Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

4 βήματα - κλειδιά για ξεκούραστο ύπνο.

Η τηλεόραση, το internet και η αγχωτική καθημερινότητα έχουν φέρει πολλούς ανθρώπους στη δυσάρεστη θέση να αδυνατούν να κοιμηθούν αρμονικά ώστε να «γεμίζει» ο οργανισμός ενέργεια για να αντιμετωπίσει την επόμενη μέρα. Το click@Life σας .οδηγεί βήμα βήμα στο κρεβάτι για όνειρα γλυκά.
Κατά τη διάρκεια της ημέρας
Για να είναι εφικτός ένας ξεκούραστος ύπνος πρέπει να έχετε προνοήσει κατά τη διάρκεια της ημέρας να προετοιμάσετε τον οργανισμό σας. Ένας πολύ πρακτικός και υγιής τρόπος είναι η γυμναστική.
Οι συνέπειες της άσκησης στη διαδικασία του ύπνου, σύμφωνα με έρευνα του ιατρικού τμήματος του Πανεπιστημίου του Pittsburgh, είναι ευεργετικές καθώς ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του σώματος και αποβάλλουν το στρες και την κακή διάθεση, μειώνοντας δραστικά τις πιθανότητες αϋπνίας.
Η καθημερινή άσκηση νωρίς το απόγευμα θεωρείται από τους ειδικούς ιδανική, αλλά μπορείτε κάλλιστα να διαμορφώσετε το πρόγραμμά σας όπως εσείς το επιθυμείτε, αρκεί να το τηρείτε καθημερινά.
Δύο ώρες πριν κοιμηθείτε
Το έντονο φώς δεν επιτρέπει στον οργανισμό να χαλαρώσει άρα αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να χαμηλώσετε τα φώτα δύο ώρες πριν κοιμηθείτε. Η κίνηση αυτή στην ουσία στέλνει «σήμα» στον εγκέφαλο ότι πλησιάζει η ώρα της ξεκούρασης.
Αλλά και οι λάμπες που χρησιμοποιείτε παίζουν σημαντικό ρόλο. Το λευκό, «σκληρό» φως που έχουν ορισμένες, περισσότερο εντείνει παρά βοηθά το ζήτημα της αϋπνίας καθώς «καταπιέζει» την απελευθέρωση της μελατονίνης, της ορμόνης που προκαλεί νύστα.

Μία ώρα πριν κοιμηθείτε
Κλείστε τις οθόνες σας. Είτε πρόκειται για τηλεόραση είτε για υπολογιστή, οι οθόνες «ξυπνούν» τον εγκέφαλο όχι μόνο λόγω του χρώματος και της φωτεινότητάς τους αλλά και λόγω των εικόνων που εναλλάσσονται συχνά. Εάν ωστόσο αδυνατείτε να σβήσετε την τηλεόραση ή τον υπολογιστή σας το βράδυ, μειώστε τουλάχιστον τη φωτεινότητα της οθόνης.
Μισή ώρα πριν κοιμηθείτε
Απενεργοποιήστε επιτέλους τις συσκευές. Έχει έρθει πλέον η ώρα να αποχωριστείτε οτιδήποτε θεωρείτε απαραίτητο για την καθημερινότητά σας. Υπολογιστής, κινητό τηλέφωνο και κάθε είδους ηλεκτρονική συσκευή πρέπει να .ξεκουραστεί.
Στην ίδια λογική και εσείς. Επιλέξτε να διαβάστε ένα βιβλίο ή κάποιο άρθρο που σας χαλαρώνει και όχι κάτι που αφορά στη δουλειά ή στις σπουδές σας.
Αυτό θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα, προκαλώντας άγχος και στρες στον οργανισμό ενώ αυτό που χρειάζεστε τώρα είναι απλά ηρεμία και γαλήνη. Αφήστε ανοιχτό μόνο ένα μικρό φως ώστε να διαβάζετε και σε λίγα λεπτά θα απολαμβάνετε.όνειρα γλυκά.

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Μάθετε να ελέγχετε την πείνα σας.

Το να μάθουμε να διαχειριζόμαστε την πείνα μας, είναι ένα πολύ σημαντικό «κλειδί» για να διατηρούμε ένα φυσιολογικό βάρος, είτε για να μπορέσουμε να τηρήσουμε ένα πρόγραμμα απώλειας κιλών.
Η πείνα είναι το αίσθημα που σηματοδοτεί την ανάγκη του οργανισμού να τραφεί και είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε τη διαφορά μεταξύ της πραγματικής πείνας και της ψυχολογικής επιθυμίας να φάμε. Όταν θα είμαστε σε θέση να ξεχωρίσουμε αυτά τα συναισθήματα, θα μπορούμε να ενεργήσουμε αναλόγως.
Η βασική διαδικασία της πείνας μπορεί να παρομοιαστεί με ένα. φανάρι: το πράσινο σημαίνει να αρχίσουμε να τρώμε, το πορτοκαλί προειδοποιεί ότι πλησιάζουμε το σημείο κορεσμού και το κόκκινο ότι πρέπει να σταματήσουμε. Η φυσιολογία μας έχει προγραμματιστεί για λειτουργεί κάπως έτσι, γεγονός που μας ορίζει το πότε πρέπει να τρώμε και πότε έχουμε χορτάσει.
Δυστυχώς όμως, δεν είναι όλα τόσο απλά, καθώς μερικά πράγματα παρεμβαίνουν στις σωματικές αισθήσεις. Αν και το σώμα μας μπορεί να ανάβει «πράσινο φως», υπάρχουν περιπτώσεις που δεν είμαστε σε θέση να φάμε εκείνη τη στιγμή. Έτσι, συχνά, βρισκόμαστε στη θέση να τρώμε όταν πεινάμε, αλλά και όταν έχουμε χορτάσει. Και αυτό μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση του σωματικού μας βάρους.

Το αίσθημα του κορεσμού έχει να κάνει με το πόση ώρα αισθανόμαστε χορτασμένοι. Με άλλα λόγια, πόσο καιρό το φως θα παραμείνει κόκκινο, πριν ξαναγίνει πράσινο. Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν αυτό το αίσθημα. Μια σειρά από ορμόνες και φυσικοί μηχανισμοί, προκαλούν την πείνα και τον κορεσμό. Για παράδειγμα, η χαμηλή γλυκόζη στο αίμα και μια ορμόνη που ονομάζεται νευροπεπτίδιο Υ (ΝΡΥ), πιστεύεται ότι διεγείρουν την πείνα. Αντιστρόφως, ορμόνες όπως η σεροτονίνη και η χολοκυστοκινίνη (CCK), καθώς και πολλές θρεπτικές ουσίες στο αίμα, συμβάλλουν στο αίσθημα κορεσμού.
Παρά τις αντιδράσεις που προκαλεί η φυσιολογική πείνα και ο κορεσμός, η όρεξη είναι εκείνη που κυρίως καθορίζει το πόσο τρώμε. Σχεδόν όλοι μας τρώμε και για λόγους, διαφορετικούς από την πραγματική πείνα. Μερικοί άνθρωποι έχουν μάθει να τρώνε στην ώρα τους και με πρόγραμμα, είτε είναι πεινασμένοι, είτε όχι. Άλλοι τρώνε ανάλογα με τη διάθεσή τους: λύπη, θυμό, άγχος, πλήξη ή ευτυχία. Αυτοί οι λόγοι είναι τύποι ψυχολογικής πείνας και μπορούν να φανούν πολύ σημαντικοί για τον έλεγχο της πείνας μας. Γι' αυτό είναι χρήσιμο να κρατάμε ένα ημερολόγιο της διατροφής μας και να γράφουμε μεταξύ άλλων πώς αισθανόμαστε πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το φαγητό, για άλλα θέματα από την πείνα.
Οι μηχανισμοί που ελέγχουν τη συμπεριφορά της μάθησης ποικίλλουν. Η πείνα και η όρεξη είναι οι πιο σημαντικοί λόγοι που μας κάνουν να τρώμε. Ο κορεσμός είναι ο πιο σημαντικός λόγος που μας κάνει να σταματήσουμε.
Μια χρήσιμη διαβάθμιση για τη μέτρηση της πείνας, είναι η παρακάτω:
Είστε τόσο πεινασμένοι που νιώθετε ζάλη και ευερεθιστότητα. 2. Έχετε ανάγκη να φάτε και αντιμετωπίζετε πρόβλημα συγκέντρωσης. 3. Αισθάνεστε φυσικά σημάδια της πείνας (γουργουρητό στο στομάχι). 4. Αρχίζετε να αισθάνεστε πείνα. 5. Νιώθετε πολύ άνετα. 6. Είστε φυσιολογικά πλήρεις από φαγητό. 7. Αισθάνεστε ότι φάγατε λίγο παραπάνω. 8. Νιώθετε φούσκωμα. 9. Είστε πολύ φουσκωμένοι και ίσως χρειαστεί να ξεκουμπώσετε το παντελόνι σας ή να χαλαρώσετε τη ζώνη σας. 10. Νιώθετε πολύ άβολα.
Αν παραδέχεστε ότι συχνά καθυστερείτε να φάτε όταν πεινάτε ή τρώτε ακόμη κι όταν είστε πλήρεις, μπορεί να ωφεληθείτε αν γράφετε τα συναισθήματα της πείνας σας, χρησιμοποιώντας αυτή την κλίμακα. Ρίξτε μια ματιά στο τι και πόσο τρώτε -όταν είστε πολύ πεινασμένοι σε σχέση με το πόσες φορές τρώτε όταν μόλις αρχίζετε να πεινάτε. Δείτε αν μπορείτε να αλλάξετε το διατροφικό σας πρόγραμμα, ανάλογα με τις πραγματικές σας ανάγκες για φαγητό.

Τι άλλο μπορείτε να κάνετε;
- Τρώτε τροφές με πρωτεΐνη σε κάθε γεύμα. Η πρωτεΐνη λειτουργεί ως κατασταλτικό της όρεξης και βοηθά στα άσχημα συναισθήματα που προκαλεί η πείνα. Προσέξτε όμως μην το παρακάνετε! Μην παίρνετε από την πρωτεΐνη πάνω από το 30% των θερμίδων σας!
- Αποφύγετε τα τρόφιμα με απλή ζάχαρη. Και αν δε μπορείτε να το κάνετε, καλύτερα να τα συνδυάζετε σε κάποιο γεύμα.
- Τρώτε μικρότερα γεύματα. Τα μικρότερα και πιο συχνά γεύματα, θα βοηθήσουν να μειωθούν τα άσχημα συναισθήματα που προκαλεί η πείνα και θα κρατήσουν το μεταβολισμό σας σε εγρήγορση, βοηθώντας σας να ελέγχετε τις θερμίδες πιο αποτελεσματικά.
- Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε ίνες. Σε κάθε γεύμα, καταναλώστε τροφές που είναι πλούσιες σε ίνες, για να γεμίσετε το στομάχι σας και να επιτύχετε γρηγορότερα τον κορεσμό.
- ΑΣΚΗΣΗ! Ρυθμίζει την όρεξη και τον έλεγχο της πείνας και της πρόσληψης τροφής (για να μην αναφέρουμε την καύση θερμίδων και την οικοδόμηση των μυών).

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ  Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2012

Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Η ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ. NATIONAL GEOGRAPHIC 1925.

Ένα μήλο την ημέρα, το γιατρό τον κάνει πέρα...

Ο Σεπτέμβριος κοντεύει να φτάσει στη μέση του και μαζί με αυτόν, ξεκινά και η περίοδος συγκομιδής ενός από τα αγαπημένα μας super φρούτα, του μήλου.
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα μήλα είναι ωφέλιμα. Πώς αλλιώς θα έβγαινε και η παροιμία «ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα»;
Αυτό το θρεπτικό φρούτο, περιέχει αρκετές φυτικές ίνες, βιταμίνες (C), αντιοξειδωτικά και μέταλλα, τα οποία είναι πολύ ωφέλιμα για τον ανθρώπινο οργανισμό, ενώ θερμιδικά αποδίδει λίγες θερμίδες και αποτελείται από νερό σε ποσοστό 84%.
Αλλά υπάρχει και μια σειρά από λιγότερο γνωστούς λόγους, για να το συμπεριλάβετε στη διατροφή σας. Μερικά από τα πιο σημαντικά οφέλη του μήλου στην υγεία μας, παρουσιάζονται παρακάτω.
Τα μήλα μειώνουν τη χοληστερόλη
Ένα μεσαίου μεγέθους μήλο, περιέχει περίπου τέσσερα γραμμάρια φυτικών ινών. Μία από αυτές είναι η πηκτίνη, ένας τύπος διαλυτής ίνας που έχει συνδεθεί με τα χαμηλότερα επίπεδα της LDL ή «κακής» χοληστερόλης. Αυτό συμβαίνει γιατί εμποδίζει την απορρόφηση της χοληστερόλης, βοηθώντας το σώμα να την χρησιμοποιήσει, αντί να την αποθηκεύσει.
Τα μήλα δημιουργούν πληρότητα στο στομάχι

Οι πλούσιες φυτικές ίνες που υπάρχουν στα μήλα, ευθύνονται επίσης για το αίσθημα πληρότητας που νιώθουμε όταν τα τρώμε, χωρίς μάλιστα να φορτωνόμαστε με πολλές θερμίδες (περ. 95 σε ένα μεσαίου μεγέθους φρούτο). Αυτό συμβαίνει γιατί το σώμα μας χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να χωνέψει μια σύνθετη ίνα, απ' ό, τι πιο απλά υλικά όπως η ζάχαρη ή τα επεξεργασμένα δημητριακά. Οτιδήποτε με τουλάχιστον τρία γραμμάρια φυτικών ινών, είναι μια καλή πηγή θρεπτικών συστατικών. Οι περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να λαμβάνουν περίπου 25 με 40 γραμμάρια την ημέρα.
Τα μήλα μας κρατούν λεπτούς
Ένα στοιχείο της φλούδας του μήλου (η οποία έχει επίσης το μεγαλύτερο μέρος των ινών), ονομάζεται ουρσολικό οξύ και συνδέεται με το χαμηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη. Αυτό συμβαίνει επειδή ενισχύει το κάψιμο των θερμίδων και αυξάνει τους μυς. Επίσης, σε πιθανή υπογλυκαιμική φάση ένα μήλο ικανοποιεί την επιθυμία για γλυκό και εξαλείφει την ατονία ή τη ζάλη που προκαλούν τα χαμηλά επίπεδα της γλυκόζης.
Τα μήλα προλαμβάνουν τα αναπνευστικά προβλήματα
Η κατανάλωση πέντε ή περισσότερων μήλων την εβδομάδα (λιγότερο από ένα μήλο την ημέρα!), έχει συνδεθεί με την καλύτερη λειτουργία των πνευμόνων, πιθανότατα λόγω ενός αντιοξειδωτικού που ονομάζεται κερκετίνη και βρίσκεται στη φλούδα των μήλων (καθώς και στα κρεμμύδια και τις ντομάτες). Και τα οφέλη του μήλου στην αναπνοή, είναι ακόμη περισσότερα: Μια μελέτη του 2007 διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που τρώνε πολλά φρούτα, είναι λιγότερο πιθανό να έχουν παιδιά με άσθμα.
Τα μήλα καταπολεμούν το κρυολόγημα
Αν και δεν θέλουμε να τα συγκρίνουμε με τα πορτοκάλια, τα μήλα θεωρούνται μια καλή πηγή της βιταμίνης C που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, με πάνω από 8 χιλιοστά του γραμμαρίου σε ένα μεσαίου μεγέθους φρούτο, το οποίο ανέρχεται σε περίπου 14% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας.
Τα μήλα μπορεί να καταπολεμήσουν τον καρκίνο

Το 2004, μια γαλλική έρευνα διαπίστωσε ότι μια χημική ουσία στα μήλα, βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Και το 2007, μια άλλη μελέτη βρήκε κάποιες ενώσεις που ονομάζονται τριτερπενοειδή και φαίνεται να καταπολεμούν τον καρκίνο του ήπατος, του παχέος εντέρου και του μαστού.
Τα μήλα μειώνουν την πιθανότητα εκδήλωσης διαβήτη
Μια μελέτη του 2012 που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition, διαπίστωσε ότι τα μήλα, καθώς και τα αχλάδια και τα βατόμουρα, συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, λόγω της κατηγορίας των ανθοκυανών, των αντιοξειδωτικών, που είναι επίσης υπεύθυνα για το κόκκινο, το μωβ και το μπλε χρώμα στα φρούτα και τα λαχανικά.
Τα μήλα ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου
Το μήλο έχει συνδεθεί με την άνοδο στην παραγωγή της ακετυλοχολίνης, η οποία επικοινωνεί μεταξύ των νευρικών κυττάρων κι έτσι τα μήλα μπορεί να βοηθήσουν τη μνήμη μας και να μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου Alzheimer.
Μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά, μπορεί να έχει παρόμοια αποτελέσματα, οπότε τα μήλα, δεδομένου ότι είναι ιδιαίτερα πλούσια σε κερκετίνη, είναι ωφέλιμα, σύμφωνα με μια έρευνα του 2004.