Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Η «επιδημία» του καπνίσματος απειλεί το μέλλον μας

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ  Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2011

Ενθαρρυντικά είναι τα τελευταία νέα όσον αφορά στον περιορισμό του καπνίσματος στην Ελλάδα, όμως η επικινδυνότητα της συγκεκριμένης συνήθειας είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Ο καθηγητής Gregory Connolly από το Harvard School of Public Health μιλά στη «Ν» για τις συνέπειες του καπνίσματος και προτείνει λύσεις.
Ποια είναι τα συμπεράσματα τελευταίων ερευνών για τη σύνδεση του καπνίσματος και δη του παθητικού με διάφορες ασθένειες;
«Το κάπνισμα και το παθητικό κάπνισμα αποτελεί σημαντική απειλή για τη δημόσια υγεία. Αποτελείται από μερικές χιλιάδες χημικές ουσίες, 200 τοξικές ουσίες και ένα σημαντικό αριθμό καρκινογόνων. Ο ίδιος ο παθητικός καπνός, ως μείγμα ουσιών, είναι πιστοποιημένο καρκινογόνο.
Ειδικότερα στην Ελλάδα το κάπνισμα προκαλεί πάνω από 19.000 θανάτους το χρόνο, ουσιαστικά είναι σαν να αφανίζουμε μία ολόκληρη κωμόπολη κάθε χρόνο. Οι θάνατοι αυτοί είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, μιας και το κάπνισμα και το παθητικό κάπνισμα επηρεάζει κάθε σύστημα στον ανθρώπινο οργανισμό.
Εαν συνεχιστεί η "επιδημία" του καπνίσματος στην Ελλάδα μπορούμε να υπολογίσουμε ότι από όλα τα παιδιά κάτω των 18 σήμερα περίπου 300.000 θα πεθάνουν πρόωρα από νόσο που σχετίζεται με το κάπνισμα στη μετέπειτα ενήλικη ζωή. Τα παιδιά αυτά είναι το μέλλον της Ελλάδας».
«Θεραπεία - Τιμή»
Το κάπνισμα πλέον έχει χαρακτηριστεί ως πάθηση. Υπάρχουν αγωγές θεραπείας για αυτή; Ποιες είναι οι μέχρι σήμερα διαδικασίες που προτείνονται και ποια η αποτελεσματικότητα;
«Υπάρχουν πολλές φαρμακοθεραπείες για τη διακοπή του καπνίσματος αλλά οι πιο δραστικές είναι "θεραπείες" που καλύπτουν ολόκληρο τον πληθυσμό, δηλαδή μια αύξηση της τιμής του πακέτου, η απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους και μια στοχευμένη καμπάνια μέσω των ΜΜΕ.
Πράγματι εκτιμήσεις από τους πιο ειδικούς στο χώρο σε παγκόσμια κλίμακα δείχνουν ότι μια ενδεχόμενη αύξηση της τιμής όλων των τσιγάρων κατά 2 ευρώ θα οδηγούσε 500.000 καπνιστές στην άμεση διακοπή της συνήθειάς τους. Εκτός αυτού θα επηρέαζε σημαντικότατα και τους έφηβους που πειραματίζονται με το κάπνισμα.
Τα μέτρα δημόσιας υγείας έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο, είναι πιο οικονομικά στην εφαρμογή και δρουν σε περισσότερα άτομα μαζικά σε σχέση με το εξατομικευμένο πρόγραμμα διακοπής. Η απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους και η απαγόρευση διαφήμισης λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο, μαζικά σε πληθυσμιακό επίπεδο.
Εξατομικευμένα μέτρα διακοπής είναι αποτελεσματικά και αναγκαία για τα άτομα που χρειάζονται την παραπάνω υποστήριξη και ευτυχώς στην Ελλάδα τα κέντρα διακοπής καπνίσματος δείχνουν πολύ καλά ποσοστά επιτυχίας».
Απαγόρευση - Κέρδη
Η απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους έχει συμβάλει στη μείωση των καπνιστών;
«Η απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους είναι σημαντικότατο μέτρο για τη δημόσια υγεία και επιφέρει πολλαπλά κέρδη και στην υγεία και στην οικονομία. Η απαγόρευση του καπνίσματος δεν έχει σαν σκοπό την τιμωρία ή την ταλαιπωρία των καπνιστών αλλά στόχο έχει να τους βοηθήσει να καπνίσουν λιγότερα τσιγάρα, προστατεύοντας την υγεία του καπνιστή και των γύρω του.
Μην ξεχνάμε ότι οι χώροι εστίασης και διασκέδασης (cafe, bar κ.τ.λ.) αποτελούν αυτή τη στιγμή "εκκολαπτήρια" νέων καπνιστών και νομίζω ότι είναι στην καρδιά κάθε Ελληνα να μη δει το παιδί του να μετατρέπεται σε καπνιστή. Πρέπει να βοηθήσουμε τη νέα γενιά να προστατευτεί. Εκτός από μείωση του ποσοστού και της βαρύτητας της καπνιστικής συνήθειας στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε και μείωση της έκθεσης του πληθυσμού στο παθητικό κάπνισμα».
Ο καθηγητής GREGORY CONNOLLY από το Harvard School of Public Health απαντά σε κρίσιμες ερωτήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια: