφέρει τελικά μεγάλη προστασία. Με λίγα λόγια, αν μπορείτε να δείτε το φως μέσα σε ένα ύφασμα, σημαίνει ότι οι ακτίνες UV μπορούν να το διαπεράσουν, γι' αυτό επιλέξτε σκουρόχρωμα ρούχα με UPF (ultra violet protection factor) 50 ή περισσότερο.
Μύθος 7: Αν έχουμε σκουρόχρωμο δέρμα, δεν κινδυνεύουμε
Το σκούρο δέρμα σημαίνει ότι είμαστε λιγότερο επιρρεπείς στο να πάθουμε έγκαυμα, λόγω της μεγαλύτερης συγκέντρωσης μελανίνης στην επιδερμίδα μας, αλλά όχι ότι έχουμε ανοσία στις βλαβερές ακτίνες του ήλιου. Ακόμη κι αν δεν καίγεστε εύκολα, χρειάζεστε απαραιτήτως προστασία. Αν δυσκολεύεστε να βρείτε αυτή που σας ταιριάζει, συμβουλευτείτε έναν ειδικό, αλλά σε καμία περίπτωση μην βγαίνετε στον ήλιο απροφύλαχτοι.
Μύθος 8: Χρειαζόμαστε απευθείας τις ακτίνες του ήλιου για τη σύνθεση της βιταμίνης D
Η βιταμίνη D είναι μια από τις πιο σημαντικές βιταμίνες, αφού κρατά τα οστά μας γερά και βοηθά στην καύση του λίπους και ο ήλιος είναι η σημαντικότερη πηγή της, αφού όταν ερχόμαστε σε επαφή με αυτόν τη συνθέτει ο οργανισμός μας. Δυστυχώς, όμως, ο ήλιος δεν αποτελεί ούτε ασφαλή, ούτε το σωστό τρόπο παραγωγής της βιταμίνης σε επάρκεια. Γι' αυτό προτιμήστε να χρησιμοποιείτε τον ήλιο μέχρι ένα βαθμό και στη συνέχεια να διατηρείτε υγιή τα επίπεδα της βιταμίνης μέσω της διατροφής σας ή των συμπληρωμάτων διατροφής.

Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Άνγκελα Μέρκελ. Μια πρώην Κομμουνίστρια.

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Ανγκέλα Δωροθέα Μέρκελ (γερμ. Angela Dorothea Merkel) pronunciation (Β·Π);[1] το γένος Κάσνερ, είναι Γερμανίδα πολιτικός (CDU). Στις 22 Νοεμβρίου 2005 το γερμανικό κοινοβούλιο την εξέλεξε στο αξίωμα του καγκελάριου της Γερμανίας.

Είναι η πρώτη γυναίκα καγκελάριος της Γερμανίας, μάλιστα από την ίδρυση του ομοσπονδιακού κράτους το 1871. Επίσης είναι πρώτος πρώην πολίτης της Γερμανικής Λαϊκής Δημοκρατίας που υπήρξε ηγέτης της επανενωμένης Γερμανίας.

Το Νοέμβριο του 2007 της απονεμήθηκε το Βραβείο Καρλομάγνος για το έτος 2008. Συμπεριλήφθη στη λίστα που εξέδωσε το περιοδικό Time για τα «Πρόσωπα με τη Μεγαλύτερη Επιρροή Παγκοσμίως» για το έτος 2012.[2]

Βιογραφικά στοιχεία

Η κόρη του λουθηρανού πάστορα Χορστ Κάσνερ και της δασκάλας Χέρλιντ Κάσνερ γεννήθηκε στις 17 Ιουλίου 1954 στο Αμβούργο. Λίγο μετά τη γέννησή της, ο πατέρας της ανέλαβε θέση σε εκκλησία της Ανατολικής Γερμανίας. Έτσι η οικογένεια μετακόμισε στο Τεμπλίν, 80 χιλιόμετρα περίπου βόρεια του Βερολίνου. Η Άνγκελα Μέρκελ έζησε μέχρι το 1990 στην σοσιαλιστική Γερμανική Λαϊκή Δημοκρατία.

Όπως οι περισσότεροι μαθητές, έτσι και η Μέρκελ ήταν μέλος της επίσημης νεολαίας του σοσιαλιστικού κόμματος, της Ελεύθερης Γερμανικής Νεολαίας (FDJ). Αργότερα έγινε μέλος περιφερειακού προεδρείου και γραμματέας αγκίτ προπ της οργάνωσης, που έμεινε μέχρι το 1984. Από το 1973 μέχρι το 1978 σπούδασε φυσική στην Λειψία. Στο διάστημα αυτό (το 1977) παντρεύτηκε τον συμφοιτητή της Ούλριχ Μέρκελ. Ο γάμος αυτός διάρκεσε μέχρι το 1982. Από το 1978 μέχρι το 1990 εργάστηκε στο Κεντρικό Ινστιτούτο Φυσικής Χημείας (ZIPC) στο Ανατολικό Βερολίνο, όπου γνώρισε τον χημικό Γιοαχίμ Σάουερ, τον οποίο παντρεύτηκε στις 30 Δεκεμβρίου 1998.

Η Άνγκελα Μέρκελ μιλάει επίσης αγγλικά και ρώσικα.

 

Πολιτική δράση

Αρχές (1989 - 1990)

Τον Δεκέμβριο του 1989, λίγες εβδομάδες μετά την κατάρρευση του τείχους του Βερολίνου, η Μέρκελ προσχώρησε στην Δημοκρατική Επαγρύπνηση (Demokratischer Aufbruch, DA), δημοκρατικό πολιτικό κόμμα της Γερμανικής Λαϊκής Δημοκρατίας, που είχε ιδρυθεί πρόσφατα από τους πάστορες Ράινερ Έπελμαν, Φρίντριχ Σορλέμερ και τον δικηγόρο Βόλφγκανγκ Σνουρ. Δυο μήνες αργότερα έγινε υπεύθυνη ενημέρωσης τύπου του DA, το οποίο, ακολουθώντας την πορεία του δυτικογερμανικού CDU, είχε ως κύριους στόχους την επανένωση των γερμανικών κρατών και την εγκατάσταση της ελεύθερης οικονομίας στην ανατολική Γερμανία. Αφού το DA πήρε στις ανατολικογερμανικές κοινοβουλευτικές εκλογές του Φεβρουαρίου 1990 μονάχα 0,9% των ψήφων, ο πρόεδρος του συμμαχικού ανατολικογερμανικού CDU Λόταρ ντε Μεζιέρ, του κόμματος που είχε βγει πρώτη δύναμη του νέου κοινοβουλίου, διόρισε την Μέρκελ κυβερνητική εκπρόσωπο, ενώ ο ίδιος διατέλεσε τελευταίος πρωθυπουργός του ανατολικογερμανικού κράτους.

Με την επανένωση των γερμανικών κρατών τον Οκτώβριο του ίδιου έτους χάθηκε μαζί με το ανατολικογερμανικό κράτος και η θέση της Μέρκελ. Το DA, που είχε ενωθεί με το ανατολικό CDU, τώρα προσχώρησε στο δυτικό αντίστοιχό του. Με προώθηση του τότε καγκελαρίου της ενωμένης Γερμανίας Χέλμουτ Κολ (CDU), δόθηκε η ευκαιρία στον ντε Μεζιέρ, ο οποίος διορίστηκε υπουργός ιδιαιτέρων καθηκόντων, και μαζί του στη Μέρκελ να συμβάλλουν στην πολιτική της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας. Μέλος του CDU πλέον, η Μέρκελ υπέβαλλε υποψηφιότητα σε εκλογική περιφέρεια του κρατιδίου του Μεκλεμβούργου-Προπομερανίας στις κοινοβουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου του 1990. Ο ενθουσιασμός για την επανένωση και ειδικά οι ανατολικές ψήφοι εξασφάλισαν στον Κολ θριαμβευτική νίκη και στον αντίπαλό του Όσκαρ Λαφοντέν (τότε SPD) το χειρότερο αποτέλεσμα του κόμματός του μετά το 1957. Έτσι ένα χρόνο μετά την προσχώρησή της στο DA και μετά από έξι μήνες περίπου συμμετοχή ως μέλος στο CDU, η Άνγκελα Μέρκελ έγινε ομοσπονδιακή υπουργός γυναικείων υποθέσεων και νεολαίας. Η μικρότερη σε ηλικία υπουργός στην ιστορία της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας ορκίστηκε στις 18 Ιανουαρίου 1991.

Υπουργός (1991 - 1998)

Υπό της κυβέρνησης Χέλμουτ Κολ ήταν από το 1991 μέχρι το 1994 υπουργός γυναικείων υποθέσεων και νεολαίας και από το 1994 μέχρι το 1998 υπουργός περιβάλλοντος.

Σαν βουλευτής του CDU σύντομα αποδείχτηκε μέρος του συντηρητικού ρεύματος του κόμματος. Έτσι πχ σχετικά με το νόμο για την έκτρωση (παράγραφο 218) ήταν κατά του "κανόνα προθεσμίας" σύμφωνα με τον οποίο γυναίκες μπορούσαν να κάνουν έκτρωση εντός τριών μηνών.
Με το ανατολικογερμανικό παρελθόν της η Μέρκελ διέφερε από τους "κλασικούς" βουλευτές του CDU. Ενώ οι συνομήλικοι της βουλευτές στηρίζονταν στις κλίκες που είχαν δημιουργήσει στα χρόνια τους στην Χριστιανοδημοκρατική Νεολαία ("Junge Union"), η Μέρκελ στηρίζονταν αποκλειστικά στον καγκελάριο Χέλμουτ Κολ (οι εφημερίδες της περιόδου εκείνης την χαρακτήριζαν "το κορίτσι του Κολ"). Πέραν αυτού δεν είχε καμία ιδιαίτερη θέση στην ιεραρχία του κόμματος. Έτσι το Νοέμβριο του 1991 υπέβαλλε υποψηφιότητα για την προεδρία της κρατιδιακής κομματικής οργάνωσης του Βρανδεμβούργου, όπου όμως δεν ψηφίστηκε. Ένα μήνα αργότερα ο ομοσπονδιακός αναπληρωτής πρόεδρος του CDU και παλιός της υποστηρικτής Λόταρ ντε Μεζιέρ αναγκάστηκε να αποσυρθεί από την θέση του λόγω αποκαλύψεων του γερμανικού τύπου σχετικά με την συνεργασία του με την ανατολικογερμανική υπηρεσία κρατικής ασφάλειας "Στάζι". Η Μέρκελ ψηφίστηκε διάδοχός του στο συνέδριο της Δρέσδης στα τέλη του 1991. Αφού το 1993 ο πρόεδρος της κρατιδιακής κομματικής οργάνωσης Μεκλεμβούργου-Προπομερανίας και ομοσπονδιακός υπουργός Μεταφορών Γκίντερ Κράουζε (επίσης πρώην ανατολικογερμανός πολίτης) αναγκάστηκε μετά από διάφορα σκάνδαλα να αποσυρθεί, η Μέρκελ ανέλαβε τον Μάιο με την υποστήριξη του Κολ την προεδρία του κρατιδιακού CDU Μεκλεμβούργου-Προπομερανίας.

Στις κοινοβουλευτικές εκλογές του 1994 η κυβέρνηση Κολ κατάφερε να εξασφαλίσει μικρή πλειοψηφία και η Μέρκελ έγινε υπουργός περιβάλλοντος. Αφού τον Απρίλιο του 1995 επιστρατεύθηκε ισχυρή αστυνομική δύναμη (περισσότεροι από 7.000 αστυνομικοί) για την πρώτη μεταφορά φορτίου πυρηνικών αποβλήτων σε υπόγειες αποθήκες της πόλης Γκορλέμπεν, η Μέρκελ, σταθερή στο θέμα αυτό απέναντι στην πλειοψηφία του γερμανικού πληθυσμού και στην διαμαρτηρία του κρατιδίου της Κάτω Σαξωνίας απέκτησε την φήμη βοηθού της πυρηνικής βιομηχανίας. Το 2004 χαρακτήρισε στην συλλογή συνεντεύξεων Mein Weg ως μια από τις "μεγαλύτερες επιτυχίες" της την "επιβολή του μονοπωλίου δύναμης του κράτους" στην τότε κατάσταση.

Αντιπολίτευση (1998 - 2005)

Στις κοινοβουλευτικές εκλογές του 1998 το CDU απέκτησε με 35,2% των ψήφων το χειρότερο αποτέλεσμα στην ιστορία της χώρας. Ενώ ο Γκέρχαρντ Σρέντερ (SPD) ανέλαβε την καγκελαρία, το κόμμα της Μέρκελ έπεσε σε βαθιά κρίση. Με την παραίτηση του Χέλμουτ Κολ από πρόεδρος του κόμματος άρχισαν μεγάλες εσωκομματικές διαμάχες. Το διάστημα αυτό, με πρόταση του νέου προέδρου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η πρώην υπουργός Άνγκελα Μέρκελ έγινε γενική γραμματέας του κόμματος (Νοέμβριος 1998). Η θέση της αυτή στο ομοσπονδιακό κόμμα ήταν σημαντική στα πλαίσια του νέου αντιπολιτευτικού ρόλου του CDU.

Η αποκάλυψη του σκανδάλου των "μαύρων λογαριασμών" του CDU τον Νοέμβριο του 1999 σημάδεψε την πολιτική ζωή της χώρας το 2000 και αποτέλεσε σημαντικό σταθμό στη σταδιοδρομία της Μέρκελ. Αποκαλύφτηκε ένα σύστημα παράνομης χρηματοδότησης της κομματικής οργάνωσης μέσω λογαριασμών στην Ελβετία. Οι ανώνυμες αυτές "δωρεές" ανέρχονταν συνολικά στα 6,1 εκατομμύρια περίπου ευρώ, ενώ ο Χέλμουτ Κολ κατηγορηματικά αρνιόταν να προβεί σε οποιαδήποτε αποκάλυψη σχετικά με την προέλευση των παράνομων δωρεών. Τον Δεκέμβριο του 1999 η Μέρκελ δημοσίευσε άρθρο στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), όπου (δίχως να έχει συμβουλευτεί πριν τον πρόεδρο Σόιμπλε) απαίτησε στο όνομα του κόμματος την ανεξαρτοποίηση από τον Κολ. Η ανοιχτή αυτή αποστασιοποίηση του "κοριτσιού του Κολ" από τον παλιό της υποστηρικτή εξέπληξε τον γερμανικό πληθυσμό. Επίσης στο άρθρο της FAZ παρουσίασε τον εαυτό της ως μέλος του προεδρείου, που ήταν αποφασισμένο όπως κανένα άλλο να θέσει ένα τέλος στο "σύστημα Κολ", παραπέμποντας έτσι στη διστακτικότητα του Σόιμπλε. Σχετικά με την αποστασιοποίηση από τον Κολ θα πει αργότερα σε συνέντευξη: "Εμείς οι ανατολικογερμανοί μάθαμε να συμβιβαζόμαστε με τους εξουσιαστές, δίχως όμως να δημιουργούμε απόλυτες δεσμεύσεις." ([1]) Στις 18 Ιανουαρίου 2000 ο Χέλμουτ Κολ παραιτήθηκε από το αξίωμα του επίτιμου προέδρου της παράταξης (αξίωμα που του εξασφάλιζε μεταξύ άλλων θέση στο κομματικό προεδρείο) μετά τις πιέσεις και τις κατηγορίες που δέχτηκε από συμπολίτευση και αντιπολίτευση. Στις 16 Φεβρουαρίου παραιτήθηκε και ο διάδοχος του Κολ, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, από την ηγεσία του κόμματος και της κοινοβουλευτικής ομάδας, αφού πριν παραδέχτηκε ότι και αυτός είχε δεχτεί παράνομη δωρεά για το κόμμα από εκπρόσωπο της πολεμικής βιομηχανίας. Στις 10 Απριλίου η Μέρκελ εκλέχτηκε στο συνέδριο του Έσσεν ομοσπονδιακή πρόεδρος του CDU. Ωστόσο η προέλευση των παράνομων δωρεών έμεινε άγνωστη μέχρι σήμερα.

Αμέσως μετά την ήττα του υποψήφιου καγκελαρίου Έντμουντ Στόιμπερ στις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2002 ζήτησε και ανέλαβε την ηγεσία της κοινοβουλευτικής ομάδας για να αντιμετωπίσει την κυβέρνηση Σρέντερ ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης.

Αξιοσημείωτη είναι η στάση της απέναντι στην απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης το 2003, να μην συμπράξει στον πόλεμο των ΗΠΑ κατά του Ιράκ. Ενώ το διάστημα εκείνο πραγματοποιήθηκαν πολλές αντιπολεμικές διαδηλώσεις και βάσει δημοσκοπήσεων περίπου τα 80% του γερμανικού πληθυσμού ήταν κατά του πολέμου, η ίδια, υποστηρίζοντας απόλυτα την θέση της κυβέρνησης Μπους, δημοσίευσε στις 22 Φεβρουαρίου 2003 άρθρο στην αμερικανική εφημερίδα Washington Post με τίτλο "Ο Σρέντερ δεν αντιπροσωπεύει όλους τους Γερμανούς".

Στις 20 Σεπτεμβρίου 2005 ξαναψηφίστηκε πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός της.

Καγκελαρία (από το 2005)

Μετά από δύσκολες διαπραγματεύσεις συμφωνήθηκε στις 10 Οκτωβρίου 2005 ο μεγάλος συνασπισμός των κομμάτων CDU, CSU και SPD. Η Άνγκελα Μέρκελ αντικατέστησε ως επικεφαλής της νέας κυβέρνησης τον Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Μετά τη νίκη του CDU στις Γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές του 2009 στις 27 Σεπτεμβρίου ανανεώθηκε η θητεία της στην καγκελαρία, ενώ ξεκίνησαν διαπραγματέυσεις για συνασπισμό με το Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα[3]. Εξελέγη επίσημα καγκελάριος από το κοινοβούλιο στις 28 Οκτωβρίου 2009.

Οι 7 Τροφές Του Μαΐου Που Κατεβάζουν Το Δείκτη Της Ζυγαριάς

Ναυτεμπορική

Ο Μάιος, εκτός από το να μας αναστατώνει με τον ηλιόλουστο καιρό του και τις ανοιξιάτικες βραδιές του έχει και άλλα καλά, αφού αυτό το μήνα πολλά φρούτα και λαχανικά βρίσκονται στην εποχή τους και προσθέτουν υγιεινές επιλογές στη διατροφή μας, οι οποίες μπορούν να μας κάνουν να βρεθούμε πιο κοντά στο στόχο μας - κι ο στόχος όλων αυτή την εποχή είναι η βελτιωμένη έκδοση του εαυτού τους τους καλοκαιρινούς μήνες που όλοι βγαίνουν στην παραλία.
Με έμφαση, λοιπόν, στα φρούτα και τα λαχανικά, σας παρουσιάζουμε τη λίστα με τις 7 υγιεινές τροφές του Μαΐου που μπορούν να στείλουν το δείκτη της ζυγαριάς προς τα αριστερά, σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή και φυσική δραστηριότητα.
Κεράσια: Αν ανήκετε στη. νέα γενιά και βρίσκετε σε εξεταστική περίοδο, τα κεράσια θα σας βοηθήσουν να μειώσετε την πνευματική σας κόπωση, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν ένα υγιεινό και διαιτητικό σνακ, το οποίο μπορεί να ικανοποιήσει την επιθυμία μας για κάτι γλυκό με μόνο 4 θερμίδες το ένα και να διώξει την πείνα μας για πολλή ώρα, λόγω των φυτικών του ινών. Ακόμη, τα κεράσια είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, βοηθούν στην πρόληψη του διαβήτη, αλλά και στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, ενώ οι φυτοστερόλες τους βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης.
Ραπανάκια: Αποτελούν ένα λαχανικό με αντισηπτικές ιδιότητες, αποτελεσματικό στην πρόληψη του καρκίνου, ενώ κρατά υπό έλεγχο και την κακή LDL χοληστερόλη. Είναι πλούσια σε βιταμίνη C, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγνήσιο, κάλιο, φυλλικό οξύ κ.ά. και οι φυτικές τους ίνες φτάνουν το 1,5 γραμμ. στα 100 γραμμάρια του λαχανικού. Στην ίδια ποσότητα, οι θερμίδες που αποδίδουν είναι λιγότερες από 20, γι' αυτό και οι ειδικοί τα συστήνουν στη δίαιτα.

Φράουλες: Με περισσότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια (86,5 mg βιταμίνης ανά μερίδα), οι φράουλες αποτελούν άλλο ένα φρούτο που μπορεί να αποτελέσει επιδόρπιο στη θέση ενός παγωτού ή άλλου επεξεργασμένου γλυκίσματος με πολλές θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά και να μετατρέψουν τη διατροφή μας σε πιο υγιεινή. Ακόμη, σε αυτές βρίσκουμε φυλλικό οξύ και φλαβονοειδή με αντιοξειδωτική δράση κατά των ελεύθερων ριζών, προστατεύοντας μας από τον καρκίνο και άλλες σοβαρές παθήσεις. Ως άλλη μια πλούσια πηγή φυτικών ινών, βοηθούν στη δίαιτα (σύμφωνα μάλιστα με δημοσίευση στο Journal of Nutrition, όσοι κατανάλωναν επιπλέον 8 γραμμ. φυτικών ινών ανά 1000 θερμίδες, έχασαν περίπου 4,5 κιλά σε διάστημα μηνών), ενώ οι θερμίδες τους είναι χαμηλές, φτάνοντας τις 45 στα 100 γραμμάρια.
Φασολάκια: Εκτός του ότι είναι νόστιμα, είναι πλούσια σε βιταμίνες (βιταμίνη Κ, C, A), όπως επίσης σε σίδηρο, μαγγάνιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, χαλκό, φωσφόρο κ.ά. Σημαντική είναι η περιεκτικότητά τους επίσης σε φυλλικό οξύ, γνωστό και ως βιταμίνη Β9, το οποίο είναι σημαντικό για τις μεταβολικές λειτουργίες του οργανισμού και απαραίτητο για τη σωματική και την ψυχική μας υγεία. Οι φυτικές τους ίνες παίζουν σημαντικό ρόλο στη σιλουέτα μας, καθώς μας βοηθούν να χορτάσουμε και να παραμείνουμε χορτάτοι για περισσότερη ώρα, έτσι ώστε να μην τρέχουμε συνεχώς στην κουζίνα για να «τσιμπήσουμε» κάτι και οι θερμίδες τους ανέρχονται περίπου στις 50 στο 1 φλιτζάνι (απαραίτητη προϋπόθεση, φυσικά, να μην τα «πνίγετε» στο λάδι και να μην τα συνοδεύετε με μισό κιλό ψωμί και άλλη τόση φέτα). Έχετε υπόψη σας ότι τα πιο τρυφερά φασολάκια έχουν λιγότερες θερμίδες και προτιμήστε τα.

Βερίκοκα: Γνήσια αρωματικά και ανοιξιάτικα/καλοκαιρινά φρούτα, τα βερίκοκα καταναλώνονται ανά πάσα στιγμή της ημέρας, χαρίζοντας «απλόχερα» τις βιταμίνες τους και τα θρεπτικά τους στοιχεία (βιταμίνες συμπλέγματος Β, βιταμίνη Α και C, κάλιο, σίδηρο κ.ά.). Η ευεργετική τους δράση εξαπλώνεται στην όραση, το πεπτικό, την επιδερμίδα και την καρδιά, ενώ με 25 περίπου θερμίδες του ένα, σας δίνει άλλον ένα λόγο για να το βάλετε στην καθημερινότητά σας σαν σνακ το πρωί ή το απόγευμα.
Αντίδια: Φαίνεται πως κάτι ήξεραν οι αρχαίοι Έλληνες, οι Ρωμαίοι και οι Αιγύπτιοι που τα φύτευαν, αφού παρουσιάζουν πολλές σημαντικές, θεραπευτικές ιδιότητες. Περιέχοντας τα απαραίτητα αμινοξέα, κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, βιταμίνη C, K (στην οποία μάλιστα είναι ιδιαιτέρως πλούσια) και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, τα αντίδια έχουν διουρητική και καθαρτική δράση, απαλύνοντας γαστρικά και πεπτικά προβλήματα και διώχνοντας το «φούσκωμα» που μπορεί να αισθανόμαστε εξ αιτίας τους. Όπως είναι φυσικό, σαν πράσινο λαχανικό είναι ό,τι πρέπει για δίαιτα, με μόλις 20 θερμίδες στα 100 γραμμάρια και πλήθος φυτικών ινών να σας «κρατήσουν» μέχρι το επόμενό σας γεύμα.

Παντζάρια: Γνωστά για το βαθυκόκκινο χρώμα τους, τα παντζάρια όσο πιο φρέσκα είναι, τόσο πιο έντονο άρωμα έχουν και τόσο πιο γρήγορα μαγειρεύονται. Χαρακτηρίζονται από πλήθος θρεπτικών συστατικών (βιταμίνη C, βιταμίνη Α, σίδηρο, ασβέστιο, σελήνιο, μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορο, ψευδάργυρο κ.ά.), τα οποία τονώνουν το ανοσοποιητικό και τον οργανισμό, φέρνοντας ισορροπία, ενώ είναι ιδανικά σε περιόδους προσπάθειας απώλειας βάρους, αφού οι θερμίδες τους είναι περίπου 45 στα 100 γραμμάρια και οι φυτικές τους ίνες φτάνουν τα 2 γραμμάρια.

Οι 9 Συνήθειες Που Χαρίζουν Ομορφιά

Ναυτεμπορική

Η επιθυμία μας να δείχνουμε όμορφοι, χαρακτηρίζει τη φύση μας και αποτελεί καθημερινή προσπάθεια για τους περισσότερους από εμάς, ενώ συνδέεται και με την υγεία και την επιτυχία μας. Φυσικά, υπάρχουν αμέτρητα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να επιτύχουμε το στόχο μας.
Εμείς σας προτείνουμε 9 συμβουλές που αν σας γίνουν συνήθεια, θα δείτε μια αισθητή βελτίωση στην εμφάνισή σας σε δύο εβδομάδες.
Κάντε γυμναστική
Ο Νο 1 τρόπος για να βελτιώσετε την εμφάνισή σας είναι η άσκηση. Αν βάλετε τη γυμναστική στη ζωή σας, θα επιβραδύνετε τη διαδικασία γήρανσης και θα εξασφαλίσετε καλύτερη επιδερμίδα, ενώ η διάθεσή σας θα βελτιωθεί. Η γυμναστική ενισχύσει επίσης την κυκλοφορία σας και έτσι θα έχετε καθαρό και λαμπερό δέρμα.
Πίνετε πολύ νερό

Το να διατηρείτε τον οργανισμό σας ενυδατωμένο, σας κρατά υγιείς και μειώνει την εμφάνιση των ρυτίδων. Πίνετε νερό σιγά-σιγά, ώστε να δίνετε χρόνο στο σώμα σας να το απορροφήσει. Επιπλέον, περιορίστε την κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ. Πρόκειται για δύο διουρητικές ουσίες, που αναγκάζουν το σώμα σας να απελευθερώνει υγρά και κατ' επέκταση οδηγούν σε ξηρό δέρμα και πιο ορατές ρυτίδες.
Κοιμηθείτε τουλάχιστον οκτώ ώρες την εβδομάδα
Οι 7-9 ώρες που θα πρέπει να κοιμάστε κάθε μέρα, είναι αυτές που θα ξεκουράσουν το σώμα σας και θα το κάνουν να ανακτήσει δυνάμεις. Αν δεν κοιμάστε αρκετά και ποιοτικά, ο οργανισμός σας δε θα μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά και τα σημάδια της στέρησης ύπνου θα αρχίσουν να εμφανίζονται πρώτα στο πρόσωπό σας. Ο επαρκής ύπνος αντίθετα, θα σας κάνει να νιώθετε ανανεωμένοι και σε εγρήγορση και θα μειώσει τα πρησμένα μάτια και τους μαύρους κύκλους στα μάτια σας.
Αποφύγετε τη ζάχαρη και τους απλούς υδατάνθρακες

Μια διατροφή πλούσια σε άπαχες πρωτεΐνες, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και υγιεινά λίπη, θα μειώσει το φούσκωμα στην κοιλιά σας, αλλά και στο πρόσωπό σας. Επίσης, αποφύγετε όσο μπορείτε τη ζάχαρη και τους απλούς υδατάνθρακες που μπορεί να δημιουργήσουν ακμή ή άλλα προβλήματα στο δέρμα, όπως και το πρόχειρο φαγητό έξω.
Καθαρίστε, ενυδατώστε και εφαρμόστε ενυδατική κρέμα στο πρόσωπό σας κάθε πρωί
Η βασική καθημερινή φροντίδα του προσώπου σας, είναι απολύτως απαραίτητη για τη βελτίωση της εμφάνισής σας. Ξεκινήστε με ένα ήπιο καθαριστικό, συνεχίστε με -έως δύο με τρεις φορές την εβδομάδα- ένα απολεπιστικό για να αφαιρέσετε τα νεκρά κύτταρα από το δέρμα σας και απλώνετε μια ενυδατική κρέμα για να αναπληρώσετε τα επίπεδα υγρασίας της επιδερμίδας σας και να αποτρέψετε τη γρήγορη γήρανση. Τέλος, προστατεύετε τα χείλη σας με ένα αντηλιακό προϊόν, κάθε πρωί.
Πηγαίνετε τακτικά στο κομμωτήριο και φροντίζετε τα μαλλιά σας

Ιδιαίτερα για τις γυναίκες -αλλά και για τους άνδρες- τα μαλλιά αποτελούν σημαντικό στοιχείο μιας καλής εμφάνισης, γι' αυτό θα πρέπει να τα φροντίζουμε. Κάντε μάσκα μαλλιών μια φορά την εβδομάδα και καθαρίζετε την ψαλίδα μια φορά τον μήνα και αποφεύγετε την έκθεση των μαλλιών σας σε δυνατό αέρα και σε συνεχόμενο ήλιο, χωρίς να έχετε εφαρμόσει κάποιο αντηλιακό προϊόν.
Χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα κάθε μέρα και κάντε λεύκανση αν χρειάζεται
Για ένα πιο ελκυστικό χαμόγελο, τίποτα δεν είναι καλύτερο από την τακτική χρήση οδοντικού νήματος, που μας απαλλάσσει από κάθε αντιαισθητική συσσώρευση τροφών ανάμεσα στα δόντια. Επίσης καλό είναι, αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα με το χρώμα των δοντιών σας (ιδιαίτερα αν καπνίζετε και πίνετε συχνά καφέ), να κάνετε λεύκανση. Απλά φροντίστε να μην εφαρμόζετε την ειδική αλοιφή πολύ συχνά, καθώς υπάρχει κίνδυνος να αναπτύξετε ευαίσθητα ούλα. Για μία εβδομάδα μετά την λεύκανση, αποφύγετε την κατανάλωση προϊόντων που θα μπορούσαν να λεκιάσουν τα δόντια σας, όπως το κόκκινο κρασί, ο καφές και η σάλτσα σόγιας.
Μην χρησιμοποιείτε σαμπουάν πάνω από μια φορά την ημέρα

Ιδανικά, δεν θα πρέπει να πλένετε τα μαλλιά σας περισσότερο από μερικές φορές την εβδομάδα, καθώς η συχνή χρήση σαμπουάν, μπορεί να αφαιρέσει από τα μαλλιά σας τα φυσικά έλαιά τους, κάνοντάς τα θαμπά και εύθραυστα. Αν πάντως κάνετε τακτικά γυμναστική και αναγκάζεστε να πλένεστε συχνά, φροντίστε να χρησιμοποιείτε τα κατάλληλα προϊόντα για συχνό λούσιμο.
Αλλάζετε τακτικά τα σεντόνια σας
Οι βρώμικες μαξιλαροθήκες είναι ένας από τους κύριους λόγους που προκαλούν ερεθισμό στην επιδερμίδα, γι' αυτό φροντίστε να αλλάζετε συχνά τα σεντόνια σας. Επιπλέον, τα κατάλοιπα από το μακιγιάζ και τα προϊόντα μαλλιών που χρησιμοποιούν κυρίως οι γυναίκες, μπορεί να μένουν στα σεντόνια και να τα κάνουν εστία μικροβίων για το πρόσωπό σας.

Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Τι πρέπει να τρώτε στις... μεγάλες ζέστες;

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Τετάρτη, 9 Μαΐου 2012

Η ζέστη ορισμένες μέρες και ώρες είναι ανυπόφορη και η καθημερινότητα σε τέτοιες συνθήκες δυσκολεύει ολοένα και περισσότερο -ειδικά όταν η καλοκαιρινή άδεια φαντάζει κάτι μακρινό και άπιαστο. Ο οργανισμός μας, όμως, προσπαθεί να αντιμετωπίσει αυτές τις υψηλές θερμοκρασίες αποβάλλοντας νερό μέσω της εφίδρωσης - γι' αυτό κι εμείς αισθανόμαστε ότι το νερό είναι αυτό που μας λείπει κυρίως κι όχι οι συμπαγείς τροφές που δεν είναι πλούσιες σε αυτό.
Όλη αυτή η κατάσταση αναπόφευκτα μπερδεύει αρκετούς, που δεν ξέρουν τι είναι καλύτερο να επιλέξουν στη διατροφή τους, έτσι ώστε να «νικήσουν» τη ζέστη, αλλά ταυτόχρονα να λαμβάνουν τα απαραίτητα συστατικά που θα τους χαρίσουν ενέργεια και θα τους κρατήσουν «όρθιους» απέναντι στους. 40 βαθμούς Κελσίου. Δείτε, λοιπόν, ποιες είναι οι τροφές που θα ανακόψουν την πείνα σας, χωρίς να συμβάλουν αρνητικά στο αίσθημα ζέστης - αντιθέτως, καταπολεμώντας το.

Φρούτα: Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, είναι βιταμινούχα και παρέχουν υδατάνθρακες στον οργανισμό μας, χαρίζοντάς μας ενέργεια, ενώ οι φυτικές τους ίνες μας κρατούν μακριά από το αίσθημα της πείνας για περισσότερο χρόνο. Οι καλύτερες επιλογές καλοκαιρινών φρούτων είναι το καρπούζι, το πεπόνι, τα βερίκοκα, τα ροδάκινα, τα σύκα, οι φράουλες, τα σταφύλια κ.ο.κ. Προτιμήστε τα δροσερά και καταναλώστε τα αρκετές φορές τη μέρα.
Λαχανικά: Καθώς είναι κι αυτά πλούσια σε νερό, έχουν τις ίδιες ιδιότητες με τα φρούτα και παρέχουν απαραίτητες βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, μέταλλα στον οργανισμό, τονώνοντας το ανοσοποιητικό του. Σημαντικές είναι και πάλι οι φυτικές τους ίνες, οι οποίες απορροφούνται αργά και δεν δημιουργούν αυξομειώσεις στο σάκχαρο του αίματος -άρα και έντονη επιθυμία για φαγητό, ενώ η περιεκτικότητά τους σε νερό μπορεί να φτάνει μέχρι και το 85%. Έτσι, με μια σαλάτα λαχανικών, για παράδειγμα, και χορταίνουμε και παρέχουμε ενυδάτωση στον οργανισμό μας.

Αυγά: Τις ημέρες που η ζέστη είναι ανυπόφορη, η κατανάλωση κρέατος για πολλούς μοιάζει με αγγαρεία, η πρωτεΐνη και ο σίδηρος, όμως, είναι απαραίτητα συστατικά για να παραμείνουμε δυνατοί και γεμάτοι ενέργεια. Το αυγό αποτελεί μια πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης, αλλά κατανοούμε ότι στην τηγανητή του μορφή δεν είναι και ό,τι καλύτερο εν μέσω ζέστης. Βράστε το, αφήστε το να κρυώσει, προσθέστε ελάχιστο αλάτι και απολαύστε το μόνο του ή μέσα σε μια σαλάτα.
Παγωμένο γιαούρτι: Όχι μόνο είναι δροσερό και ό,τι πρέπει για υψηλές θερμοκρασίες αντί για παγωτό (το οποίο μας γεμίζει μόνο με κενές θερμίδες), αλλά ταυτόχρονα είναι θρεπτικό, πλούσιο σε πρωτεΐνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, κάλιο, φώσφορο, μαγνήσιο, ασβέστιο, βιταμίνη Α και D. Κάνει καλό σ τη λειτουργία του πεπτικού, ενώ αν περιέχει και προβιοτικά συντελεί στην ισορροπία της χλωρίδας του εντέρου. Για να του δώσετε περισσότερο χρώμα, γεύση και να το απολαύσετε σαν δροσερό απογευματινό σνακ, προσθέστε του μερικά κομμάτια παγωμένων φρούτων.

Τονοσαλάτα: Αναμείξτε λίγο τόνο κονσέρβα με λαχανικά και ελαιόλαδο και απολαύστε ένα πλήρες γεύμα τα μεσημέρια που η ζέστη δεν σας δίνει και πολλά περιθώρια ούτε να μαγειρέψετε, ούτε να καταναλώσετε κάτι ψητό και βαρύ. Ο τόνος είναι πλούσιος σε πρωτεΐνη, ενώ έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σελήνιο, μαγνήσιο, κάλιο και φυσικά σε ωμέγα-3. Αποφύγετε τα πρόσθετα συστατικά όπως καρυκεύματα και έχετε υπόψη σας ότι ο τόνος σε νερό έχει περισσότερο αλάτι, ενώ ο τόνος σε λάδι περισσότερες θερμίδες. Φροντίστε, επίσης, να μην ξεπερνάτε τις 1-2 κονσέρβες την εβδομάδα, καθώς ο τόνος έχει κατηγορηθεί για υψηλά ποσοστά υδραργύρου. Για αλλαγή, μπορείτε να δοκιμάσετε και το σολομό στη σαλάτα σας, ο οποίος είναι ιδιαιτέρως πλούσιος σε ωμέγα-3.
Κρύες σούπες: Είναι νόστιμες, ελαφριές και αν τις προτιμήσετε κρύες θα αποτελέσουν μια ανακούφιση στη ζέστη και στην πείνα σας. Προτιμήστε τες με λαχανικά, προσπαθώντας να κρατήσετε τις θερμίδες τους χαμηλές και τα θρεπτικά τους συστατικά σε υψηλά επίπεδα.
Συμβουλές για καλύτερη οργάνωση της διατροφής
-Καταναλώνετε συχνά γεύματα και μην περιμένετε να πέσει ο ήλιος για να βάλετε κάτι στο στόμα σας, στερώντας ενέργεια και «καύσιμο» από τον οργανισμό σας.
-Περιορίστε το αλάτι και προτιμήστε τα γεύματά σας ελαφρώς αλατισμένα, αν δεν θέλετε να έχετε υψηλή κατακράτηση υγρών. Παρ' όλ' αυτά μην το βγάλετε τελείως από τη διατροφή σας -εκτός κι αν υπάρχει πρόβλημα με την αρτηριακή πίεση ή σας το έχει συστήσει για κάποιο λόγο ο γιατρός σας- καθώς βοηθά στην ισορροπία των υγρών του σώματος μετά από έντονη εφίδρωση.
-Το φαγητό πρέπει να μην μένει εκτός ψυγείου για πολλές ώρες, αλλά να φυλάσσεται σε αυτό, προκειμένου να αποφευχθεί η ανάπτυξη μικροβίων.
-Πίνετε πολύ νερό και μην περιμένετε να αισθανθείτε δίψα για να κατευθυνθείτε προς τη βρύση. Έχετε κοντά σας ένα ποτήρι νερό στο γραφείο, προκειμένου να θυμίζετε στον εαυτό σας να πίνει συνεχώς και μην καταναλώνετε λιγότερα από 8 ποτήρια νερό (μέσα σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και οι χυμοί, το νερό που περιέχουν τα φρούτα και τα λαχανικά κ.ο.κ). Αποφύγετε τους καφέδες και το αλκοόλ σε μεγάλες ποσότητες, καθώς με τη διουρητική τους δράση μπορεί να σας αφυδατώσουν.
-Αποφύγετε τα πολλά λιπαρά και τις πολύ πικάντικες τροφές που θα σας βαρύνουν και θα δυσκολέψουν το πεπτικό σας σύστημα.
-Επιτρέψτε στον εαυτό σας να απολαύσει λίγο παγωτό, απλώς προτιμήστε τις γρανίτες, που περιέχουν τα λιγότερα λιπαρά και τα παγωτά ξυλάκια χωρίς επικάλυψη σοκολάτας, που έχουν λιγότερες θερμίδες.
ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ

Τρίτη 1 Μαΐου 2012

Οι 10 «μαγικές» τροφές - γιατρικά

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Ο Ποπάι προτιμά το σπανάκι και ο σούπερ-Γκούφι τα φιστίκια για να βρει τις υπερδυνάμεις του και να νικήσει το «κακό». Κι όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο, το «κακό» κυνηγά κι εσάς είτε με τη μορφή κιλών, είτε με τη μορφή προβλημάτων υγείας, το οποίο θα πρέπει να. ξορκίσετε με τις κατάλληλες τροφές - και δεν είναι και λίγες αυτές που έχουν τις δυνάμεις (απαραίτητα θρεπτικά συστατικά) να σας χαρίσουν μια πιο βελτιωμένη σιλουέτα και καλύτερη υγεία αν τις καταναλώνετε συστηματικά.
Σίγουρα, βέβαια, υπάρχουν και οι πολυβιταμίνες, στις οποίες στρέφονται πολλοί, αλλά η κατανάλωση της πραγματικής τροφής και των βιταμινών της, όταν γίνεται στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής και με τους σωστούς συνδυασμούς, μπορεί να δώσει πολύ καλύτερα αποτελέσματα, τόσο όσον αφορά την υγεία της καρδιάς, των οστών, του εγκεφάλου, όσο και της σεξουαλικής μας ζωής, αλλά και της σιλουέτας μας. Δείτε ποιες τροφές θα σας δώσουν αποτελέσματα και κάντε τις απαραίτητες αλλαγές στην καθημερινή σας διατροφή σήμερα κιόλας.
Ανανάς: καταπολεμά τις φλεγμονές
Σίγουρα δεν σας έρχεται συχνά στο μυαλό να αγοράσετε και να καταναλώσετε ανανά στο πλαίσιο της κατανάλωσης φρούτων, μήπως όμως ήρθε η ώρα να τον προσθέσετε στη. φρουτιέρα σας; Ο ανανάς, εκτός από γευστικός είναι πλούσιος σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και ένζυμα (ιδιαιτέρως βρομελαΐνη) που βοηθούν το πεπτικό σύστημα και καταπραΰνουν της φλεγμονές, ενώ επίσης προστατεύει από τον καρκίνο του παχέος εντέρου, την αρθρίτιδα και την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Με 46 θερμίδες στα 100 γραμμάρια μπορείτε άνετα να τον απολαύσετε 2-3 φορές την εβδομάδα, λαμβάνοντας συν τοις άλλοις βιταμίνη C και φυτικές ίνες.
Στρείδια: μεγαλώνουν γερά. οστά
Όλοι ξέρουμε πόσο σημαντικό είναι το ασβέστιο για τα οστά, ενώ και ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για τη σύνθεση κάποιων απαραίτητων αμινοξέων για την ίδρυση της πρωτεΐνης κολλαγόνου που αποτελεί τη βάση των οστών. Και τα δύο αυτά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά τα βρίσκουμε στα οστρακοειδή εν γένει, μαζί και με κάλιο, σελήνιο, χαλκό, σίδηρο, ιώδιο, αλλά τα στρείδια ειδικά ξεχωρίζουν για την ιδιότητά τους να αυξάνουν τα επίπεδα τεστοστερόνης και να προστατεύουν από τον καρκίνο του προστάτη. Μπορεί να μην αποτελούν μια τροφή που θα καταναλώναμε τακτικά, αλλά αν θέλουμε να εκμεταλλευτούμε στο μέγιστο τις υπερδυνάμεις τους, χρειάζεται να τους δίνουμε μια ευκαιρία κάθε εβδομάδα - ή και 2 φορές την εβδομάδα.

Τζίντζερ: τονώνει το ανοσοποιητικό
Σε αντίθεση με το τι πιστεύουν οι περισσότεροι, η πιπερόριζα δεν είναι ρίζα, αλλά βλαστός, που σημαίνει ότι περιέχει πολλά ενεργά συστατικά που βελτιώνουν την υγεία. Ανάμεσά τους βρίσκεται η τζιντζερόλη, η οποία σύμφωνα με μελέτες δρα κατά του καρκίνου και συγκεκριμένα του καρκίνου του παχέος εντέρου. Προσθέστε τη ψιλοκομμένη ή τρίψτε τη στο ψάρι, το κοτόπουλο και τη σούπα όσο πιο συχνά μπορείτε, για να απολαύσετε τις ευεργετικές ιδιότητές της, αλλά και την πικάντικη γεύση της.
Αποξηραμένα δαμάσκηνα: αποτρέπουν την οστεοπόρωση
Αν και στους περισσότερους είναι διάσημα για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, τα αποξηραμένα δαμάσκηνα δεν περιορίζονται μόνο σε αυτή τη δράση. Πλούσια σε χαλκό και βάριο μπορούν να δράσουν κατά της οστεοπόρωσης, ενώ ταυτόχρονα περιέχουν ινουλίνη, μια φυτική ίνα, η οποία όταν διασπάται από τα εντερικά βακτήρια δημιουργεί όξινο περιβάλλον, το οποίο διευκολύνει την απορρόφηση ασβεστίου. Απολαύστε τα σαν σνακ (4-5 δαμάσκηνα) για να βελτιώσετε τα οστά σας και να αυξήσετε την ενέργειά σας σε χρόνο dt.

Φακές: για σεξουαλική υγεία στα. ύψη
Μπορεί στα παιδικά σας χρόνια να κάνατε τα πάντα για να τις αποφύγετε, αλλά πλέον τις έχετε δει με άλλο μάτι, αφού σίγουρα έχετε εκτιμήσει διαφορετικά τόσο τη γεύση τους, όσο και τις ιδιότητές τους. Η νόστιμη σούπα τους, λοιπόν, έχει υψηλή περιεκτικότητα όχι μόνο σε πρωτεΐνη, αλλά και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ψευδάργυρο, τα οποία είναι σημαντικά για την καλύτερη σεξουαλική μας υγεία. Μισό φλιτζάνι φακές 2 φορές την εβδομάδα, μάλιστα, υπόσχεται ότι μπορεί να καλύψει τις περισσότερες διατροφικές σας ανάγκες. Αφήστε, λοιπόν, στην άκρη τις παιδικές. ξεροκεφαλιές και απολαύστε τις φακές κάθε εβδομάδα.
Γιαούρτι: τονωτικό μυών
Τα γιαούρτια παρέχουν πρωτεΐνη, φιλική προς τους μυς, αλλά και προβιοτικά που κρατούν το πεπτικό σύστημα υγιές και το ανοσοποιητικό μας δυνατό. Το δικό μας, ελληνικό γιαούρτι, μάλιστα, είναι ακόμη πιο πλούσιο σε πρωτεΐνη από τα υπόλοιπα, καλύτερο για την καρδιά και μπορεί να καταναλωθεί σαν ένα δροσερό σνακ ανά πάσα στιγμή, αλλά και να προστεθεί στο πρωινό ή το βραδινό μας.

Αμύγδαλα: ένας ξηρός καρπός με πολλαπλές ιδιότητες
Πλούσια σε ενέργεια, τα αμύγδαλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα και σε ασβέστιο δυναμώνοντας τα οστά, ενώ ταυτόχρονα «ρίχνουν» την κακή χοληστερόλη, λόγω των φυτικών στερολών τους. Πέραν αυτών, όμως, τα αμύγδαλα είναι ωφέλιμα και στην περίπτωση των διαβητικών, αφού ελέγχουν το σάκχαρο του αίματος και είναι επίσης πλούσια σε αμινοξέα που ενισχύουν την τεστοστερόνη και την ανάπτυξη μυών. Προτιμήστε τα με τη φλούδα τους -καθώς είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά- και καταναλώστε το 1/3 ενός φλιτζανιού την ημέρα, για να δείτε σύντομα αποτελέσματα.
Λιναρόσπορος: ο σπόρος της καρδιάς
Πλούσιος σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες, ο λιναρόσπορος έχει κι άλλο ένα ατού: τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα του, τα οποία ελέγχουν τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα, χαρίζοντας μας μακροπρόθεσμα καλύτερη υγεία στην καρδιά. Το λινέλαιο, επίσης, είναι εξίσου ευεργετικό, τόσο για την καρδιά, όσο και για τον εγκέφαλο και αξίζει τον κόπο να το ψάξουμε σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα, προκειμένου να εμπλουτίσουμε τη διατροφή μας με καλά λιπαρά. Προσθέστε λιναρόσπορο στις σαλάτες, στο φαγητό ή στο γιαούρτι σας και κρατήστε την καρδιά σας γερή για περισσότερο χρόνο.

Πράσινο τσάι: το τέλειο αποτοξινωτικό
Οι μελέτες δεν σταματούν να αποδεικνύουν ότι το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά γνωστά ως κατεχίνες, τα οποία μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης των περισσότερων τύπων καρκίνου. Ακόμη, είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά φυτικής προέλευσης, τα οποία υποστηρίζουν την ανάπτυξη «καλών» βακτηρίων στο έντερο, που εμποδίζουν την ανάπτυξη «κακών» βακτηρίων, όπως E-coli, σαλμονέλα, κλωστρίδιο. Ακολουθείστε το παράδειγμα των Άγγλων και βάλτε το καθημερινά στο διατροφικό σας πρόγραμμα δύο φορές την ημέρα, έτσι ώστε να λάβετε στο μέγιστο τα οφέλη του. Κι αν ο ζεστός καιρός δεν σας. εμπνέει για ζεστό τσάι, προτιμήστε το κρύο - τα οφέλη του θα συνεχίσουν να σας περιμένουν.
Τόφου: για μυς όλο δύναμη
Παρασκευάζεται από φασόλια σόγιας και αποτελεί. όαση για τους χορτοφάγους που απέχουν από το τυρί. Το τόφου είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη, παρέχοντας απαραίτητα αμινοξέα στον οργανισμό, όπως επίσης και ισοφλαβόνη (χημικό συστατικό), η οποία βοηθά στην ανάρρωση των μυών μετά την άσκηση. Μια μερίδα τόφου θεωρούνται τα 115 γραμμάρια και αυτή την ποσότητα μπορείτε να καταναλώνετε 1-3 φορές την εβδομάδα για καλύτερα αποτελέσματα.