Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Συγχώρεση λίγο πριν το... 3, 2, 1!

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ  Τετάρτη, 28 Δεκεμβρίου 2011

Οι γιορτινές μέρες, εκτός από ευκαιρία για οικογενειακές και φιλικές μαζώξεις, «επιτάσσουν» και μία κάποια άφεση αμαρτιών. Καλύτερος τρόπος, η συγχώρεση, για νέα ξεκινήματα χωρίς τύψεις και βάρη από το παρελθόν.
Ωστόσο η συγχώρεση δεν είναι πάντα επιλογή ενός, ιδιαίτερα στην περίπτωση που είστε αυτός που έχει πληγώσει και όχι πληγωθεί. Τότε, είναι περισσότερο μία «εγωιστική» κίνηση άφεσης αμαρτιών και επαφίεται στην επιλογή του άλλου παρά σε δική σας απόφαση.
Θύτης ή θύμα πάντως, τα οφέλη είναι αρκετά. Εκτός από τον ψυχολογικό παράγοντα, που εκ των πραγμάτων βελτιώνεται αφού απελευθερώνεστε από θλιβερές σκέψεις, και η σωματική υγεία έχει παρατηρηθεί ότι βελτιώνεται σημαντικά. Αρκετές έρευνες έχουν δείξει ότι η συγχώρεση βοηθά την καρδιά αλλά και την πίεση, ενώ παράλληλα ο οργανισμός παρουσιάζει σημαντικές μειώσεις στις εκρήξεις θυμού, στρες και κατάθλιψης.
Πώς όμως ξεπερνάς το παρελθόν;
«Θα το κάνω»
Η αναγνώριση της άφεσης αμαρτιών δεν έχει να κάνει με το να αποσιωπήσει κάποιος κάποια πράγματα και να τα προσπεράσει απλά. Στην ουσία αφορά στην απελευθέρωση των συναισθημάτων αυτού που συγχωρεί. Το κίνητρο είναι η αποφασιστικότητα. Με άλλα λόγια, δίνοντας άφεση αμαρτιών, θα μπορέσετε να προχωρήσετε τη ζωή σας, χωρίς να κουβαλάτε πλέον κατάλοιπα του παρελθόντος.
Ξέχνα το!
Αναγνωρίζοντας ότι η συγχώρεση θα ωφελήσει σημαντικά την πνευματική και σωματική σας υγεία, αυτόματα έχετε την ευκαιρία να «αφήσετε» το παρελθόν και να προχωρήσετε. Το να ξεχνάει κάποιος πράγματα ηθελημένα προκειμένου να συγχωρέσει κάποιον, δεν σημαίνει ότι δεν ήταν σημαντικά. Απλά επιλέγει να τα «ξεχάσει».

Όλοι κάνουμε λάθη
Δεν υπάρχει κανείς ο οποίος περνάει τη ζωή του χωρίς κάποτε να έχει πληγώσει κάποιον. Είτε ηθελημένα είτε ασυναίσθητα. Αναγνωρίζοντας ότι πιθανότατα και εσείς στο παρελθόν έχετε φερθεί με τον ίδιο τρόπο, βοηθάει να κατανοήσετε ή έστω να προσπαθήσετε να δικαιολογήσετε τη συμπεριφορά του άλλου. Όταν εντρυφήσετε στον τομέα «κατανόηση», θα παρατηρήσετε ότι η συγχώρεση δεν είναι μακριά.
Ένα γράμμα που ποτέ δεν στάλθηκε
Το να καταφέρετε να συγχωρέσετε κάποιον χρειάζεται αρκετή εσωτερική διεργασία και προσπάθεια. Βασικό χαρακτηριστικό είναι ότι «θες να βγάλεις από μέσα σου αυτό που σε πληγώνει. Μία καλή μέθοδος για να πετύχει αυτό είναι να γράψετε σε ένα χαρτί τα συναισθήματά σας, το πώς αισθάνεστε, το πόσο πληγωθήκατε, και όλα όσα θα θέλατε να πείτε στο άτομο που σας πλήγωσε. Φανταστείτε ότι τον έχετε μπροστά σας και του τα λέτε κατά πρόσωπο. Για κλείσιμο απλά γράψτε ότι αποφασίσατε να τον συγχωρέσετε και ότι του εύχεστε να είναι καλά. Είναι πολύ σημαντικό να πείτε όλα όσα κουβαλάτε σαν βαρύ φορτίο μέσα σας αλλά να κλείστε αισιόδοξα και θετικά.
Κάνε όσα δεν έκανες
Το τελευταίο βήμα για την ολοκλήρωση της συγχώρεσης αφορά αποκλειστικά εσάς. Αποδείξτε στον εαυτό σας ότι όντως το έχετε ξεπεράσει και έχετε συγχωρέσει κάνοντας πράγματα που τόσο καιρό αποφεύγατε, ακριβώς επειδή δεν θέλατε να έρθετε αντιμέτωποι με τις πληγές σας.
Όλα αυτά βέβαια έχουν ισχύ εφόσον εσείς είστε αυτός που πληγωθήκατε και όχι αυτός που ζητάει συγχώρεση. Εκεί τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Αλλά πάντα υπάρχει ελπίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: