Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Φοροκαταιγίδα διαρκείας και πώληση του Δημοσίου

Nafteboriki

Τρίτη, 24 Μαϊου 2011 07:00

Συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αποκρατικοποιήσεων, με αρχή το πακέτου του Δημοσίου στον ΟΤΕ, που θα διατεθεί μέχρι το τέλος του Ιουνίου αλλά και φοροκαταιγίδα διαρκείας μέχρι το 2015, συνολικού ύψους 28,4 δισ. ευρώ, εξήγγειλε χθες η κυβέρνηση με το «Μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο και πολιτικές Εξόδου από την κρίση», το οποίο συζητήθηκε σε κλίμα έντασης στο υπουργικό συμβούλιο και σήμερα τίθεται υπόψη των πολιτικών αρχηγών.
Οι φορολογικές επιβαρύνσεις, μόνο για φέτος ορίζονται σε 2,2 δισ. ευρώ και πλήττουν ανεξαιρέτως τους φορολογούμενους, φυσικά πρόσωπα, και επιχειρήσεις και κατόχους ακινήτων, ενώ περικοπές ύψους 550 εκατ. ευρώ θα γίνουν φέτος στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων.
Μεταξύ των μέτρων είναι: αύξηση του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης από 13% σε 23%, αύξηση τεκμηρίων, επιβολή έκτακτης εισφοράς, επιβολή ΕΦΚ σε αναψυκτικά και φυσικό αέριο.
Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης κρύβουν ωστόσο και «εκπλήξεις» καθώς μέτρα ύψους 1,6 δισ. ευρώ, για φέτος και 2,94 δισ. ευρώ, για την τετραετία 2012-15 δεν έχουν προσδιοριστεί, αλλά θα ληφθούν εν καιρώ.
Σε ό,τι αφορά το ύψος των μέτρων προκύπτει ότι το διορθωτικό πακέτο των 6 δισ. ευρώ για το 2011 αυξήθηκε σε 6,4 δισ. ευρώ. Ξεκίνησε το Φεβρουάριο από 1,74 δισ. ευρώ, τον Απρίλιο αναθεωρήθηκε σε 3 δισ. ευρώ, στις αρχές Μαΐου σε 6 δισ. ευρώ, και τώρα σε 6,4 δισ. ευρώ, προκειμένου μόνο να καλυφθούν οι αποκλίσεις του φετινού προϋπολογισμού.
Στόχος των επιπλέον μέτρων είναι η συγκράτηση του ελλείμματος στο 7,5% του ΑΕΠ, όπως προβλέπει το μνημόνιο. Για την περίοδο 2012-2015 το ύψος των μέτρων διαμορφώθηκε σε 22 δισ. ευρώ, από 23 δισ. ευρώ, που προέβλεπε το αρχικό Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.
Ποια τα μέτρα του 2011
Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν επισήμως για το 2011 περιλαμβάνουν:
1. Εξορθολογισμό της μισθολογικής δαπάνης, με το νέο μισθολόγιο που θα μειώσει το κόστος της μισθοδοσίας κατά 550 εκατ. ευρώ, για φέτος. Περιέχει μείωση συμβασιούχων, δυνατότητα μερικής απασχόλησης, αναστολή μισθολογικής ωρίμανσης, αύξηση ωρών εργασίας από 37,5 σε 40 ώρες την εβδομάδα.
2. Μειώσεις λειτουργικών δαπανών κατά 140 εκατ. ευρώ.
3. Καταργήσεις-συγχωνεύσεις φορέων, μείωση επιχορηγήσεων, με στόχο την εξοικονόμηση 450 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για παρεμβάσεις όπως η μείωση επιχορηγήσεων σε φορείς εκτός γενικής κυβέρνησης, αξιολόγηση και μείωση δαπανών σε φορείς εντός γενικής κυβέρνησης, μείωση επιχορήγησης σε απομακρυσμένες περιοχές, καταργήσεις/συγχωνεύσεις φορέων.
4. Εξορθολογισμό ιατροφαρμακευτικής δαπάνης και δαπανών υγείας, κατά 310 εκατ. ευρώ. Αυτό θα επιτευχθεί με ψηφιοποίηση και έλεγχο συνταγών ΙΚΑ, επέκταση λίστας μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, νέα τιμολογιακή πολιτική στα φάρμακα, εισαγωγή ασφαλιστικής τιμής στο φάρμακο, ειδική συμφωνία παροχής υπηρεσιών από νοσοκομεία σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.
5. Μείωση δαπανών ΟΚΑ και κοινωνικής δαπάνης κατά 800 εκατ. ευρώ που θα επιτευχθεί με διασταυρώσεις στοιχείων συνταξιούχων και δικαιούχων επιδομάτων και αναπηρικών συντάξεων, εφαρμογή αυστηρότερων κριτηρίων στη χορήγηση επιδομάτων (ΟΑΕΔ, ΟΕΕ-ΟΕΚ, ΕΚΑΣ), ενιαίο κανονισμό παροχής επιδομάτων υγείας, αύξηση εισφοράς αλληλεγγύης στις υψηλές συντάξεις, ειδική εισφορά για συνταξιούχους κάτω των 60 ετών με υψηλές συντάξεις (που δεν έχουν βγει υποχρεωτικά σε σύνταξη), μείωση εφάπαξ στο Δημόσιο, μείωση επικουρικών συντάξεων στα Ταμεία με ελλείμματα.
6. Εισφοροδιαφυγή και άλλα έσοδα ΟΚΑ, με στόχο την είσπραξη 380 εκατ. ευρώ, με την αντιμετώπιση εισφοροδιαφυγής, εισφορά αλληλεγγύης υπέρ ανεργίας στο δημόσιο τομέα, αύξηση εισφοράς υπέρ ανεργίας στον ιδιωτικό τομέα.
Κατανομή φορο-βαρών
«Τσουνάμι» επιβαρύνσεων χτυπά όλους ανεξαιρέτως τους φορολογούμενους, καθώς το πρόσθετο «πακέτο» μέτρων που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση για φέτος θα «κοστίσει» επιπλέον 2,2 δισ. ευρώ.
Μετά την 6ωρη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου το οικονομικό επιτελείο ανακοίνωσε ότι οι πρόσθετες παρεμβάσεις για φέτος θα έχουν «στόχο» όχι μόνο τους «έχοντες και κατέχοντες» αλλά και χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους, οι οποίοι θα δουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται και πάλι από την κατάργηση φοροαπαλλαγών και επιδομάτων, αλλά και την αύξηση μιας σειράς από φόρους.
Συγκεκριμένα, από την 1η Ιουλίου:
* μετατάσσονται βασικά καταναλωτικά προϊόντα από το χαμηλό συντελεστή 13% του ΦΠΑ στον υψηλό 23%, με στόχο να εισρεύσουν περισσότερα από 400 εκατ. ευρώ,
* αλλάζει η δομή του φόρου καπνού, που θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής των τσιγάρων
* επιβάλλεται Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο
* επιβάλλεται ΕΦΚ στα αναψυκτικά, με στόχο την είσπραξη 300 εκατ. ευρώ.
Επίσης, εντός του καλοκαιριού, θα έρθει η νέα έκτακτη εισφορά η οποία θα επιβληθεί με βάση περιουσιακά στοιχεία, ενώ υπάρχει σκέψη, για να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις, να «βαπτιστεί» φόρος αλληλεγγύης.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο, στις παρεμβάσεις του 2011 προβλέπεται η «η αύξηση της φορολογίας σε σκάφη, πισίνες, πολυτελή οχήματα, ακριβά ακίνητα».
Επίσης θεσπίζεται ειδική εισφορά για συνταξιούχους κάτω των 60 ετών και με υψηλές συντάξεις, ενώ παράλληλα αυξάνεται η εισφορά αλληλεγγύης στις υψηλές συντάξεις.
Στα πρόσθετα μέτρα περιλαμβάνονται ακόμη:
- η αύξηση, κατά 20%, των τελών κυκλοφορίας, η οποία υπολογίζεται ότι θα αποφέρει 300 εκατ. ευρώ
- η «τακτοποίηση» των αυθαιρέτων, που υπολογίζεται ότι θα αποφέρει στα δημόσια ταμεία περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ
- η αξιολόγηση και μείωση φορολογικών εξαιρέσεων και απαλλαγών.
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι όλοι ανεξαιρέτως οι φορολογούμενοι θα δουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται ακόμη περισσότερο με την επικείμενη κατάργηση των φοροαπαλλαγών και των κοινωνικών επιδομάτων, η οποία μελετάται να γίνει με βάση εισοδηματικά κριτήρια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το όριο πάνω από το οποίο, όπως έχει ήδη αποκαλύψει η «Ν», μελετάται να καταργηθούν πλήρως οι φοροαπαλλαγές που τίθεται με βάση τις τελευταίες προτάσεις των παραγόντων του υπουργείου στις 60.000 ευρώ, εξετάζεται να τεθεί ακόμη χαμηλότερα στις 40.000 ευρώ, ποσό που ικανοποιεί τους επικεφαλής της τρόικας.
Παράλληλα το υπουργείο θα προχωρήσει στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας η οποία, σε συνδυασμό με τις νέες αντικειμενικές αξίες που θα ισχύσουν από το φθινόπωρο με την ελπίδα να αποφέρει επιπλέον 600 εκατ. ευρώ στα ταμεία του κράτους, θα αυξήσει τον αριθμό των υπόχρεων στον ΦΜΑΠ καθώς χιλιάδες φορολογούμενοι, των οποίων η αξία των ακινήτων τους βρίσκεται λίγο κάτω από το αφορολόγητο όριο των 400.000 ευρώ, θα υποχρεωθούν αυτομάτως στην καταβολή ΦΜΑΠ.
Παράλληλα, για να εισπραχθούν περισσότερα έσοδα, τα στελέχη του υπουργείου εισηγούνται και τη μείωση του αφορολογήτου ορίου των 400.000 ευρώ, οπότε θα αυξηθεί ο αριθμός των υπόχρεων που θα πέσουν στα «δίχτυα» του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, ενώ περισσότερους θα πιάσει και η «τσιμπίδα» της έκτακτης εισφοράς.
Εκτός βέβαια από την αύξηση των αντικειμενικών αξίων, από το φθινόπωρο το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη αποφασίσει να προχωρήσει και στην εξίσωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι το οικονομικό επιτελείο δρομολογεί και τη μείωση του αφορολογήτου ορίου που θα φέρει νέα μείωση στα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων από την 1η Ιουλίου, καθώς θα ισχύσει νέα κλίμακα παρακράτησης φόρου.
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι το οικονομικό επιτελείο εξετάζει σοβαρά και πρόταση που προβλέπει όπως η εφαρμογή του ανωτέρω μέτρου, δηλαδή της μείωσης του αφορολογήτου ορίου, ισχύσει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου, γεγονός που σημαίνει ότι θα είναι ιδιαίτερα υψηλός ο πρόσθετος φόρος που θα κληθούν να καταβάλουν το 2012 οι υπόχρεοι.
Σε κάθε περίπτωση πάντως η μείωση του αφορολογήτου ορίου θα πλήξει για μια ακόμη φορά τις ασθενέστερες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού, που έχουν ήδη δει τα εισοδήματά τους να μειώνονται αισθητά, ενώ θα επιβαρύνει υπέρμετρα χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους με εισοδήματα έως 12.000 ευρώ, εάν ληφθεί υπόψη ότι το νέο αφορολόγητο όριο αναμένεται να τεθεί περί τις 8.000 ευρώ, ποσό που καλύπτει το μέσο όρο της Ε.Ε.
Μεσοπρόθεσμα μέτρα 2012-15
Τα μέτρα στα οποία θα στηριχθεί η εξοικονόμηση των 22 δισ. ευρώ, στην περίοδο 2012-15 είναι:
- Εξορθολογισμός μισθολογικής δαπάνης, για την εξοικονόμηση 1.190 εκατ. ευρώ.
- Μειώσεις λειτουργικών δαπανών για εξοικονόμηση 1.204 εκατ. ευρώ.
- Καταργήσεις/συγχωνεύσεις φορέων, μείωση επιχορηγήσεων για την εξοικονόμηση 705 εκατ. ευρώ.
- Αναδιοργάνωση ΔΕΚΟ, για την εξοικονόμηση 1.497 εκατ. ευρώ.
- Μείωση αμυντικών δαπανών κατά 1.200 εκατ. ευρώ.
- Εξορθολογισμός δαπανών υγείας με προσδοκώμενο όφελος 694 εκατ. ευρώ.
- Εξορθολογισμός ιατροφαρμακευτικής δαπάνης με όφελος 735 εκατ. ευρώ.
- Μείωση δαπανών ΟΚΑ και κοινωνικής δαπάνης κατά 2.630 εκατ. ευρώ.
- Ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης με νέα φορολογικά μέτρα, για όφελος 3.000 εκατ. ευρώ.
- Μείωση φοροαπαλλαγών και άλλα φορολογικά έσοδα με συνολική απόδοση 2.449 εκατ. ευρώ.
- Βελτίωση εσόδων ΟΚΑ και καταπολέμηση εισφοροδιαφυγής για την απόδοση εσόδων ύψους 2.435 εκατ. ευρώ.
- Αύξηση εσόδων των ΟΤΑ κατά 600 εκατ. ευρώ.
- Λοιπές δαπάνες θα μειωθούν κατά 825 εκατ. ευρώ.
Προοπτική του χρέους
Μόνο με επιθετικές αποκρατικοποιήσεις, ανάπτυξη και υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα μπορεί να πέσει κάτω από το 100% του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος, σύμφωνα με τα σενάρια του ΥΠΟΙΚ. Ειδικότερα:
- Με το σενάριο 1: ρυθμός ανάπτυξης που δεν υπερβαίνει το 2% και πρωτογενές πλεόνασμα που δεν υπερβαίνει το 3,2% του ΑΕΠ, καταλήγει σε μια μη βιώσιμη εξέλιξη του δημόσιου χρέους που θα συνεχίσει να αυξάνει ανεξέλεγκτα.
- Με το σενάριο 2: ρυθμός ανάπτυξης πάνω από 3,5% από το 2014 και πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 5,5%. Καταλήγει σε βιώσιμο χρέος που όμως θα διατηρηθεί σε ποσοστό πάνω από το 100% του ΑΕΠ το 2025.
- Με το σενάριο 3: ρυθμός ανάπτυξης πάνω από 3,5% από το 2014, πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 5,5% και πρόγραμμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ στην περίοδο 2011-2015 οδηγεί σε ένα χρέος κάτω από το 100% του ΑΕΠ το 2025. Χωρίς την εφαρμογή του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, για να επιτευχθεί το ίδιο επίπεδο χρέους, θα απαιτούνταν διαρκή πρωτογενή πλεονάσματα από το 2014 και μετά της τάξεως του 7,5%.
Ιδιωτικοποιήσεις ΔΕΚΟ
Οκτώ πλήρεις ιδιωτικοποιήσεις μεγάλων και μικρότερων εταιριών των Δημοσίου σε περίπου έξι μήνες και αξιοποίηση 100 ακίνητων φιλέτων με στόχο έσοδα από 4,5 δισ. έως 5,5 δισ. ευρώ υπόσχεται για φέτος το υπουργείο Οικονομικών μέσω του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδίου 2012 -2015.
Ο υπουργός Οικονομικών παρουσίασε χθες στο υπουργικό συμβούλιο μαζί με τα δημοσιονομικά μέτρα και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων 2011-2013, από το οποίο αναμένοντας συνολικά έσοδα από 12 έως και 17 δισ. ευρώ και αυτόματα ελάφρυνση από υποχρεώσεις τόκων κατά 3 δισ. ευρώ.
Αναζητώντας την εντυπωσιακή κίνηση στην οποία επιμένει και η τρόικα αλλά και κορυφαίοι θεσμικοί παράγοντες από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, το πρόγραμμα του 2011 προβλέπει την πώληση σε ιδιώτες του 16% του ΟΤΕ, το 34% που διαθέτει στο Τ.Τ., το 100% του ΟΔΙΕ, το 75% που διαθέτει σήμερα στον ΟΛΠ και στον ΟΛΘ. Μαζί θα εκχωρηθούν το 49% του Καζίνου της Πάρνηθας, το 55% της ΛΑΡΚΟ και ένα ποσοστό από το 49% έως και 100% από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Σε ό,τι αφορά τον ΟΠΑΠ για φέτος το πρόγραμμα προβλέπει μόνο την ανανέωση των αδειών των νέων και παλιών παιχνιδιών που διαχειρίζεται ο Οργανισμός.
Πιο συντηρητικό εμφανίζεται το κρατικό σχέδιο για την αποκρατικοποίηση εταιρειών που αφορούν την ενέργεια ή τους φυσικούς πόρους. Το υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζει την πώληση ποσοστού έως 40% στην ΕΥΑΘ από το 74% που έχει το Δημόσιο, προσπάθεια που είχε ξεκινήσει από το 2008 αλλά έμεινε στη μέση λόγω της αλλαγής κυβέρνησης. Επίσης προγραμματίζεται η πώληση ποσοστού έως το 32%, από το 65% που κατέχει σήμερα το Δημόσιο, στη ΔΕΠΑ και έως το 66% της εταιρείας Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (προήλθε από τη συγχώνευση ΕΒΟ Πυρκάλ) και η από καιρού αναμενόμενη επέκταση της σύμβασης διαχείρισης του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» στα Σπάτα.
Παράλληλα προγραμματίζεται μετοχοποίηση μέχρι και σε ποσοστό 66% της εταιρείας ειδικού σκοπού, στην οποία θα εκχωρηθούν τα δικαιώματα του Δημοσίου στα κρατικά λαχεία, και η εκχώρηση των αδειών κινητής τηλεφωνίας.
Ηδη προετοιμάζοντας τις επόμενες κινήσεις το υπουργείο Οικονομικών κάνει πρόσκληση ενδιαφέροντος για συμβούλους για τη ΔΕΗ, με στόχο και την εκχώρηση και μέρους των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης του λιγνίτη, τον ΟΤΕ, το Τ.Τ., την ΕΥΔΑΠ, την ΕΥΑΘ και τους Οργανισμούς Λιμένα Πειραιώς και Θεσσαλονίκης.
Πώς θα αξιοποιηθούν τα ακίνητα
Σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας προβλέπεται μέσα στο 2011 η αξιοποίηση περίπου 100 ακινήτων φιλέτων σε όλη την χώρα τα οποία ανήκουν σε όλες τις εταιρείες διαχείρισης ακινήτων του Δημοσίου αλλά και τις
ΔΕΚΟ. Στη λίστα με τα προς αξιοποίηση ακίνητα περιλαμβάνονται 70 ακίνητα διαχείρισης ΚΕΔ, το Ελληνικό και ακόμη 10 ακίνητα διαχείρισης ΕΤΑ,18 ακίνητα διαχείρισης ΓΑΙΟΣΕ και 40 κτήρια κεντρικής κυβέρνησης.
Τα δικαιώματα εκμετάλλευσης επί των ακινήτων θα μεταβιβαστούν σε μία ή περισσότερες εταιρείες ειδικού σκοπού οι οποίες στη συνέχεια θα πωληθούν σε ιδιώτες ή θα παραχωρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Παράλληλα με μεγάλη καθυστέρηση ιδρύεται και η Γενική Γραμματεία Αξιοποίησης της Ακίνητης Περιουσίας, με πρώτο βήμα τη χθεσινή προκήρυξη για την αναζήτηση γενικού γραμματέα και ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου με διευκόλυνση των επενδύσεων σε ακίνητα. Δημιουργείται ειδικός φορέας (Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας) στον οποίο θα ενταχθούν ειδικά χαρτοφυλάκια αξιοποίησης της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.
Ιδιωτικοποιήσεις το 2012
Μέσα στο 2012 προετοιμάζεται η πλήρης αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ με την πώληση του ποσοστού του 34% που κατέχει σήμερα το Δημόσιο αλλά και η μείωση του ποσοστού του Δημοσίου στη ΔΕΗ, από το 51% που είναι σήμερα στο 34%.
Κατά τα λοιπά προετοιμάζεται η πλήρης αποκρατικοποίηση της εταιρείας διαχείρισης της Εγνατίας Οδού αλλά και του εμπορικού τμήματος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Επίσης θα αναζητηθεί τρόπος ώστε να μετοχοποιηθεί το 21% από το 55% που κατέχει σήμερα το ελληνικό Δημόσιο στην εταιρεία διαχείρισης του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών.
Το 2012 αναμένεται επίσης να υπάρξει ένταση και στην αξιοποίηση των υποδομών αφού θα αναζητηθούν ιδιώτες επενδυτές οι οποίοι θα μπορούν να επενδύσουν σε νέες εταιρείες ειδικού σκοπού τις οποίες θα δημιουργήσει το Δημόσιο εκχωρώντας τα δικαιώματα εκμετάλλευσης του πρώτου πακέτου περιφερειακών λιμανιών αλλά και τα δικαιώματα των διοδίων από τους νέους υπό κατασκευή αυτοκινητόδρομους αλλά και τα περιφερειακά λιμάνια.
Επίσης για τον επόμενο χρόνο σχεδιάζεται η πώληση ποσοστού έως 40% από τα ΕΛ.ΤΑ. σε ιδιώτες επενδυτές, το 16% από το 51% που κατέχει το Δημόσιο στην ΕΛΒΟ και η πώληση ποσοστού έως και 27%, από το 61% που κατέχει σήμερα, στην ΕΥΔΑΠ.
Τι προβλέπεται για το 2013
Τον τρίτο χρόνο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων θα μπει μπροστά, αφού έχει εξυγιανθεί και η αποκρατικοποίηση της ΑΤΕ, μαζί ή χωρίς το χαρτοφυλάκιο του εμπορικού τμήματος του ΤΠΔ από την οποία το Δημόσιο σχεδιάζει να πουλήσει το 25% μέχρι και το τέλος του χρόνου.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ, ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια: