Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Εγκύκλιος: Οι περικοπές αποδοχών στο Δημόσιο.

Οριστικό τέλος στα επιδόματα εορτών και αδείας στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα μπαίνει από το 2013, περικόπτονται ή αναστέλλονται συγκεκριμένα επιδόματα και οριστικοποιείται το πλαίσιο της περικοπής των αποδοχών των αμειβόμενων με ειδικά μισθολόγια.Ταυτόχρονα, επεκτείνεται στις ΔΕΚΟ, στους ΟΤΑ και σε όλα τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου το ενιαίο μισθολόγιο, που ήδη εφαρμόζεται από την 1-11-2011 στο «στενό» δημόσιο τομέα, ενώ μειώνονται περαιτέρω αποδοχές των γενικών γραμματέων των υπουργείων, δημάρχων και δημοτικών συμβούλων.
Σε ό,τι αφορά τα ειδικά μισθολόγια, οι μειώσεις των αποδοχών, που αναλογούν από την 1η Αυγούστου 2012, θα παρακρατούνται από τη μισθοδοσία του Ιανουαρίου 2013 και μετά και μέχρι για 12 μήνες, ανάλογα με το ποσό της μείωσης.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, από την 1-1-2013 καταργούνται τα επιδόματα εορτών και αδείας, για λειτουργούς υπαλλήλους και μισθωτούς του Δημοσίου, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, συμπεριλαμβανομένων των ΔΕΚΟ και των ΟΤΑ, καθώς και για τα μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος. Διευκρινίζεται στην εγκύκλιο ότι το δώρο Χριστουγέννων για το 2012 θα καταβληθεί κανονικά, όπως προβλέπεται.
Αναστέλλεται η χορήγηση του «Κινήτρου Επίτευξης Στόχων και Δημοσιονομικών Στόχων» από 31-10-2012 έως και 31-12-2016. Για την ίδια περίοδο, «παγώνουν» οι έξτρα μειώσεις στους μισθούς των υπαλλήλων που δικαιούνταν τα συγκεκριμένα επιδόματα και η υπερβάλλουσα μείωση εξακολουθεί να καταβάλλεται στο ύψος που αυτή είχε διαμορφωθεί κατά την 31-10-2012.
Προσαύξηση εκπαίδευσης
Εξάλλου, καταργείται από 1-1-2013 η προβλεπόμενη προσαύξηση αποδοχών σε όσους υπαλλήλους χορηγείται άδεια υπηρεσιακής εκπαίδευσης στο εσωτερικό, από την ημερομηνία αυτή. Στους υπαλλήλους που χορηγείται άδεια για μετεκπαίδευση ή μεταπτυχιακή εκπαίδευση στο εξωτερικό, για τον υπολογισμό της προσαύξησης λαμβάνεται υπόψη μόνο ο βασικός μισθός.
Μειώνονται κατά 50% οι αποδοχές, αποζημιώσεις, τα έξοδα παράστασης και οι πάσης φύσεως αμοιβές των διοικητών, υποδιοικητών, προέδρων, αντιπροέδρων, διευθυνόντων συμβούλων, καθώς και των μελών του διοικητικού συμβουλίου των ιδρυμάτων και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου των δήμων και των περιφερειών, καθώς και των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου αυτών, συμπεριλαμβανομένων των Συνδέσμων των ΟΤΑ, αλλά και των ανωνύμων εταιρειών, στις οποίες οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατέχουν ποσοστό πάνω από το 50% του μετοχικού κεφαλαίου.
«Απόσβεση» σε μια τετραετία
Οι λεπτομέρειες υπαγωγής των διαφόρων κλάδων στο ενιαίο μισθολόγιο θα καθοριστούν με ειδική εγκύκλιο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αλλά στην εγκύκλιο του κ. Σταϊκούρα διευκρινίζεται η διαδικασία για το πώς θα γίνει η παρακράτηση των αμοιβών.
Δηλαδή οι νέες αποδοχές θα πρέπει να υπολογιστούν την 1-1-2013 και, στη συνέχεια, να συγκριθούν με τις αντίστοιχες στις 31-12-2012. Αν προκύπτει μείωση έως 25%, οι νέοι μειωμένοι μισθοί θα καταβάλλονται κανονικά. Αν όμως προκύπτει μεγαλύτερη μείωση, ανάλογα με το ποσοστό, η περίοδος προσαρμογής θα φτάνει μέχρι το 2016. Η εγκύκλιος περιέχει και δύο σχετικά παραδείγματα:
1. Εστω ότι, στις 31/12/2012, υπάλληλος θα λαμβάνει σύνολο αποδοχών ύψους 2.100 ευρώ. Με την ένταξη στις ρυθμίσεις του ενιαίου μισθολογίου, οι αποδοχές του πρέπει να διαμορφωθούν στο ποσό των 1.700 ευρώ. Επειδή το ύφος της μείωσης που πρέπει να εφαρμοστεί είναι μικρότερο από 25%, οι αποδοχές προσαρμόζονται αυτόματα από την 1/1/2013 στο ποσό των 1.700 ευρώ.
2. Εστω ότι ο υπάλληλος του προηγούμενου παραδείγματος πρέπει να λάβει 1.300 ευρώ με την ένταξη στο ενιαίο μισθολόγιο. Η μείωση που πρέπει να διενεργηθεί στις αποδοχές του, ανέρχεται στο 38,1%. Συνεπώς, στον υπάλληλο αυτό θα εφαρμοστεί μείωση 25% (ποσό 525 ευρώ), και θα του χορηγείται υπερβάλλουσα μείωση ύψους 275 ευρώ, η οποία εξακολουθεί να καταβάλλεται στο ίδιο ύφος μέχρι τις 31/12/2016.
Οι μισθοί γενικών - ειδικών γραμματέων και των δημάρχων
Ο βασικός μισθός του γενικού γραμματέα υπουργείου και του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης μειώνεται από την 1-1-2013 στο ποσό των 3.450 ευρώ.
Στο ποσό αυτό προστίθενται 1.000 ευρώ για το επίδομα θέσης ευθύνης και 300 ευρώ για έξοδα παράστασης ή συνολικά 4.750 ευρώ, από 5.000 ευρώ που ήταν.
Επίσης, από 1-1-2013, ο βασικός μισθός ειδικού γραμματέα υπουργείου διαμορφώνεται σε 3.000 ευρώ, ποσό στο οποίο προστίθενται 950 ευρώ για το επίδομα θέσης ευθύνης και 100 ευρώ για έξοδα παράστασης, με αποτέλεσμα το συνολικό ποσό να φτάνει σε 4.050 ευρώ.
Οι συνολικές αποδοχές του γ.γ. υπουργείου αποτελούν το πλαφόν για τις πάσης φύσεως αποδοχές και πρόσθετες αμοιβές ή απολαβές που καταβάλλονται στα αιρετά όργανα ΟΤΑ, τους διοικητές, υποδιοικητές, προέδρους, αντιπροέδρους και τα μέλη των ανεξάρτητων διοικητικών Αρχών, τους προέδρους αντιπροέδρους και διευθύνοντες ή εντεταλμένους συμβούλους και τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων, καθώς και στο πάσης φύσεως προσωπικό τους, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, ΟΤΑ, ΔΕΚΟ και κάθε φορέα που επιχορηγείται σε ποσοστό πάνω από 50% του προϋπολογισμού του από τον κρατικό προϋπολογισμό. Παράλληλα, με την εγκύκλιο, καταργούνται οι διατάξεις που έδιναν τη δυνατότητα παράκαμψης του πλαφόν με κοινές υπουργικές αποφάσεις.
Με την «οροφή» στις αποδοχές των γ.γ. υπουργείων, μειώνεται κατά 50% η αντιμισθία των προέδρων των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων.
Από την 1-1-2013, ο μισθός του προέδρου περιφερειακού συμβουλίου μειώνεται σε 1.125 ευρώ (από 2.250), του προέδρου δημοτικού συμβουλίου σε δήμους άνω των 100.000 κατοίκων σε 900 ευρώ (από 1.800), για περιοχές με κατοίκους από 20.000 έως 100.000 κατοίκους σε 720 ευρώ (από 1.440) και για προέδρους δημοτικών συμβουλίων σε δήμους κάτω των 20.000 κατοίκων σε 540 ευρώ (από 1.080).
Από τον προσεχή Ιανουάριο, καταργούνται και τα έξτρα για αποζημιώσεις σε συνεδριάσεις οικονομικών επιτροπών των δήμων, επιτροπών ποιότητας ζωής και λοιπών επιτροπών των δημοτικών συμβουλίων.
Σχεδόν όλοι στο ενιαίο μισθολόγιο
Στο ενιαίο μισθολόγιο εντάσσεται, από 1-1-2013, το προσωπικό των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), που ανήκουν στο κράτος ή σε ΝΠΔΔ ή σε ΟΤΑ, κατά την έννοια της επίτευξης κρατικού ή δημόσιου ή αυτοδιοικητικού σκοπού, εποπτείας, διορισμού και ελέγχου της πλειοψηφίας της διοίκησής τους, συμπεριλαμβανομένων των Γενικών και Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων, ή επιχορηγούνται τακτικά, από πόρους των ως άνω φορέων κατά 50% τουλάχιστον του ετήσιου προϋπολογισμού τους, καθώς και των λοιπών δημόσιων επιχειρήσεων, οργανισμών και ανωνύμων εταιρειών.
Οι λεπτομέρειες υπαγωγής θα καθοριστούν με απόφαση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ακόμη, στο ενιαίο μισθολόγιο θα υπάγονται, από τον Ιανουάριο, οι υπάλληλοι της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Δεν ισχύει το ίδιο για τους υπαλλήλους της ΕΥΠ, αφού στην εγκύκλιο προβλέπεται «το σύστημα βαθμολογικής εξέλιξης και το μισθολόγιο που εφαρμόζεται για το προσωπικό της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες της Υπηρεσίας αυτής, καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Αμυνας και Οικονομικών». Από την 1-1-2013, καταργείται το χρονοεπίδομα των δικηγόρων του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ με σχέση έμμισθης εντολής.

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ   Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: