Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Πέφτει τσεκούρι στο εφάπαξ και στον ιδιωτικό τοµέα.

Πακέτο εννέα µέτρων - φωτιά που οδηγούν σε νέες µειώσεις συντάξεων και αυξήσεις των εισφορών – Προχωρούν σε κατάσχεση στους µεγάλους οφειλέτες των Ταµείων.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΗΛΙΑΣ ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: ΤΑ ΝΕΑ Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Περικοπές και στο εφάπαξ των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα μαζί µε το τσεκούρι σε κύριες, επικουρικές συντάξεις αλλά και σε κοινωνικά επιδόματα επιβάλλει η κυβέρνηση. Χτες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αποσαφήνισε το πακέτο των 9 μέτρων - φωτιά που οδηγούν σε νέες μειώσεις συντάξεων αλλά και σε αυξήσεις εισφορών. Έτσι:

1 Επιβάλλεται από την 1η Σεπτεμβρίου κλιμακωτή εισφορά ΛΑΦΚΑ 3% έως 10% σε όλους όσοι εισπράττουν επικουρική σύνταξη άνω των 300 ευρώ. Μειώσεις θα υπάρξουν από την 1/1/2012 για τις επικουρικές συντάξεις (μετά τις αναλογιστικές μελέτες). Οι μειώσεις θα γίνουν σταδιακά σε βάθος τετραετίας.
2 Επιβάλλεται, εντός του θέρους, νέος αυξημένος ΛΑΦΚΑ στις κύριες συντάξεις που ξεπερνούν τα 1.700 ευρώ. Η εισφορά θα παραμείνει στο 3% για συντάξεις από 1.400
έως 1.700 ευρώ, αλλά τα ποσοστά παρακράτησης θα αυξηθούν από 4% σε 6% για 1.701 ευρώ και πάνω και θα φθάνει στο 14% (από 10%) για τις συντάξεις των 3.500 ευρώ.
3 Εντός του θέρους όσοι έχουν σύνταξη άνω των 1.700 ευρώ και έχουν συνταξιοδοτηθεί εθελουσίως πριν από τα 60, πέραν της εισφοράς ΛΑΦΚΑ θα τους επιβληθεί η παρακράτηση κλιμακωτής εισφοράς (ανάλογα µε το ύψος της σύνταξης) ύψους 6%, 8% και 10%. Στο μέτρο αυτό δεν περιλαμβάνονται οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις γυναικών, μητέρων κ.ά.
4 Καθιερώνονται αυξήσεις εισφορών στον ΟΓΑ και στο ΕΤΑΑ (κυρίως στον κλάδο ασφάλισης νομικών).
5 Συγχωνεύονται ο ΟΕΚ και η Εργατική Εστία και το Παρατηρητήριο Απασχόλησηςµε την Επαγγελματική Κατάρτιση του ΟΑΕ∆ και αρχίζουν να εφαρμόζονται αυστηρότερα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τις παροχές,περιλαμβανομένου και του ΕΚΑΣ.
6 Στον ΟΑΕ∆ η καταβολή και το ύψος του επιδόματος ανεργίας θα συνδεθούν µε τον χρόνο καταβολής εισφορών.
7 Αυστηρά θα τηρείται το πλαφόν των κύριων συντάξεων (2.775 ευρώ σε∆ΕΚΟ- τράπεζες).
8 Θα τερματιστεί το καθεστώς που προβλέπει διακρατικές συμφωνίες για την καταβολή σε αλλοδαπούς συντάξεων των 700 ευρώ µε 1 χρόνο ασφάλισης στη χώρα µας.
9 Τα ασφαλιστικά ταμεία θα προχωρήσουν σε κατασχέσεις ώστε να εισπράξουν μέρος των συσσωρευμένων οφειλών (πάνω από 11 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 6δισ. ευρώ στο ΙΚΑ). Ήδη έχουν σταλεί 450.000 ατομικές ειδοποιήσεις σε οφειλέτες.
Θα πρέπει να τονιστεί ότι – εκτός από τις επικουρικές – όλα τα ταμεία πρόνοιας, και του ιδιωτικού τομέα και τραπεζών - ΔΕΚΟ, θα πρέπει να προχωρήσουν σε μελέτες όσον αφορά τους τομείς του εφάπαξ για την οικονομική τους βιωσιμότητα και ανάλογα θα αναπροσαρμόσουν τις παροχές. Σύμφωνα µε τα επίσημα στοιχεία του Ταμείου Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ), το οποίο καταβάλει το εφάπαξ σε 1 εκατομμύριο ασφαλισμένους (που έχουν κύρια σύνταξη στο ΙΚΑ) σε 12 κλάδους, η οικονομική του κατάσταση δεν είναι ικανοποιητική µε δεδομένη και τη δραστική μείωση των εσόδων λόγω της κρίσης. Όσον αφορά το «πολύπαθο» Ταμείο Πρόνοιας Δηµοσίων Υπαλλήλων (το οποίο καταβάλλει την εφάπαξ αποζημίωση στο Δηµόσιο), ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι πως στο τραπέζι έχει τεθεί πρόταση από τη διοίκηση ακόμα και για περικοπή του βοηθήματος κατά 30%. Στο Δηµόσιο η μείωση του εφάπαξ κατά 10% θα έχει ως αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να έχουν κατά µέσο όρο απώλεια της τάξης των 4.500 ευρώ. Στη χειρότερη μοίρα θα βρεθούν όσοι έχουν πάνω από 30 έτη υπηρεσίας στην Τεχνολογική και στην Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση. Στα σενάρια που εξετάζονται είναι και η επιβολή ειδικής εισφοράς στους δηµοσίους υπαλλήλους για τη στήριξη του Ταμείου. Η εισφορά αυτή θα μπορούσε να είναι της τάξης του 3%, θέμα που θα συνδεθεί µε τον διάλογο για το νέο μισθολόγιο. Παράλληλα, από την 1η Ιουλίου θα ασφαλίζονται στο Ταμείο Πρόνοιας 60.000 εργαζόμενοι µε συµβάσεις αορίστου χρόνου. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι ασφαλίζονται στο ΙΚΑ και μέχρι τώρα δεν έπαιρναν το εφάπαξ. Σημειώνεται πως στο Ταμείο Πρόνοιας Δηµοσίων Υπαλλήλων εκκρεμούν περίπου 40.000 αιτήσεις για το βοήθημα και η «μαύρη τρύπα» φτάνει τα 1,7 δισεκατομμύρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: