Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Πρόγραμμα για φωτοβολταϊκά σε ταράτσες και στέγες σπιτιών

Πέμπτη, 19 Μαϊου 2011 07:00


Το Πρόγραμμα «Ηλιακή Ταράτσα» απευθύνεται σε κάθε οικογένεια που διαθέτει μια ταράτσα ή στέγη από 50 έως 150 τετραγωνικά μέτρα και της παρέχει τη δυνατότητα με μία μόνο αίτηση και χωρίς καμία άλλη διαδικασία να εξασφαλίσει ένα επιπλέον εισόδημα για τα επόμενα 25 χρόνια με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος στο σπίτι της.

Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα με την ονομασία «Ηλιακή Ταράτσα» έχει θέσει σε εφαρμογή η θυγατρική εταιρεία του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Green Institute για το οποίο έχει ξεκινήσει την ενημέρωση στην οποία έδειξαν μεγάλη ανταπόκριση όλοι οι πολίτες των πόλεων που συμμετείχαν.
Πρόκειται για μια προσπάθεια ενίσχυσης της στροφής προς την πράσινη ανάπτυξη προκειμένου να γίνει πραγματικότητα για όλους με σημαντικά οφέλη για το περιβάλλον και την ελληνική οικογένεια, δεδομένου ότι οι συνθήκες οικονομικής κρίσης θα παρέχει σε αυτή τη δυνατότητα να ενισχύσει το εισόδημά της για τα υπόλοιπα 25 χρόνια σε ετήσια βάση.
Η κινητή μονάδα ενημέρωσης Post Bank Green Institute, θυγατρική του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου άρχισε απο την πόλη της Κορίνθου την ενημέρωση των 27 πόλεων συνολικά σε ολόκληρη την Ελλάδα του προγράμματος «Ηλιακή Ταράτσα», με επόμενες πόλεις μέσα στο μήνα Μαιο τις Λαμία, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Λάρισα και Βόλο, ενώ το ταξίδι της ενημέρωσης θα συνεχιστεί με τις πόλεις Λεξανδρούπολη, Ξάνθη, Δράμα, Καβάλα, Σέρρες, Φλώρινα, Θεσσαλονίκη, Πολύγυρος, Χαλκιδική και Κατερίνη μέχρι και τον Ιούνιο.
Με κεντρικό μήνυμα «Μπορώ να δημιουργήσω το δικό μου κουμπαρά που θα γεμίζει από τον ήλιο», το πρόγραμμα φέρνει την ηλιακή ενέργεια πιο κοντά στην καθημερινότητα των πολιτών, στοχεύοντας στην ενημέρωση και εξοικείωση του ευρύτερου κοινού της περιφέρειας αναφορικά με τα οφέλη που προκύπτουν από τη χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και ιδιαίτερα της ηλιακής ενέργειας, καθώς και τα πλεονεκτήματα του προγράμματος αυτού.
Με το νέο αυτό πρόγραμμα για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε ταράτσες και στέγες σπιτιών, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο δίνει την ευκαιρία σε κάθε νοικοκυριό να ενισχύσει το εισόδημά του κάνοντας παράλληλα πράξη την πράσινη ανάπτυξη.
Αιτήσεις από 1η Ιουνίου
Από την 1η Ιουνίου θα δέχεται αιτήσεις για το πρόγραμμα «Ηλιακή Ταράτσα», στο οποίο περιλαμβάνεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος καθώς και όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την εκμετάλλευσή του.
Όπως υπογραμμίζει η εταιρεία «το μεγάλο πλεονέκτημα αυτού του προγράμματος είναι το μηδενικό ρίσκο για τον επενδυτή, αφού το πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο, ώστε να αυτοχρηματοδοτείται από την πώληση της παραγόμενης ενέργειας στη ΔΕΗ και να αποπληρώνει το δάνειο χωρίς άλλη συνδρομή από τον πελάτη».
Με μια απλή αίτηση το ΤΤ αναλαμβάνει τη δανειοδότηση, τη μελέτη και το σχεδιασμό της τεχνικής λύσης και τη διεκπεραίωση όλων των απαιτούμενων διαδικασιών, χωρίς καμιά υποθήκη και προσημείωση επί του ακινήτου, χωρίς διαδικασία ταλαιπωρίας μέσα σε λίγους μήνες μπορεί να προστεθεί στον οικογενειακό προϋπολογισμό ένα σημαντικό ποσό που μπορεί να φθάσει έως και 4.000 ευρώ καθαρά το χρόνο για 25 χρόνια.
Το Πρόγραμμα «Ηλιακή Ταράτσα» απευθύνεται σε κάθε οικογένεια που διαθέτει μια ταράτσα ή στέγη από 50 έως 150 τετραγωνικά μέτρα και της παρέχει τη δυνατότητα με μια μόνο αίτηση και χωρίς καμία άλλη διαδικασία να εξασφαλίσει ένα επιπλέον εισόδημα για τα επόμενα 25 χρόνια με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος στο σπίτι της.
Πρόκειται για πολύ μικρά φωτοβολταϊκά συστήματα, η εγκατάσταση των οποίων τώρα αρχίζει να προωθείται στη χώρα μας, αφού μέχρι στιγμής είχε δοθεί περισσότερο βάρος στη δημιουργία μεγάλων συστημάτων δηλαδή φωτοβολταϊκών πάρκων.
Για εξαιρετική ευκαιρία να αυξήσει κάποιος τα έσοδά του απλά εύκολα και ειλικρινά, στις δύσκολες εποχές που περνάμε με το πρόγραμμα «Ηλιακή Ταράτσα» έκανε λόγο ο διευθύνων Σύμβουλος της θυγατρικής του Ταμιευτηρίου Δημήτρης Ζήσης.
Υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι «η τράπεζα δεν δίνει απλά ένα δάνειο αλλά μελετά και κάνει την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού συστήματος και στη συνέχεια το ασφαλίζουμε ουσιαστικά για την σωστή λειτουργία του για τα επόμενα 210 χρόνια μέχρι την αποπληρωμή του δανείου».
Μονοκατοικίες και διπλοκατοικίες
Εξήγησε ότι το πρόγραμμα απευθύνεται σε μονοκατοικίες και διπλοκατοικίες το πολύ μέχρι τριώροφα και όχι μεγάλες πολυκατοικίες, ενώ αναφερόμενος στην πόλη της Κορίνθου είπε πως από τα πρώτα στοιχεία φαίνεται ότι το πρόγραμμα έχει μεγάλη απήχηση γιατί είναι μια περιοχή με πολλές μονοκατοικίες αλλά και μεγάλη ηλιοφάνεια δηλαδή μια ιδιανική περιοχή.
Όπως αποκάλυψε με βάση τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης έρευνας αν κάθε σπίτι σε όλη τη γη με το φωτοβολταϊκό σύστημα είχε 3 κιλοβάτ και όχι 10 που προσφέρει το πρόγραμμα της «Ηλιακής Ταράτσας», τότε σε παγκόσμια κλίμακα δεν θα χρειαζόμασταν κανένα σταθμό λιγνίτη, ενώ προέβλεψε ότι το μέλλον της παγκόσμιας αγοράς θα είναι τα φωτοβολταϊκά και γενικώς αυτό που λέμε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Κινητή Μονάδα Ενημέρωσης
Στο σημείο αυτό διευκρινίζεται ότι η Κινητή Μονάδα Ενημέρωσης «Ηλιακή Ταράτσα» παρέχει τη δυνατότητα στους επισκέπτες σε κάθε πόλη που διέρχεται να ενημερώνονται για το συγκεκριμένο πρόγραμμα και τα οφέλη της ηλιακής ενέργειας δίνοντας τους παράλληλα τη δυνατότητα να περιηγηθούν σε σχετικό οπτικό υλικό. Η Κινητή Μονάδα στελεχώνεται από εξειδικευμένα στελέχη της PBGI, ενώ οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να δουν από κοντά φωτοβολταϊκά πάνελς.
Μέχρι τώρα η διείσδυση των φωτοβολταϊκών εφαρμογών στην ελληνική αγορά ήταν χαμηλή παρά την υψηλή ζήτηση, γεγονός που αποδίδεται στις λανθασμένες προσδοκίες και αντιλήψεις που καλλιεργούνται στους υποψήφιους επενδυτές, οι οποίες έχουν να κάνουν με τη νομική, τη χρηματοδοτική, τη λογιστική και γενικότερα την οικονομική και την τεχνική διάσταση των επενδύσεων αυτών, οι οποίες προϋποθέτουν συνδυασμένες γνώσεις, υπευθυνότητα και πάνω απ' όλα προσήλωση, επιμονή και όραμα.
Πρόκειται για ένα λόγο που σύμφωνα με την εκτίμηση εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο χώρο στον οποίον οφείλεται το ότι στην ολοκλήρωση φθάνει ένας μικρός αριθμός επενδύσεων.
Στήριξη από το ΥΠΕΚΑ
Το ΥΠΕΚΑ εμφανίζεται διατεθειμένο να βοηθήσει στην προώθηση τέτοιων προτύπων ανάπτυξης που υπηρετούν τον άνθρωπο και τις πραγματικές ανάγκες, ανάπτυξης της χώρας και υπογραμμίζει ότι η πράσινη ανάπτυξη, αυτή που σέβεται το περιβάλλον και το αντιμετωπίζει ως αναπτυξιακό απόθεμα είναι η μόνη εφικτή και βιώσιμη λύση για τον τόπο.
Οι αλλεπάλληλες κρίσεις - επισιτιστική, ενεργειακή, χρηματοπιστωτική, εντείνονται ενώ παράλληλα εξελίσσεται και η περιβαλλοντική κρίση και είναι βέβαιο ότι η αντιμετώπισή της μπορεί να αποτελέσει διέξοδο και από την κοινωνικοοικονομική κρίση.
Η Πράσινη Ανάπτυξη αποτελεί μια νέα στρατηγική για την έξοδο από αυτήν την κρίση επιδιώκοντας την ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης της χώρας, την ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Όλα αυτά δεν μπορεί να γίνουν χωρίς επένδυση στην παιδεία, τη γνώση, την καινοτομία, τις νέες τεχνολογίες.
Η ανάδειξη αυτού του νέου αναπτυξιακού προτύπου ανοίγει νέες δυνατότητες από τον αγροτικό μέχρι τον τουριστικό τομέα, δημιουργώντας νέες προοπτικές στον κλάδο της μεταποίησης, στον κατασκευαστικό τομέα, στον τομέα της ενέργειας.
Προτεραιότητες αποτελούν το κλίμα και η ενέργεια, η αναδιάρθρωση στους παραγωγικούς τομείς και η εξοικονόμηση των φυσικών πόρων, προτεραιότητες που συνδέονται με τη δραστηριότητα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Ηλιοθερμική ενέργεια
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει ως στόχο της για το 2020 το 20% της κατανάλωσης ενέργειας να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. Ως προς την ηλιοθερμική ενέργεια η Ελλάδα ήταν πρωτοπόρος χώρα στην Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες με περίπου ένα εκατομμύριο εγκατεστημένους ηλιακούς θερμοσίφωνες, που συμβάλουν σημαντικά στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην προστασία του περιβάλλοντος, αξιοποιώντας το ανεξάντλητο ηλιακό δυναμικό. Τώρα μένει να γίνει το ίδιο και ως προς την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι προϋποθέσεις μάλιστα για τα Φωτοβολταϊκά Συστήματα είναι ακόμα καλύτερες, αφού τα συστήματα αυτά παρουσιάζουν την μέγιστη παραγωγή ακριβώς εκείνες τις ώρες της ημέρας που και η κατανάλωση φτάνει στο μέγιστο και η ΔΕΗ ζητά από όλους τους καταναλωτές να περιορίσουν την ζήτηση ή αναγκάζεται να κάνει περικοπές.
Γενικά για τον τομέα των φωτοβολαϊκών στην Ελλάδα αξίζει να αναφερθεί ότι υπάρχουν μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης του με επενδύσεις σε αυτή την κατεύθυνση αφού προσφέρει η χώρα ιδιαίτερα υψηλό δυναμικό για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όλων των ειδών.

Πέμπτη, 19 Μαϊου 2011

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ_logo

Δεν υπάρχουν σχόλια: