Σάββατο 9 Απριλίου 2011

Γ. Κουτρουμάνης: Αρνητικές επιπτώσεις στο ασφαλιστικό σύστημα

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Τετάρτη, 6 Απριλίου 2011 07:00
Σελίδα: 07, 497 λέξεις, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατά 700 εκ. ευρώ θα μειωθούν το 2011 οι εισφορές στο ΙΚΑ, λόγω της μείωσης των αποδοχών των ασφαλισμένων κατά 6%, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του οργανισμού.
Αυτό ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης ενημερώνοντας χθες την αρμόδια επιτροπή της Βουλής σχετικά με την παρακολούθηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.
Ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι η ύφεση που επικρατεί στην πραγματική οικονομία έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στο ασφαλιστικό σύστημα και επισήμανε μάλιστα ως παράδειγμα ότι κάθε εκατοστιαία μονάδα πτώσης στις αποδοχές των ασφαλισμένων συνεπάγεται μείωση των εσόδων του οργανισμού κατά 115 εκ. ευρώ το χρόνο.
Αντίστοιχα υπογράμμισε ότι κάθε μονάδα αύξησης της ανεργίας σημαίνει απώλεια για το ΙΚΑ ύψους 300 εκ. ευρώ και 450 εκ. ευρώ συνολικά για το σύστημα λόγω της καταβολής επιδομάτων.
Αναφερόμενος στις δαπάνες του ασφαλιστικού συστήματος για τις συντάξεις ο κ. Κουτρουμάνης τόνισε ότι σύμφωνα με όλα τα σενάρια που έχουν μελετηθεί δεν αναμένεται μείωση των δαπανών. Αντίθετα προκύπτει σοβαρό ενδεχόμενο αύξησης κατά 1,2 δις ευρώ για την επόμενη τετραετία ή πενταετία λόγω του αυξημένου αριθμού συνταξιούχων.
Ως προς την κατάσταση που επικρατεί στον ΟΑΕΕ ο αναπληρωτής υπουργός ξεκαθάρισε ότι το δημόσιο «πληρώνει με απόλυτη συνέπεια τις υποχρεώσεις τους» και δεν ευθύνεται αυτό για το αν οι ελεύθεροι επαγγελματίες επιλέγουν να μην καταβάλλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές. «Δεν φταίει το δημόσιο, ούτε θα έχουμε έναν ελεγκτή πάνω σε κάθε επαγγελματία.
Οι επαγγελματίες πρέπει να καταλάβουν ότι η προοπτική του ταμείου τους συνδέεται απόλυτα με τη δική τους συνέπεια στην καταβολή των ασφαλιστικών υποχρεώσεών τους» σημείωσε. Σχολίασε δε ότι το ίδιο συμβαίνει και με τον ΟΓΑ και χαρακτήρισε αδιανόητο, ένας στους τρεις να μην πληρώνει τις υποχρεώσεις του σε αυτά τα ταμεία.
Απαντώντας δε στις προτάσεις για αλλαγή μοντέλου στο ασφαλιστικό σύστημα ο κ. Κουτρουμάνης ξεκαθάρισε ότι εάν το σύστημα ήταν καθαρά ανταποδοτικό και όχι αναδιανεμητικό όπως είναι σήμερα, τότε η σύνταξη για τους περισσότερους ασφαλισμένους θα ήταν πολύ χαμηλότερη. «Θέλουμε να στηρίξουμε και να εξορθολογήσουμε αυτό το συνταξιοδοτικό σύστημα το οποίο μπόρεσε και ανταποκρίθηκε σε μεγάλο βαθμό στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας» ανέφερε.
Οι ομιλητές
Από την πλευρά του, ο διοικητής του ΟΑΕΔ Ηλίας Κικίλιας, απαντώντας σε ερωτήσεις των βουλευτών, εκτίμησε ότι από τα 25-30 προγράμματα που εφαρμόζει εδώ και ένα χρόνο ο Οργανισμός, επιτυγχάνεται η διατήρηση περίπου 300.000 θέσεων εργασίας, η εξασφάλιση εργασίας για 60.000 ανέργους σε διάφορες επιχειρήσεις και άλλων 55.000 στον τουριστικό τομέα με διεύρυνση της τουριστικής περιόδου.
Στην παρέμβασή του ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ καθηγητής Σάββας Ρομπόλης υπογράμμισε πως από τώρα απαιτείται αφενός διεύρυνση των προοπτικών απασχόλησης και αφετέρου η εξασφάλιση πόρων εκτός του συστήματος εισφορών ή επιρροής του κόστους παραγωγής ή του βιοτικού επιπέδου, για τη δημιουργία ενός ισχυρού αποθεματικού, δεδομένου ότι από το 2020 το ασφαλιστικό σύστημα θα έχει να αντιμετωπίσει μία μαζική γήρανση.
Τέλος, η υποδιευθύντρια Μελετών της Τραπέζης Ελλάδος Δάφνη Νικολίτσα μίλησε για τραυματικές επιπτώσεις από την ανεργία των νέων, επισημαίνοντας ότι η ενδοεπιχειρησιακή επαγγελματική κατάρτιση στην Ελλάδα είναι στα χαμηλότερα επίπεδα των «27», γεγονός που σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις δεν επιδιώκουν την καινοτομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: